Egy éve még veszteséges volt, most 406 milliárd forintnyi pénzt keresett egy negyedév alatt a vakcinákon a BioNTech

2021. május 10. – 20:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint egymilliárd euró adózás utáni nyereséget ért el az idei első negyedévben a BioNTech német biotechnológiai kutatóvállalat, amely a Pfizer amerikai gyógyszeripari óriáscéggel kifejlesztette az Európai Unióban elsőként engedélyezett védőoltást az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) ellen, írja az MTI. A Pfizer hasonló időszakon belül nagyjából 900 millió dollárt, vagyis 269 milliárd forintnyi összeget kereshetett a vakcinákon.

A 2008-ban, startupként indított BioNTech hétfőn kiadott beszámolója szerint 1,128 milliárd euró (406 milliárd forint) adózás utáni nyereséget ért el a január–márciusi időszakban, az egy évvel korábbi 53,4 millió eurós veszteség után.

Az árbevételük 2,048 milliárd eurót tett ki, az előző évi 27,7 millió euró bő hetvenszeresét.

A növekedés természetesen a koronavírus elleni – Comirnaty márkanévvel forgalmazott – oltóanyag iránti keresletnek tulajdonítható.

A Pfizerrel közösen kifejlesztett koronavírus-oltóanyag a BioNTech első piacra kerülő terméke. Az idén május elejéig mintegy 450 millió adagot szállítottak ki a megrendelőknek. Az év végéig 1,8 milliárd adagra van biztos megrendelés, így a BioNTech 12,4 milliárd euró bevételhez juthat. További megrendelésekre is számítanak, és azzal számolnak, hogy az idén hárommilliárd, jövőre pedig már annál is több adagot gyártanak.

Az eredetileg daganatos betegségek gyógyítására szolgáló szerek fejlesztésére szakosodott BioNTech a története első 12 évében jelentős részben kockázati tőkéből működött, és rendre veszteséget termelt, ami megszokott a biotech startup ágazatban. Fő tulajdonosa – nagyjából 50 százalékos tulajdonrésszel – az alapítók közé tartozó Thomas és Andreas Strüngmann. A világ leggazdagabb emberei között számon tartott német testvérpár a Hexal nevű gyógyszergyártó cégük sikerével került a dollármilliárdosok közé.

A Covid-19 elleni vakcina révén világhírűvé vált magyar kutató, Karikó Katalin 2013-ban csatlakozott a nagyjából 1500 embert foglalkoztató céghez. Karikóval épp egy hete, május 3-án beszélgettünk, az interjút itt olvashatja el.

Ugur Sahin társalapító, a BioNTech vezérigazgatója a napokban egy sajtóbeszélgetésen kiemelte, hogy tavaly értek el először nyereséget – az adózás utáni profit 15,2 millió volt a 2019-es 180 millió euró veszteség után, ezt azonban nem veszik ki a cégből, hanem mind fejlesztésekre, kutatásokra fordítják.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!