A tökéletes űrhajósétel a mákos-édesburgonyás gerslisaláta. Naná, hogy kipróbáltuk!

2024. február 18. – 17:20

A tökéletes űrhajósétel a mákos-édesburgonyás gerslisaláta. Naná, hogy kipróbáltuk!
Fotó: Ács Bori / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Kifejlesztették a tökéletes, az űrben lévők energiaigényét kielégítő, sőt, az űrben termeszthető alapanyagokból álló salátát, amely tökéletesen passzol a mai táplálkozási trendekhez: vegán, laktató és színes. Kipróbáltuk, milyen.

Nem először próbálják meg kikísérletezni azt az ételt, ami a lehető legtökéletesebb arra, hogy az űrben termesszék és egyék. Azon is állandó viták folynak, milyen a tökéletes étrend a Földön élő ember számára, egyen-e húst, tojást, tejterméket, csipszet vagy ne, koplaljon-e. Ha ebben sincs egyetértés, mekkora kihívás megtalálni az alapanyagok tökéletes kombinációját sokszoros terhelés, energia-és tápanyagigény mellett fent az űrben? Korábban ahányszor szó volt űrételekről, mindig valamilyen riasztóan kellemetlen fogást mutattak be példaként. A legújabb kísérlet viszont egy olyan salátát hozott össze, amit itt, a Földön is bármikor örömmel megennénk.

Nemrég publikált kétrészes tanulmányt az American Chemical Society élelmiszertudományról és -technológiáról szóló folyóirata egy kutatásról, amely megpróbálta modellezni, melyek a tökéletes élelmiszerek, amelyek hosszú távon fogyaszthatóak az űrben. 102 alapanyaggal indultak, amelyből végül tízre szűkült a szuperételek száma. Ebből állították össze az édesburgonyás-mákos űrsalátát. A fogást többen tesztelték, sikerrel. Volt, aki repetázott is belőle. Elsősorban növényi alapanyagokkal próbálkoztak, hiszen az űrben már egészen sikeres a mezőgazdaság, de az űrbéli állattartással kapcsolatban még nincsenek áttörő sikerek.

Olyan növényeket kerestek, amely kevés energiát igényel, viszont koncentráltan tartalmaz nagy mennyiségű tápanyagot. Az érdekes éppen az, hogy pont olyan növényi alapanyagokat találtak a legalkalmasabbnak, amelyeket a tudomány úgy gondolja, hogy a jövő klímadiétájának alapja is lehetne (erről itt írtunk korábban). Magas tápértékű gabonák, mint az amaránt és a quinoa, kelkáposzta, magvak, diófélék, gyümölcsök és zöldségek kerültek a listára, pár tartós állati eredetű élelmiszerrel együtt. Pár fűszer is került a válogatásba, például szegfűszeg és fahéj, valamint borsmenta. Arra jutottak, hogy ezekkel a növényekkel – amelyek listája amúgy több ponton fedi a vegán táplálkozás alapjait is – majdnem teljes értékűen táplálkozhatnak hosszú távon az űrhajósok, maximum egy kevés B-12 vitamin pótlására lesz szükségük.

Miután kiválasztották a top 102 élelmiszert, egy szoftverrel generáltak kombinációkat belőlük. Nem recepteket, hanem olyan összeállításokat, amelyek alkalmasak rá, hogy egy űrben élő férfi (állítólag külön kutatás lesz majd női űrhajósokra szabott ételekkel) tápanyag-szükségleteit kielégítsék. Ezek az igények egészen mások, mint a Földön élő emberé: sokkal több kalória, D-vitamin de kevesebb nátrium kell nekik. Végül 13 ilyen kombinációt hozott létre a szoftver, ezek közül párat muszáj volt elvetni, például azt, amely önmagában javasolta 400 gramm fokhagyma elfogyasztását. A tökéletes csoportok végül mind vegánok voltak: azokra szűkítették le a szoftver eredményeit, amelyekhez a legkisebb mezőgazdasági befektetés, de a legmagasabb tápanyagtartalom tartozik.

A győztes szuperkombináció alapanyagai a következők lettek: édesburgonya, fodros kel, szójabab, mák, árpa, földimogyoró és napraforgómag.

A kutatók hozzátették: azért senki ne higgye, hogy az űrmezőgazdaság olyan egyszerű, még mindig rengeteg a kudarcos kísérlet, és a kutatások nagyon lassan haladnak. A legvalószínűbb, hogy a távoli jövőben új, kifejezetten űrbéli életre tervezett növényekre lesz szükség, amelyek szinte maguktól nőnek, és rengeteg tápanyagot tartalmaznak.

Az űrsaláta fejlesztői szerint a legnagyobb kihívás az lesz, hogyan lehetséges tíz alapanyagból akár egy egész éven át változatos ételeket készíteni. Bár pár vegán hónap után a fenti listára kapásból támadt legalább öt-tíz különböző fogás ötletem, lehetne belőlük leves, rakott, töltött, gombóc, curry és fasírt, de azért egy évig nem biztos, hogy ellenénk az űrsalátán.

Gasztronómiai szempontból viszont érdekes, hogy a szuperalapanyagok elemei passzolnak a mai legmenőbb táplálkozási trendekbe: zöldségek, gabonák és hüvelyesek, magvakkal megszórva – Yotam Ottolenghi is megnyalná értük a tíz ujját. Sőt, ezeket az alapanyag-kombinációkat – legalábbis részben – megtalálni ma létező fogásokban is. A babbal töltött édesburgonya az egyik legjobb vegán vacsora, az árpagyöngy-mák kombináció pedig egy régi ukrán karácsonyi desszert.

Mivel minden adott volt hozzá, kipróbáltam az űrsalátát itthon. Annyit változtattam a kutatók által megadott recepten, hogy a szójababot miso paszta formájában adtam hozzá. A szójabab pasztát (misók, jiangok készülnek belőle) Ázsiában többféleképpen fermentálják és használják rengeteg ételhez ízesítésre, levesekhez, mártásokhoz. Mivel az édesburgonya sokkal jobb lesz a sütőben, ezért inkább sütve adtam a salátához. A mákot nem daráltam, hanem a többi maggal együtt szórtam meg vele az édesburgonyás gerslit. Egyáltalán nem olyan furcsa kombináció, mint elsőre gondolnák, ráadásul az ember úgy érezheti, hogy olyan tápanyagbombával dobta meg magát, amivel az űrben is ellenne.

Űrsaláta

Alapanyagok egy személyre:

  • egy nagy édesburgonya
  • két külső kelkáposzta levél, vagy pár levél fodros kel
  • kb. 100 gramm főtt gersli (árpagyöngy)
  • 2 evőkanál egész mák
  • 1 evőkanál napraforgó mag
  • 1 evőkanál sótlan földimogyoró
  • Az öntethez:
  • egy evőkanál miso paszta
  • 1 teáskanál enyhe ecet

Az édesburgonyát meghámozom, felkockázom, sütőpapíros tepsire teszem, és 200 fokon kb. 20 perc alatt megsütöm. Amíg sül, sós vízben megfőzöm az árpagyöngyöt.

Egy nagy tál aljában elkeverem a miso pasztát egy-két evőkanál forró vízzel, míg sima öntetté nem válik, hozzáadom az ecetet. A káposztaleveleket összetépkedem. Ha az édeskrumpli megsült, a tálba teszem a leszűrt, megfőtt gerslivel együtt, és az egészet alaposan elkeverem az öntettel. A végén megszórom a magokkal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!