A British American Tobacco lefizethette Mugabe pártját, hogy az állam elnézze a versenytársak elleni kémkedést

2021. szeptember 13. – 13:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A BBC Panorama nyomozása által feltárt új bizonyítékok alapján a British American Tobacco (BAT) óriási összegekkel vesztegette meg Robert Mugabe kormányát Zimbabwéban annak érdekében, hogy a versenytársaikat kiszorítsák a piacról.

A Bureau of Investigative Journalism és a University of Bath közös nyomozása során olyan dokumentumok kerültek elő, amelyek alapján 300-500 ezer dollárt fizethetett a BAT a Zanu-PF-nek, Mugabe pártjának 2013-ban. Robert Mugabe 37 évig volt Zimbabwe diktátora, 2017-ben űzték el a hatalomból és 2019-ben halt meg.

Az is kiderült, hogy az egyik legnagyobb brit cég illegális megfigyelést alkalmazott a versenytársai elleni fellépés keretében. Az újságírók arra jutottak, hogy a BAT pénzelte egy dél-afrikai biztonsági cég, a Forensic Security Services zimbabwei operációit. Az FSS hivatalosan a dohány-feketepiac elleni küzdelemben vett részt, a gyakorlatban viszont bezáratták 3 rivális piaci szereplő üzemeit, szabotálták a cégek működését. 2012-ben le is buktak ezzel, az egyik helyi partnerük (amely a Savanna Tobacco nevű cégnél kémkedett) igazgatóit illegális megfigyelés miatt le is tartóztatták.

Ekkoriban Mugabe még beszédet is mondott, amelyben elítélte a történteket és a BAT feltételezett szerepét azokban. A háttérben azonban a kormányemberek együttműködtek a BAT-tal hasonló akciókban, a jelek arra utalnak, hogy konkrétan az említett 3 fő kiszabadításában is. A nyomozás során egy informátor arról beszélt az újságíróknak (és erről dokumentumok is előkerültek), hogy 12 ezer dollárnak megfelelő dél-afrikai randot kapott, hogy vesztegessen meg vele tisztviselőket és szervezzen le egy találkozót. Ennek során aztán kiderült, hogy a BAT-nak a közelgő választásokon anyagilag támogatnia kellene a Zanu-PF-et, cserébe a kormány és az elnök „megoldaná a problémáikat”. Az „adomány” elvárt értékét 300 és 500 ezer dollár közé tették a tisztviselők.

Arra nincs kézzel fogható bizonyíték, hogy ezt a pénzt kifizették-e, mindenesetre a megbeszélés után néhány nappal a kémkedésért letartóztatott három ember szabadlábra került. A BAT nem válaszolt az oknyomozók kérdéseire az esettel kapcsolatban. A BAT egyébként 2000 és 2016 között folyamatosan dolgoztatott az FSS-szel Afrika déli részén. A bizonyítékok arra utalnak, hogy rendszeresen vámosokat és rendőröket vesztegettek meg, és hogy a segítségükkel a BAT hozzáférést szerzett a rendőrségi kamerahálózatból származó információkhoz, amelyeket aztán a riválisai elleni kémkedésre használt.

Az FSS lehallgatta a BAT versenytársainak telefonjait, nyomkövető eszközöket helyezett el a szállítójárműveiken, és megvesztegette a személyzetet, hogy információkat adjanak át. A dokumentumokból kiderül, hogy a BAT londoni központjának vezető munkatársai személyesen toboroztak és fizettek a versenytársak gyáraiban dolgozó informátorok közül néhányat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!