Múlt kedd óta harmadszor emelt kamatot az MNB

2021. november 25. – 09:53

Másolás

Vágólapra másolva

Megint kamatot emelt a Magyar Nemzeti Bank. Nem az alapkamat nőtt, hanem az irányadó egyhetes betéti kamatot emelte 2,5-ről 2,9 százalékra a jegybank. Ez újabb 40 bázispontos emelést jelent az irányadó kamatban a múlt heti 70 bázispontos szigorítás után – közölte az MNB.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a magyar gazdaságban az irányadó kamatszint 2,9 százalékra emelkedett csütörtökön.

Az MNB múlt héten 1,8-ról 2,1 százalékra emelte az alapkamat szintjét, és azt elválasztotta az egyhetes betéti kamat szintjétől, ami addig az alapkamattal mozgott egy szinten. Az alapkamat múlt heti emeléséről itt olvashatják részletes elemzésünket.

A nemzeti bank júniusban kezdte a kamatemelési ciklust, akkor 0,6 százalékon állt az alapkamat. Azóta az alapkamat szintjén 0,3 és 0,15 százalékpontokkal emeltek, három nagyobb emelést két kisebb, majd most novemberben egy újabb nagyobb kamatemelés következett.

Száguldó infláció

A kamatemelésre elsősorban a felgyorsult infláció miatt van szükség. A fogyasztói árak októberi emelkedése 6,5 százalék volt, ami 9 éves rekordot jelentett (sőt, 2008 óta is csak egyetlen hónap volt, amikor ennél hajszállal magasabb, 6,6 százalékos inflációt regisztráltak). Ezt az inflációs adatot látva arra lehetett számítani, hogy gyorsítani fognak a kamatemelés tempóján, mivel még ezután jön a háztartásokat költekezésre ösztönző, így a keresleti infláció felpörgetésére alkalmas pénzosztás a nyugdíjasoknak és a gyereket nevelőknek.

Miután a világgazdaságot is derékba kapta 2020-ban a koronavírus, azt vártuk, hogy az idei a fellendülés éve lesz. A növekedés be is indult, de az öröm nem lehet felhőtlen. Világszerte akadoznak a termelési láncok, egyes alapanyagok és kész termékek is hiánycikké váltak, részben emiatt eszeveszett drágulás indult számtalan szektorban. Hogyan lesz túl ezen a világgazdaság? „Áruhiány, elszállt infláció – itt az armageddon? Nem, ez csak a gazdaság poszt-Covid állapota” című komplexünket itt lehet elolvasni.

Mélypontokon lévő forint

A forint az elmúlt napokban többször is történelmi mélypontra zuhant az euróval szemben, kedden délelőtt 371,75 volt, azóta valamelyest erősödött, jelenleg 368,29 körül van.

A magyar pénz védelmében a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) komoly fegyverarzenálja van. Az MNB, ha akar, sokféleképpen védekezhet, kommunikációval, kamatemeléssel, egyéb monetáris kondíciók módosításával, a devizatartalékok mozgósításával. Elemzésünk a témában>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!