A vendéglátóhelyek bérleti díjának visszamenőleges elengedését javasolja a budapesti iparkamara

2021. február 3. – 17:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A járvány által leginkább sújtott kkv-szektort a bérleti díjak elengedésével vagy csökkentésével, bértámogatással, válságkezelő alappal segítené meg a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara. A kamara szerint ehhez összehangolt kormányzati, önkormányzati és vállalati cselekvési programra lenne szükség.

A kamara javaslatai:

A bérleti díjak elengedése visszamenőleg – A kamarának az MTI-hez elküldött közleménye szerint minden budapesti önkormányzati tulajdonban lévő kisvállalkozó által üzemeltetett vendéglátóhely teljes bérleti díját engedjék el visszamenőleg 2020. november 1-től a korlátozások végéig. Minden budapesti kerületi önkormányzat engedje el a teljes 2021-es évre a közterület-foglalási díjat azon vendéglátóhelyek esetében, amelyeket a válság által leginkább érintett vállalkozó üzemeltet.

Budapesti Válságkezelő Alap felállítása – A BKIK szerint 500 millió forint fővárosi és 500 millió forint kerületi forrásokból lehetne létrehozni az alapot, amelybe a kisvállalkozói iparűzési adókedvezménnyel élni nem kívánó budapesti vállalkozások a megtakarított összeget vagy a válság ellenére jól prosperáló, és a többi vállalkozással szolidaritást vállaló vállalkozók adományukat befizethetik akár konkrét megsegítendő válság sújtotta kisvállalkozást is megnevezve.

Az állami bértámogatás kiterjesztése – A kamara szerint az állami bértámogatásokat a vendéglátáshoz és turizmushoz kapcsolódó és hasonlóan rendkívüli mértékben sújtott üzletágakban tevékenykedő vállalkozásokra is érvényesíteni kell.

Kedvezmény a katás vállalkozóknak – Javasolják a jelentős bevételkieséssel sújtott katás vállalkozók havi tételes adója 50 százalékának elengedését, valamint egy „SOS Válságtúlélő és Újraindulási” azonnali hitelprogram kidolgozását.

Bérletidíj-engedmény – A kamara szerint az üzleti célra kiadott ingatlanok esetében a bérbeadó adjon visszaeséssel arányos bérletidíj-engedményt a válság sújtotta bérlőknek. Emellett a kormány, tekintettel a vészhelyzetre, rendelettel szabályozhatja a köz- és magánszféra ingatlan-bérbeadását a válság sújtotta szektorok kis- és középvállalkozói részére, oly módon, hogy a nyitás utáni legalább három hónapos időszakra is kedvezmény adását írja elő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!