A Capitolium lépcsőitől a mémesedő Sandersen át a Fehér Házig – Biden beiktatása képekben

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar idő szerint szerdán este hat előtt nem sokkal letette az esküt Joe Biden, ezzel hivatalosan is ő lett az Egyesült Államok 46. elnöke. A beiktatás több szempontból is történelminek bizonyult. Szerdai beiktatásával a 78 éves Joe Biden lett az amerikai történelem legidősebb elnöke, Kamala Harris pedig az első női, az első fekete, az első dél-ázsiai származású és az első, bevándorlók gyermekeként született alelnök.

Jim Bourg / Reuters
Jim Bourg / Reuters

Maga a beiktatási ceremónia több szempontból is eltért a megszokottól. Donald Trump, az Egyesült Államok leköszönő elnöke nem volt hajlandó részt venni az ünnepségen, már órákkal a beiktatás előtt elhagyta a Fehér Házat, és az Andrews légitámaszpontról Floridába repült. Trump 152 éve az első, összesen a negyedik elnök volt, aki kihagyta utódja eskütételét. Ezenkívül a beiktatáson vírusvédelmi és biztonsági szempontok miatt csak pár száz meghívott vett részt, a szokásos több százezres tömegekkel szemben.

Brendan McDermid / Reuters
Brendan McDermid / Reuters

Joe Biden családja 127 éves Bibliájára tett kézzel tette le az elnöki esküjét, és lett ezzel hivatalosan is az Egyesült Államok 46. elnöke. Biden csaknem 50 éves politikai karrierje alatt minden beiktatása során erre a közel 13 centiméter vastag Bibliára tett kézzel mondta el a hivatali esküjét. A könyvbe minden egyes beiktatás dátuma fel van jegyezve. 2014-ben elhunyt fia, Beau Biden is ezt használta, amikor letette Delaware-i főügyészi esküjét 2007-ben és 2011-ben. Biden az USA első katolikus elnöke John F. Kennedy óta.

Brendan Smialowski / AFP
Brendan Smialowski / AFP

A ceremónián számos republikánus és demokrata politikus, köztük Bernie Sanders is részt vett. Sanders egy évvel ezelőtt, a demokrata előválasztás elején még favoritnak számított az elnökjelöltségre, ám végül alulmaradt Bidennel szemben. A vermonti szenátor igencsak kitűnt a jelenlevők közül kötött, egyujjas kesztyűjével, amit még két éve kapott egy vermonti tanárnőtől, és rendszeresen hordott a kampány alatt is, valamint egyszerű, vízhatlan dzsekijével, melyet az előválasztási kampány alatt mémmé vált, adománygyűjtős videójában is hordott.

Mémekből most sem volt hiány. A fenti kép megjelenése után – melyen az egyedül érkező Sanders egymagában úgy néz ki, mintha egy messzire száműzött, goromba nagypapa lett volna, aki igazából itt sem nagyon akar lenni – szinte azonnal elözönlötték az internetet azok a viccesnél viccesebb képek, melyek különböző környezetekben ábrázolják a vermonti szenátort. A legmókásabbakat mi is összegyűjtöttük.

Jonathan Ernst / Pool / Reuters
Jonathan Ernst / Pool / Reuters

A beiktatási ünnepségre Joe Biden a jövendőbeli first ladyvel az oldalán érkezett. A főiskolai angoltanárként dolgozó Dr. Jill Biden várhatóan a felsőoktatással, a mellrákprevencióval és a katonacsaládok helyzetének javításával fog foglalkozni új pozíciójában. A first ladyről ide kattintva olvashatnak bővebben.

Greg Nash / POOL / AFP
Greg Nash / POOL / AFP

Ha maga Trump, nem is, a beiktatáson rajta és a 96 éves Jimmy Carteren kívül az összes korábbi, jelenleg is élő elnök és first lady – Clintonék, Bushék és Obamáék – részt vett. Biden az eskütételt követő beszédében köszönetet mondott a jelenlevő elődeinek, de megemlítette Jimmy Cartert is, akivel kedd este telefonon beszélt.

Kevin Lamarque / Reuters
Kevin Lamarque / Reuters

A ceremónia legelején a tizenegyszeres Grammy-díjas Lady Gaga énekelte el az amerikai himnuszt, kezében egy aranyszínű mikrofonnal, ruháján egy óriási békegalambbrossal, aranykiegészítőkkel, hatalmas vörös szoknyában. A videót itt lehet megnézni az előadásról.

Kevin Lamarque / Reuters
Kevin Lamarque / Reuters

Elsőként Kamala Harris tette le hivatali esküjét. Ezzel hivatalosan is ő lett az első női, az első fekete, az első dél-ázsiai származású és az első, bevándorlók gyermekeként született alelnök az Egyesült Államok 244 éves történelmében.

Harris amerikai alelnökké választása már önmagában történelminek számít, azonban szimbolikus jelentőségén túl a gyakorlatban is kifejezetten nagy befolyása lehet a következő négy év politikájára. Sőt, könnyen ő lehet az, aki megszabja a demokraták irányvonalát a következő évtizedre, írtuk novemberi portrénkban.

Harris lila színű ruhájával Shirley Chisholm előtt tisztelgett. Chisholm volt az első fekete nő az amerikai történelemben, akit kongresszusi képviselőnek választottak, illetve az első, aki elindult a két nagy párt valamelyikének elnökjelöltségért folyó előválasztásán.

Brendan Smialowski / AFP
Brendan Smialowski / AFP

Az alelnökjelölti eskü után Jennifer Lopez énekelte el a This Land Is Your Land című Woody Guthrie-folkdalt, majd ezt kötötte át az America The Beautiful című hazafias dalba. A produkciót ezen a linken nézhetik meg.

Andrew Harnik / Pool / REUTERS
Andrew Harnik / Pool / REUTERS
Kevin Dietsch / POOL / AFP
Kevin Dietsch / POOL / AFP

Joe Biden elnöki esküjét felesége és gyermekei által körbevéve tette le. Az esküt követő beszédében egyebek mellett a nemzeti egység fontosságára hívta fel a figyelmet, és arról beszélt, hogy minden amerikai elnöke akar lenni, de le akar számolni a fehér felsőbbrendűséggel és azzal is, hogy egyesek meg akarják hamisítani a tényeket. A beszéd magyarul feliratozott összefoglalóját erre a linkre kattintva tekinthetik meg.

Emily Elconin / Reuters
Emily Elconin / Reuters

A Capitolium két héttel ezelőtti ostroma miatt 25 ezer nemzeti gárdista, 10 ezer rendőr, szövetségi ügynök és a Secret Service ügynökei óvták a rendet. Nagyságrendekkel többen, mint bármelyik korábbi beiktatáson. Végül nem történt semmilyen atrocitás, Joe Biden beiktatása biztonságban lezajlott. A beiktatást övező sosem látott biztonsági intézkedésektől ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Nicholas Kamm / AFP
Nicholas Kamm / AFP

A beiktatási ünnepség után az újdonsült elnök és alelnök a Capitoliumból nem egyből a Fehér Házba ment, hanem először ellátogattak az arlingtoni katonai temetőbe, ahol megkoszorúzták az Ismeretlen Katona sírját.

Jim Watson / AFP
Jim Watson / AFP

Joe és Jill Biden végül négy órával az eskütétel után léphettek be először a Fehér Házba. A hagyományokkal szakítva Donald és Melania Trump nem látta őket vendégül az amerikai elnöki rezidencián a beiktatás előtt, azonban mindketten hagytak egy-egy levelet az új lakóknak. Biden a beköltözés után rögtön munkához látott.

A legelső elnöki rendeleteivel – összesen 17 hivatalos papírt írt alá az első hivatali óráiban – visszaléptette az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezménybe, feloldotta a többnyire muszlim többségű országokra vonatkozó beutazási tilalmat, a járvány idejére kilakoltatási és diákhitel-visszafizetési moratóriumot hirdetett, illetve kötelezővé tette a maszkviselést a szövetségi intézmények területén. Ezen felül leállíttatta a sokat vitatott, Kanada és az USA közötti Keystone XL olajvezeték építését is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!