Szalay-Bobrovniczky Kristófnak akkora vagyona van, hogy azzal a száz leggazdagabb magyar közé tartozik

2023. december 11. – 08:00

Másolás

Vágólapra másolva

Három év alatt akkora vagyont gyűjtött össze a 2022 tavaszán honvédelmi miniszternek kinevezett Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Szentkirályi Alexandra férje, hogy azzal könnyedén felférne a legutóbbi gazdaglistára – írta meg a 24.hu, mely pontról pontra vette végig, hogyan gazdagodott meg érdekeltségeiből a miniszter.

Eszerint Szalay-Bobrovniczky 2020-ban, londoni nagyköveti posztjáról való távozása idején szerzett részesedést a fővárosi kaszinóüzletekben, Andy Vajna helyére lépve. Ezt követte a Dunakeszi Járműjavító, ami el is nyert egy 32 milliárdos MÁV-megbízást, aztán egy orosz üzlettársával Szalay-Bobrovniczy egy egymilliárd eurós üzletet vállalt az egyiptomi vasút számára – 1300 vasúti kocsit kellett legyártani. Aztán egy hadiipari repülőgépgyárban is többséget szerzett, ehhez 53 milliárd forintos állami hitelt kapott, majd miután 2022 tavaszán miniszter lett, az érdekeltségeiből egymás után szállt ki – a kaszinórészesedése Habony Árpád érdekeltségébe, a járműjavító és a repülőgépgyár pedig Hernádi Zsolt érdekeltségébe került. A vagyonkezelő cége, a London Capital Zrt. viszont nála maradt, írja a lap, és ebben 2022 végére már bő 19 milliárd forintos nyereség volt a cégadatok szerint.

A London Capital 2020-ban 24 millió, azután viszont már 1,625 milliárd forint osztalékot juttatott Szalay-Bobrovniczkynak, majd 2022 végén a cégnél már 20,5 milliárd forint pénzügyi bevételt könyveltek el, adózott nyereségként pedig 19,19 milliárd forintot mutattak ki.

Ezekkel az adatokkal, írja a lap, Szalay-Bobrovniczkynak is helye lett volna a száz leggazdagabb magyar között, hiszen oda a belépési küszöb 14,5 milliárd forint volt – de nem került fel, mert a szerkesztési elvek kizárják, hogy politikusok, illetve az azok szűk családi köréhez tartozó személyek vagyonát rangsorolják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!