Az ELTE docense szerint egy atombombával érne fel a magyar egyetemek kizárása az Erasmus+-ból

2023. január 10. – 08:07

Másolás

Vágólapra másolva

„Ez olyan, mintha atombombát dobtak volna a hazai felsőoktatásra” – így reagált a Qubitnak Fazekas János, az ELTE Közigazgatási Jogi Tanszékének docense arra, hogy az Európai Bizottság felfüggesztené az alapítványi fenntartású magyarországi egyetemek részvételét az Erasmus+ programban. Fazekas János szerint ha ez megvalósul, a továbbiakban nem sok értelme lesz alapítványi egyetemen tanulni, tanítani vagy kutatni, mert a hazai felsőoktatást húsz-harminc évvel ezelőtti állapotba veti vissza. Huszonegy magyarországi egyetem működik ilyen formában, többek között a Corvinus, a Soproni Egyetem, a Debreceni Egyetem, a MOME és a Semmelweis.

A Népszava információi szerint az Európai Bizottság (EB) lépése mögött az áll, hogy az egyetemeket fenntartó alapítványokban fideszes politikusok is vezető tisztséget kaptak. Ilyen például Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter is, aki a Pannon Egyetem kuratóriumának elnöke. Navracsics az RTL Híradónak annyit mondott az Erasmus+ jövőjéről:

„Meglátjuk majd, hogy lesz.”

A miniszter állítása szerint az EB az eddigi tárgyalásokon nem kifogásolta, hogy politikusok ülnek az alapítványi kuratóriumokban. Navracsics abban bízik, hogy mindössze egy félreértésről van szó, és az EB nem a magyar diákokkal akarja megfizettetni a magyar kormánnyal fennálló vitájának költségét.

Borzasztónak és problémásnak nevezte annak lehetőségét, hogy a magyar egyetemeket kizárják az Erasmus+ programból Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának szóvivője a Hvg.hu-nak nyilatkozva. Hangsúlyozta viszont, hogy az EB döntése nem érinti azokat a diákokat, akik már részt vesznek a programban, ők ugyanúgy megkapják az ösztöndíjat. Inkább 2024 februárjától jelenthet majd problémát, mivel a hazai és nemzetközi egyetemek március végén kötik meg a szerződéseket.

A 444 szerint Böszörményi Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) alapítványi elnöke egy hallgatói kérdésre adott válaszában úgy fogalmazott: erősen bíznak abban, hogy csupán félreértésről van szó. Azt is írta, hogy „élő kapcsolatban vagyunk az Innovációs és Kulturális Minisztériummal, reméljük, hogy néhány napon belül többet tudunk, ekkor azonnal tájékoztatni fogjuk az egyetem polgárait”.

Cikkünkben eredetileg úgy fogalmaztunk, hogy Böszörményi Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) alapítványi elnöke a hallgatóknak írt levelében félreértésnek nevezte a magyar egyetemek lehetséges kizárását az Erasmus+-ból. Ezt később pontosítottuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!