Nők elleni erőszak

RSS

Bűncselekménnyé nyilvánítaná a nemi orientáción alapuló gyűlöletbeszédet az Európai Bizottság

Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos a nők elleni erőszak világnapján beszélt erről az Európai Parlamentben.

Minden második magyar ismer valakit, aki családon belüli erőszak áldozata volt

Egy felmérés válaszadóinak 60 százaléka szerint az áldozat is felelős az erőszakért, 40 százalékuk szerint sok nő bosszúból vádolja partnerét erőszakkal, ami meg sem történt.

Hogy bízzon bárki az angol rendőrökben egy ilyen ügy után?

Nem elég, hogy rendőr mivoltát használta fel áldozata elrablásához és megerőszakolásához a gyilkosa, Sarah Everard megrázó, közfelháborodást keltő ügye után az egész szervezetre nézve szégyenletes és aggasztó dolgok sora került felszínre. Több mint fél évvel az eset után is súlyos kérdésekkel kell szembenéznie a londoni rendőrségnek.

Miért vállalták nekünk megrázó interjúikat arccal az afgán nők?

Afganisztán rengeteg törzs, nyelv, nép és vallás országa, ahol nem úgy működik az élet, ahogy nyugatról elképzeljük. Ebbe bukott bele Amerika, de ez az oka a nők bátorságának is.

Ha a nőket megfosztják a biztonságos terhességmegszakítás lehetőségétől, az a nemi alapú erőszak kategóriájába esik az EP szerint

A magyar kormánypárti képviselők nem szavazták meg, de így is átment a javaslat, ami különösen súlyos bűncselekménynek minősíti a nemi alapú erőszakot.

A tálibok letartóztattak négy férfit a kabuli nőjogi tüntetésen történt erőszak miatt

Egy új tálib szabály szerint viszont az egyetemeken nikábot, azaz csak a szemet szabadon hagyó ruhát kell viselniük a nőknek.

Sokadjára veszhet oda minden, amit az afgán nők évek alatt elértek

Afganisztánban egy kerek évszázada oda-vissza lengő inga a női jogok kérdése: a kívülről és felülről érkező modernizálási kísérleteket rendre konzervatív visszacsapás követi. Az elmúlt húsz évben annyi pénz és energia dőlt a nőpolitikába, mint még soha, mégsem sikerült olyan társadalmi változást beindítani, ami a tálibok próbáját is kiállná.

A nők ellen elkövetett gyilkosságok újabb hulláma mutatta meg, hogy Pakisztánban változásra van szükség

Pakisztán jelenleg a világ hatodik legveszélyesebb országa a nők számára, a szexuális bűncselekmények és a családon belüli erőszak eseteinek száma folyamatosan nő.

A gyilkosságot is beismerte a Sarah Everardot elrabló és megerőszakoló brit rendőr

A két másik vádpontban már korábban bűnösnek vallotta magát. Pénteken azt mondta, hogy megérdemelten fogja élete végéig viselni a tettének terhét.

Feljelentés fenékre csapás miatt: szeméremsértés és zaklatás a gyanú

A rendőrség vizsgálja a bicskei eset pontos körülményeit. Előfordult már, hogy letöltendő lett hasonló incidens vége.

Rácsaptak az utcán a fenekére, feljelentést tett

A bicskei eset után a fiatal nő világossá akarta tenni, hogy a nők elleni erőszak bűncselekmény, amit nem szabad annyiban hagyni.

Az emberrablást és az erőszakot is elismerte a Sarah Everard megölésével vádolt rendőr

A gyilkosság ügyében viszont még nem tett vallomást.

Keira Knightley: Minden nőt, akit ismerek, zaklattak már, beleértve engem is

Legyen szó fogdosásról, arcon ütésről, vagy akár arról, amikor egy férfi azt mondja, hogy elvágja a torkodat.

Még a világ legbiztonságosabb országában is havonta megöl egy nőt a párja

Svédországban tavasszal öt hét alatt hat nőt öltek meg. Bár az áldozatok eltérő életkorúak, a gyilkosságok pedig az ország több különböző pontján történtek, az eseteket összeköti, hogy minden áldozat közeli kapcsolatban volt azzal a férfival, akit a halála miatt letartóztattak. Emiatt lett ismét téma, és nemcsak ebben az országban, hogy mit lehet tenni a nők elleni erőszak ellen.

Hazafelé sétálva rabolták el, ez nyitotta meg újra az utcák biztonságosságának kérdését

A 33 éves Sarah Everard este hazafelé sétált, amikor elrabolták és meggyilkolták. A gyanúsított férfi kedden nem tett vallomást. London polgármestere elismerte, nem elég biztonságosak az utcák a nőknek, Boris Johnson és a parlament is lépéseket ígért a nők elleni erőszak felszámolására.

A nők elleni erőszakról indít konzultációt az Európai Bizottság

Felmérik, hogy a tagállamok milyen intézkedéseket vezettek be az ilyen bántalmazások ellen.

A családon belüli erőszak ellen indít közös kampányt az Ikea és a NANE

A cég 35 millió forinttal támogatja a szervezetet, de további kutatásokat is ösztönöz. Több mint 200 ezer nő él ma Magyarországon fizikailag bántalmazó kapcsolatban.