A kulturális miniszter szerint a Pannónia Program jobb, mint az Erasmus

2024. október 14. – 22:20

Másolás

Vágólapra másolva

A Kereszténydemokrata Est című pódiumbeszélgetésen vett részt hétfőn Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter, ahol többek között az Erasmus pótlására indított Pannónia Ösztöndíjprogramot is méltatta – írja az MTI.

2022 decemberében az EU tagállamainak minisztereiből álló Tanácsa európai bizottsági úgy döntött, hogy kizárja minden kötelezettségvállalásból a közérdekű vagyonkezelő alapítványokat és az ilyen fenntartású intézményeket, így a modellváltó egyetemeket is. A tanácsi határozat szerint az alapítványok nem elég átláthatóan működnek, összeférhetetlen módon ülnek bennük politikai döntéshozók, és a magyar kormány nem kezelte a hónapokkal korábban ismertetett bizottsági kifogásokat. Az EU és a kormány között azóta is megy a vita és az egyezkedés.

Közben a kormány bejelentette a saját forrásból finanszírozott Pannónia Programot. Hankó Balázs akkor még felsőoktatási államtitkárként akkoriban még azt állította, hogy ez nem az Erasmus+ pótléka lesz, mert továbbra is megegyezésre törekednek, és egyébként is szerettek volna egy új nemzetköziesítési programot elindítani. Arról, hogy hogyan jutottunk el idáig, itt olvashatnak részletesebben.

Bár Hankó Balázs már idén szeptemberben – amikor a kizárásról először beszélt – is úgy fogalmazott, hogy a magyar egyetemeket zárták ki az Erasmusból, valójában a modellváltó egyetemek hallgatóit érinti a korlátozás. Ez a csúsztatás azóta is gyakran visszaköszön, az MTI mostani beszámolójában is olvasható olyan megfogalmazás, hogy az Erasmus és a Horizon ösztöndíjprogramokból „ki lettek szorítva a magyar fiatalok”, bár utána kitér a miniszter a modellváltó egyetemekre, illetve arra, hogy a felsőoktatás nemzeti hatáskör, „ezért az EU-nak semmi köze hozzá”.

Hankó mindenesetre most azt mondta, hogy a Pannónia Program „nem pótlék, nem alternatíva, hanem jobb”, mert tágabb lehetőségeket nyújt, mint az Erasmus, és a tervek szerint több magyar diáknak ad majd lehetőséget. Értékelése szerint „jobbat csináltunk, eközben szuverenitási kérdésben nem kötöttünk alkut”.

Egyelőre annyit tudni a Pannónia Program sikeréről, hogy idén augusztusban több mint kétszáz, szeptemberben pedig több mint ötszáz magyar egyetemi hallgató ment külföldre tanulni ennek keretében, azaz összesen több mint hétszázan. Összehasonlításképpen: az Erasmus+ programban tavaly még mintegy tízezer magyar hallgató vett részt (nem csak a modellváltó, hanem az összes egyetemről és főiskoláról, és a teljes évet tekintve).

A minisztériumot július óta irányító Hankó arról is beszélt a hétfői rendezvényen, hogy a Kulturális és Innovációs Minisztérium „a mindennapi patriotizmus minisztériuma”, és minden intézkedésüknek ez kell legyen a zsinórmértéke. Szóba került még az MTI beszámolója szerint többek között:

  • Ursula von der Leyen és Manfred Weber uniós politikusok „hungarofóbiája”;
  • hogy már 15 magyar egyetem van a világ legjobb 5 százalékában, és van olyan képzési területünk, amely a 8. leghivatkozottabb a világon, ezeket az eredményeket nem elismerni pedig a miniszter szerint nemzetárulás;
  • a szülőképes nők jelenlegi alacsony számához Hankó szerint a Bokros-csomag is hozzájárult;
  • a kormány ráadásul a családi adókedvezmény duplázására készül, a családpolitikai támogatások fenntartására mindig lesz pénz;
  • 2010 óta megduplázták a kutatók számát, az elmúlt 5 évben pedig a doktoranduszok számát, Magyarország pedig innovációs teljesítménye alapján a 33. helyen áll a világban.

Hankó szeret erősen fogalmazni, beszélt már arról, hogy a világ legjobb dolga magyarnak lenni, illetve hogy a liberalizmus ideológiája agresszívan nyomul előre, belső gondolatrendőrséget alakít ki. Szeptember végén azzal került a hírekbe, hogy személyesen gondoskodott arról, hogy a Pintér Béla és több más független színházi társulat ne kapjon állami támogatást – ezt követően az NKA Színházművészet Kollégiumának két tagja le is mondott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!