A divat idén is megmondta, ki kicsoda – döntse el velünk, ki az év legjobban öltözött politikusa!

2023. december 30. – 18:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kilencvenes években még divat volt minden évben megválasztani az év legjobban vagy legrosszabbul öltözött politikusát, a kétezres évek elején pedig a politikai kommunikáció fontos eszközévé vált a közpénzből felépített ruhatár, ami most már a megválasztott képviselők életének a része.

A Telexen foglalkoztunk már Orbán Viktor nadrágjával, Varga Judit makulátlan öltözködésével és Novák Katalin ruháival is, most pedig úgy éreztük, itt az idő feleleveníteni a korábbi hagyományt: nekifutunk annak, hogy olvasóink segítségével megválasszuk 2023 legjobban öltözött politikusát.

Tévhit, hogy a politikusok csak sötét öltönyben és kosztümben járnak, sokan igenis feszegetik, sőt át is törik a határokat, teret engedve az egyéni ízlésüknek. De ahogyan minden valamirevaló díjnál vagy címnél, itt is muszáj volt felállítani kategóriákat, amelyek alapján besorolhatók a kiválasztott politikusok.

Öltözködési stílusuk alapján így öt kategóriát állítottunk fel, ezek mindegyikébe 4-4 politikus került, nemtől, kortól, párttagságtól és pozíciótól függetlenül, kizárólag az alapján, hogy milyen öltözékekben láttuk őket idén. Vigyázat, stylistok és stílusszakértők számára érzékeny tartalom következik!

A bátrak

Kezdem máris a legérdekesebb kategóriával, ami megmutatja, hogy politikusként is lehet színesen öltözni, félretenni vagy ledobni konvenciókat, és a protokollszabályokon belül is meg lehet mutatni az egyéniséget.

Bár az év vége felé a férfiaknál is befutott egy-egy említésre méltó összeállítás, mint amilyen például L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum kirúgott igazgatójának és Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadónak színben passzoló szettje, ezt a kategóriát egyszerűen akkor is a nők uralták.

Tóth Edina

A Fidesz európai parlamenti képviselője nem fél használni a színeket, gyakran vesz fel élénk pink, zöld zakókat, mintás darabokat, és a bőrt is szívesen kombinálja elegáns szettekbe.

Előfordul, hogy bőrdzsekiben, bőrnadrágban vagy -szoknyában fut be Brüsszelbe.

Az Európai Parlament COP28 klímacsúcs eredményeiről szóló plenáris felszólalását is egy pink blézerben mondta el. Tóth Edina a mintáktól sem riad vissza, virágos, állatmintás ruhában is simán felszólal, ahogy például itt is:

Fotó: Alexis Haulot / EP
Fotó: Alexis Haulot / EP

Dúró Dóra

A Mi Hazánk elnökhelyettese, négy gyermek édesanyja, politológus, és ha öltözködésről van szó, láthatóan nem hagyja magát betuszkolni egy kockába. Szívesen hord színes ruhát is, kéket, pirosat, piros-fehéret is, és nem csak Mikuláskor. Dúró Dóra a fodrokat is kifejezetten kedveli, gyakran hord egyszerű vonalvezetésű, mégis valamilyen megdöbbentő furcsasággal fűszerezett ruhákat, mint amilyen ez a kék is itt. Mivel ő az Országgyűlés egyik alelnöke is, valószínűleg tudná, ha bármilyen szabályt sértene ezzel.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Jeneiné Rubovszky Csilla

Az V. kerületi alpolgármester, volt miniszteri biztos öltözködésében abszolút nem követi a konvenciókat, láthatóan az egyéni ízlése dominál a ruhaválasztásainál. Szívesen hord nagy mintás, virágos, színes és állatmintás ruhákat, és egy pillanatra sem fél felvállalni önmagát.

Fotó: Jeneiné Rubovszky Csilla / Facebook
Fotó: Jeneiné Rubovszky Csilla / Facebook

Szentkirályi Alexandra

Bár a kormányszóvivő legtöbbször a klasszikus vonalon mozog, néha lazít a konzervatív kosztümökön, idén még az is előfordult, hogy fekete bőrruhában és tűsarkúban tartott tájékoztatót. Láttuk idén Tomcsányi ruhában, a magyar űrhajósjelöltek között sportosban, nyáron pedig színes ruhákban is, de a bőrruhával került be a bátrak kategóriájába.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A magyarosak

A következő kategóriába olyanokat válogattunk, akik előszeretettel csempészik be a mindennapi szettjeikbe a tradicionális magyar stílusjegyeket, szívesen vesznek fel sujtásos, paszományos vagy matyó hímzéses és egyéb magyaros mintás ruhákat, zakókat, mellényeket.

Kövér László

Az Országgyűlés elnöke imádja megmutatni magyarságát, szívesen hord tradicionálisan magyaros öltözékeket, ifjúsági találkozókra, lazább eseményekre rendszeresen érkezik mellényben, ahogyan idén például a Fidesz őszi kötcsei piknikjére is. A hímzett mellény alaposan megmozgatta a sajtót, és az derült ki, hogy bármennyire magyarnak tűnik is, a mellényen az örmény népviselet elemei láthatók. A fekete a földet, a fehér a vizet, a vörös a levegőt, a sárga pedig a tüzet jelentette.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Novák Előd

A Mi Hazánk alelnöke nagy kihívója a házelnöknek ebben a versenyben, ugyanis ha csak teheti, bocskaiban megy a parlamentbe és egy sor hivatalos programra is. A magyar hagyományos öltözködés őrzőjének is mondhatnánk Novák Elődöt, akit hímzett, zsinóros öltönyökben látni a leggyakrabban.

Fotó: Soós Lajos / MTI
Fotó: Soós Lajos / MTI

Koncz Zsófia

Az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, fideszes országgyűlési képviselő biztos, hogy a matyó hímzés nagy rajongója, ki nem hagyná, gyakorlatilag nem látni olyan ruhában, amin ne tűnne fel ez a minta. Koncz Zsófia már-már a minta nagykövete, hiszen előszeretettel választ olyan ruhát, nadrágot, overallt, együttest, amin hol kisebb adagban, hol egészen nagy felületen, de megjelenik a matyó hímzés, lehet, hogy ez már életérzés is nála. A matyóhoz gyakran dob fel piros-fehér-zöld színű fülbevalót vagy – kapaszkodjon meg – matyó nyakláncot.

Fotó: Koncz Zsófia / Facebook
Fotó: Koncz Zsófia / Facebook

Dunai Mónika

A rákosmentei fideszes országgyűlési képviselő legtöbbször tulipános motívumos kosztümben megy a parlamentbe, általában fekete, gazdagon díszített, hagyományosan magyaros kosztümöket hord. A tulipános mellett olykor a szűrminta is feltűnik konzervatív ruháin, de a lényeg, hogy népmesés hímzés mindenképpen legyen.

Fotó: Illyés Tibor / MTI
Fotó: Illyés Tibor / MTI

A sportosak

Ezt a kategóriát nem nagyon kell magyarázni: azokat válogattuk ide, akik előszeretettel fűszerezik egy kis lazasággal az öltönyeiket, talán néhányuknál mondani sem kell, hogy kerülnek ide.

Szijjártó Péter

Az év egyik fontos, magyar divat- és közösségimédia-történeti momentumának számított a külgazdasági és külügyminiszter cipővásárlása a Balázs Kicksnél, innen tudjuk, hogy a „Jordanek fiatalon tartanak”, és azt is, hogy Szijjártó mindig készpénzzel fizet. A Facebookon és egyéb közösségimédia-felületein posztolt fotói között jól látszik, hogy a külügyminiszter rajong a nagy feliratos sportos ruhákért, elég gyakran vesz fel kapucnis pulóvert, és mivel szinte minden munkalátogatás előtt vagy után posztol egy-egy futós képet, egyértelműen indokolt a szereplése a kategóriában.

Fotó: Szijjártó Péter / Facebook
Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

Gyurcsány Ferenc

Az utóbbi időben elsősorban 50 felettiek viselik előszeretettel, és a Demokratikus Koalíció elnöke is felült a fiatalos hullámra, azaz egyre gyakrabban hordja piros Conversét farmerral, különösen lakossági fórumokon vagy más közösségépítő eseményeken. Egyébként is kevesebbszer visel nyakkendőt, mostanában inkább póló, ing, farmer és esetleg zakó kombinációiban jár, utóbbiból is a sportosabbakat preferálja. Ősszel atlétában futotta le a félmaratont.

Fotó: Gyurcsány Ferenc / Facebook
Fotó: Gyurcsány Ferenc / Facebook

Ungár Péter

Az LMP társelnöke a parlament egyik legfiatalabb politikusa, úgy tűnik, szívesen elhagyja az inget és leggyakrabban pólót vesz a zakó alá, hozzá pedig ő is rendszeresen visel Converse tornacipőt. A 31 éves politikus inkább a kerek nyakú pólókra szavaz, és nem mellesleg láthatóan kedveli a párducmintát cipőn és pólón is.

Fotó: Illyés Tibor / MTI
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Hajnal Miklós

A Momentum budapesti választmányának elnöke, országgyűlési képviselő, szintén a fiatalos csapatot erősíti a parlamentben, és ő is kifejezetten kedveli az öltönyt kerek nyakú pólóval és sportcipővel kombinálni. Futni baseballsapkában szokott.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A csendes luxus hívei

Izgalmas és egyben divatos kategóriához érkeztünk, az idei év ugyanis a csendes luxus éve volt a divatban, ez pedig a magyar politikusokat sem kerülte el. Először év elején tűnt fel, hogy a kormány több tagja is garbót vett fel az öltönyhöz, Rogán Antal, Szijjártó Péter és Szalay-Bobrovniczky Kristóf is így érkezett az egyik kormányülésre, úgyhogy vagy együtt nézték az Utódlást az HBO-n vagy egyszerűen beszippantotta őket a silent luxury életérzés, ami az év végén is visszaköszönt.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf

A honvédelmi miniszter előszeretettel hord elegáns öltönyöket, de az is látszik, hogy magával ragadta a csendes luxus hulláma. Egyrészt meg is van hozzá a vagyona, másrészt szívesen is feszít ebben a stílusban, a róla készült képeken hol gazdag amerikai nagybácsinak, hol dúsgazdag mágnásnak tűnik.

Fotó: Szalay-Bobrovniczky Kristóf / Facebook
Fotó: Szalay-Bobrovniczky Kristóf / Facebook

Rogán Antal

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője köztudottan szereti a luxust, elég csak a híres Louis Vuitton hátizsákjára gondolni. Pedig már annak is tíz éve, hogy még fideszes frakcióvezetőként elárverezte a hátizsákot. Azóta a propagandaminiszter ritkábban jelenik meg márkajelzésekkel felcímkézett ruhákkal, kiegészítőkkel.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Bánki Erik

A parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke előszeretettel hord színes kockás és csíkos zakókat, öltönyöket, vastag keretes szemüvegeivel néhol a Gucci-film világát idézi a megjelenése. Miközben a legutóbbi földvásárlása szinte földesúrrá tette, ez nem különösebben jelenik meg az öltözködésében.

Bánki Erik egy sajtótájékoztatón – Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Bánki Erik egy sajtótájékoztatón – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Szijjártó Péter

A külügyminiszter vagy a stábja egyszerűen rajta tartja az ujját a divat ütőerén, így Szijjártó Péter ebbe a kategóriába is befér az öltöny+garbós szettjei miatt. Miközben a sportos ruháin hatalmas betűkkel harsognak a márkajelzések, addig a hivatalos programokon inkább a csendes luxusnak hódol, többek között az utolsó kormányülésen is egy garbós szettben jelent meg.

Fotó: Szijjártó Péter / Facebook
Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

A vidék urai

Ebbe a kategóriába nemcsak a vidékhez ezer szálon kötődő politikusokat válogattuk be, hanem azokat is, akiknek hobbijuk a vadászat, ezért gyakran öltöznek vadász vagy erdőjáró stílusú ruhákba.

Lázár János

Az építési és közlekedési miniszter a mezőhegyesi ménesbirtokot is vezeti, ezért gyakran hord a vadászathoz, erdőjáráshoz illő, sportosabb tweedzakókat, nadrágokat, sőt kifejezetten kedveli az Aigle márkájú, felső kategóriás gumicsizmákat is. Garbót ő is egyre gyakrabban hord zakóval, néha kordbársony nadrággal is.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Kovács Zoltán

A nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár láthatóan szeret az alkalomhoz öltözni, gyakran jár vadászni a kutyáival, amihez tweedzakót vesz fel, de amikor karácsony előtt néhány nappal a horgászközösséggel találkozott, akkor garbót és mellényt is felvett a zakó alá.

Fotó: Lakatos Péter / MTI
Fotó: Lakatos Péter / MTI

Semjén Zsolt

A miniszterelnök-helyettest azért válogattuk be ebbe a kategóriába, mert bár a munkája nagyrészt a fővároshoz köti, gyakran jár vadászni is, kifejezetten szereti a tweedzakót, különösen, ha a könyökfoltja is van, ezeket hordja a leggyakrabban, márpedig elég sokszor hódol a hobbijának.

Fotó: Mohai Balázs / MTI
Fotó: Mohai Balázs / MTI

Kósa Lajos

A Fidesz alelnöke 2010 előtt még a sportos kategóriába került volna, mostanra viszont ez megváltozott, maximum annyi maradt belőle, hogy Kósa Lajoson egyre gyakrabban látni egy kékesszürke bőrdzsekit, ezt hordja sokszor, általában inggel. Nyakkendőt egyre ritkábban visel, viszont bőrdzsekije van több verzióban is. Pár éve még előszeretettel hordta a macsósabb motorosdzsekit is, de mára a szürkére konszolidálódott stílusa.

Fotó: Kósa Lajos / Facebook
Fotó: Kósa Lajos / Facebook

A gyűjtés végére pedig kiderült, hogy a néhány éve még elmaradhatatlan NER-mellény egyszerűen kikopott a politikusok ruhatárából, viszont egyszerre két kihívója is akadt:

az egyik a tweedzakó, a másik a garbó.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!