sakk

RSS

Sport
Tudtuk, hogy nem vagyunk normális gyerekek

Akár Polgár Juditról is szólhatna a szupersikeres Netflix-sorozat, a Vezércsel. Ő a való életben győzte le a rettegett szovjet sakkbajnokot, Garri Kaszparovot, hazai pályán, Moszkvában. New Yorkban ünnepelték a sikerei miatt, itthon támadták, miközben 26 éven át vezette a női világranglistát. A csodagyerek kifejezéssel megbékélt, de miért nem lett világbajnok a férfiak között? És mit gondol arról, hogy egyre többen akarják megmondani, hol van egy nő helye, és mi a dolga? Interjú.

Sport
Felborította a sakktáblát, mert kikapott egy nőtől

A sakk elvileg 100 százalékban észjáték, tehát egyenlő esélyekkel indulnak a nők és a férfiak, mégis hatalmas különbség látszik az eredményeikben. Ezzel kap mattot a genderelmélet? Nem: részben magyarázat, hogy sokkal több férfi sakkozó van, mint nő, de társadalmi, kulturális és anyagi okai is vannak a férfiak dominanciájának. Miért van olyan kevés női sakkozó?

Észkombájn
A fél világ a Vezércselről beszél, de mi a fene az a vezércsel?

Sport
Nyolcévesen indult a sakkzseni, Bobby Fischer pályája, aki később egy magyar lány kedvéért tért vissza

Az FBI aktái szerint Neményi Pál, magyar fizikus volt az apja. 1972-ben lett világbajnok a sakk ellentmondásos virtuóza, utána nyomorgott, majd egy budapesti gimnazista lány hatására visszatért. 1993 után Budapesten élt két testőrével együtt, végül Izlandon halt meg.

Sport
Sakkolimpiát rendezhet Budapest 2024-ben

Az egyik legsikeresebb sakknemzet vagyunk a Magyar Sakkszövetség elnöke szerint. Az olimpiai rendezést a kormány és a főváros is támogatja.

Szórakozás
Díjat nyert a Polgár lányokról szóló rajzfilm

B. Nagy Ervin filmjét, a Legjobb Magyar Gyerekfilm díjazottját gyerekzsűri választotta ki.

Sport
125 parti után először kapott ki a sakkvilágbajnok Carlsen

A lengyel Duda győzte le a norvég játékost.