Az aprósütemény, ami még a virslis táskánál is jobb

Az aprósütemény, ami még a virslis táskánál is jobb
Fotó: Ács Bori / Telex

Nincs a birtokomban ilyen statisztika, de biztos vagyok benne, hogy minden aluljárós pékség kiemelkedően népszerű terméke a virslis táska vagy hasé, vagy tulajdonképpen bármi, amiben virsli van. Nem démonizálnám a virslit, megvan annak is a helye az életben és a konyhában is (itt írtam róla és a csodálatos frankfurti levesről bővebben). Mégis vannak nagyon rossz élményeim olyan virslis táskákról, amelyek a harapás után közvetlenül levetették magukról a tésztaburkot, és csak a virsli maradt ott magában, abból is a szójásabb verzió, de olyanra is emlékszem, ami belül gumis, kellemetlen állagú volt. A konstrukciónak vannak külföldi verziói is, például az amerikai pigs in blanket, azaz malacok takaróban, ami kelt tésztába burkolt kis virslikből áll. Ezeknek amúgy hongkongi verziójuk is létezik. Már ez is jobb egy fokkal az aluljárósnál, ha jó tésztából és jó virsliből készül, de kiderült, hogy ennél is van feljebb.

Találkoztam ugyanis a brit sausage rollokkal, amelyek voltaképpen ezeknek a péksüteményeknek a kifinomult verziói. Eredetileg darált hússal vagy kész cumberland kolbásszal készülnek, amiket egyszerűen zöldfűszerekkel és/vagy mustárral ízesítenek, leveles tésztába burkolnak, és megsütnek.

Egyszerű, laktató, remek sörkorcsolya, vagy kisétkezés, még jobb étel bulikhoz. A vele való első találkozásomon éppen egy indiai–brit fúziós verzióba futottam bele. India a sokak által lenézett brit konyhára óriási hatással volt, így született egyebek között a chicken tikka masala és a kedgeree is (halas-rizses egytálétel, bővebben az Ízfokozó brit konyhás adásában beszéltünk róla). Ebben a sausage rollban a bárányhúson túl mazsola, mandula és rengeteg currypor is volt. Került bele egy csomó íz, állag, mégsem esett szét, szóval sokkal nagyobb élmény volt enni, mint bármilyen virslis rokonát.

A házi sausage roll – magyarul talán húsos hasénak lehetne nevezni, de mivel itt szorosan egy brit hagyományt követek, maradok az angolnál – valójában pofonegyszerű dolog, fél óra alatt elkészül. Készítik nagy, egész étkezésre elegendő méretben és kis, falatkás formában is, mivel most aprósüteménynek készült, az utóbbit választottam. Egyetlen óriási nehézsége a bolti leveles tészta. Ez ugyanis a legnagyobb segítség lehet a konyhában, tíz perc alatt lehet belőle millióféle dolgot készíteni, de itthon a termékek nagy százaléka pálmazsírral vagy margarinnal készül, és valamiért szúrós, savanykás illatuk van, ízük pedig egyszerűen nincs. Érdemes vadászni és böngészgetni az összetevők között, mert olykor váratlan kincsekre lehet bukkanni. Azt pedig senkitől nem lehet elvárni, hogy a karácsonyi üzem után még szilveszterkor is leveles tészta hajtogatására adja a fejét. Ha mégis lenne rá ereje, akkor itt van hozzá egy könnyített recept, sőt az egészet el tudom képzelni kiflitésztával készítve is, ehhez a verzióhoz pedig itt találnak alapreceptet.

A legfurcsább, hogy ennél a sós süteménynél annyira hangsúlyos maga a töltelék, annyira átjárja a tésztát is az íze, hogy még a silányabb minőségű bolti levelesekből is jó eredmények tudnak születni. Mindenki fűszerezze kedve szerint, simán el lehet vinni magyaros, fokhagymás-pirospaprikás irányba, vagy paradicsomos-oregánós felé, ez a recept most az említett indiai fúzió emlékét idézi.

Mivel pedig a hasékról eszembe jutott a káposztás hasé, ezért kevertem a töltelékhez egy jó adag külön párolt, pirított káposztát is, szuperjót tett az állagának és az ízének is. Jól variálható alaprecept, amibe remekül lehet zöldségeket keverni, a lenti arányban akár mással is lehet játszani – karamellizált hagyma, répa, cékla, sütőtök, gomba is kerülhet bele. Sőt, ez a sütemény azon kevesek közé tartozik, ahol bátran lehet teljesen vegánná alakítani a receptet. Gomba-sütőtök-dió, cékla-káposzta-mogyoró, esetleg hüvelyesek, gabonák is kerülhetnek bele.

Káposztás-vörös áfonyás sausage roll

Fotó: Ács Bori / Telex
Fotó: Ács Bori / Telex

Alapanyagok:

A töltelékhez:

  • 200 gramm aprított, párolt, pirított káposzta
  • 300 gramm darált hús
  • zsálya, só, bors
  • 70 gramm vörös áfonya
  • 50 gramm mandula
  • 1 tojás

A tésztát nagyjából 3 milliméteresre nyújtom, és két, kb. 10 centi széles, 30 centi hosszú darabba vágom. A töltelékhez elkeverem az alapanyagokat: az áfonyát és a mandulát durvára aprítom. A tölteléket két részre osztom. A tésztacsíkok közepére, kolbász formában elrendezem a tölteléket. A töltelék mellett megkenem tojással a tésztát mindkét oldalon. A tészta hozzám közelebb eső felét a távolabbikra hajtom úgy, hogy betakarja a tölteléket, a találkozásnál alaposan lenyomkodom a széleit. Az így kapott rudakat éles késsel kétcentis darabokra vágom, és sütőpapíros tepsire sorakoztatom. A tetejüket is megkenem tojással, esetleg szezámmagot szórok rá, és 200 fokos sütőben, nagyjából 25 perc alatt megsütöm őket.

Korábbi receptjeink szilveszterre:

Kaszinótojás franciasalátával

Lencsefőzelék többféleképpen

Csülök pékné módra

Újévi cafatos-szaftos malac

Zsíros, alkoholfelszívó ételek

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!