Tízmilliárdból indul nemzetközi csereprogram a modellváltó egyetemeknek, amelyek kieshetnek az Erasmusból

2023. december 20. – 14:00

Másolás

Vágólapra másolva

Tízmilliárd forintból nemzetközi csereprogram indul Pannónia Program néven a modellváltáson átesett egyetemek számára, jelentett be szerdán Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős államtitkára, Hankó Balázs és a Tempus Közalapítvány, írja az MTI.

Hankó Balázst azt mondta a szerdai sajtótájékoztatón, hogy jelenleg 10 ezer diák, tanár és kutató vesz részt hasonló programokban, a Pannónia Programtól azt várják, hogy számuk 2030-ra érje el az évi 20 ezret.

Úgy számolnak, hogy az új program jövőre 8 ezer diáknak, oktatónak és kutatónak teszi lehetővé, hogy nemzetközi tapasztalatokat szerezzen valamelyik külföldi egyetemen, ami havi 350-500 ezer forintos ösztöndíjat biztosítanának.

A Pannónia Programra szánt források 20 százaléka arra szolgál, hogy a világ 250 legjobb egyetemének valamelyikére jussanak el a magyar diákok, oktatók és kutatók, mondta az államtitkár.

A most bejelentett program jelentőségét az adja, hogy a kormány és az Európai Unió vitája miatt a modellváltáson átesett magyar felsőoktatási intézmények kieshetnek a Horizont Európa kutatási és az Erasmus+-diákcsereprogramokból, ami hatalmas érvágás lenne a hazai felsőoktatásnak mind a hallgatókra, mind az oktatókra nézve.

Az Európai Bizottság többek között azt kifogásolta, hogy miniszterek, kormánypárti politikusok és a Fideszhez köthető üzletemberek kerültek be az egyetemeket irányító alapítványok kuratóriumába. A kormány legutóbb három hónapos haladékot kért az EU-tól a megegyezésig.

Hankó Balázs nemrég azt nyilatkozta, hogy a Pannónia Program nem az Erasmus+ pótléka lesz, mert továbbra is törekednek a megegyezésre az unióval, és egyébként is szerettek volna egy új nemzetköziesítési programot elindítani.

A pályázati felhívás már meg is jelent a Tempus Közalapítvány honlapján. A felsőoktatási intézmények január 15-től pályázhatnak, a pályázatok beadási határideje január 29. A felhívás szerint „a Pannónia Ösztöndíjprogram a modellváltott intézmények hallgatói, oktatói és munkatársai számára biztosít rövid- vagy hosszú távú mobilitási lehetőséget Európán belül és kívül is, a világ szinte bármely országába. A program támogatja a résztvevők tanulmányi, szakmai gyakorlati, kutatási, illetve oktatási célú mobilitását, és kiválósági ösztöndíj keretében a világ legjobb egyetemeire is kijuthatnak a hallgatók.” Czibere Károly, a Tempus Közalapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, hogy február végéig döntenek a pályázatokról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!