Orbán Viktor Esztergomban: Készen állok a harcra, győzni fogunk!

2024. október 13. – 19:51

Másolás

Vágólapra másolva

Készen állok a harcra, győzni fogunk!

– zárta beszédét Orbán Viktor a Fidesz–KNDP esztergomi, kihelyezett frakcióülésén vasárnap. A Magyar Nemzet értesülései szerint a miniszterelnök zárt körű beszéde elsősorban gazdasági fókuszú volt, többek között megfizethető lakhatásról, egymilliós jövedelemről és munkáshitelről beszélt.

A lap szerint Orbán leszögezte a beszédében, a világ a járvány és a háború kitörése óta gyökeresen megváltozott, a Kelet fel-, a Nyugat pedig lefelé tart. A miniszterelnök szerint maximum tíz év, és a legeket a világgazdaságban mind Keleten fogják sorolni. Orbán emellett itt is hangsúlyozta a kormány által meghirdetett gazdasági semlegességet, szerinte így lehet kimaradni abból a gazdasági hidegháborúból, amelyet Brüsszel és a nyugati országok indítottak.

A miniszterelnök summázása szerint – ahogy a péntek reggeli szokásos, a Kossuth Rádiónak adott interjújában is elmondta – három ponton avatkoznának be a gazdaságba. A béremelési programmal egymillióra emelnék az átlagbért, ezer euróra a minimálbért. Emellett megdupláznák az exportképes kis- és középvállalkozások méretét: ehhez új gazdasági tervre, Demján Sándor-tervre és tőkejuttatásra van szükség, minden kis- és középvállalkozásnak elérhető módon. 2025-től pedig bevezetnék a munkáshitelt, ami a diákhitelhez hasonlóan a dolgozó fiataloknak is nulla kamatozású hitelt adna.

Orbán a gazdasági vonatkozások között az ingatlanpiacra is kitért: mint elmondta, a háborús infláció és az energiaválság az ingatlanok árát is felvitte Magyarországon és Európában is. Szerinte a megfizethető lakhatás érdekében meg kell duplázni a lakásépítések számát, és a bankoknál öt százalék alá kell szorítani a lakáshitelek kamatát – ezt egyébként Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter még szeptemberben kérte a nagybankoktól, azok azonban egyelőre egy lépést sem tettek ennek irányába.

A Magyar Nemzet információi szerint a gazdaság után az aktualitásokra is kitért beszédében a miniszterelnök. Orbán elmondta, szerdán mindenki láthatta, hogy Brüsszelben semmi nem változott, ott csak az lehet jófiú, aki kritika nélkül támogatja a háború folytatását, elfogadja a brüsszeli migrációs politikát és szabad utat nyit az LMBTQ szexuális propagandának. A miniszterelnök szerint Brüsszelben nem adták fel a célt, hogy Magyarországra is ráerőltessék a migránsokat, és Magyarországot is beállítsák a háború kritikátlan támogatói közé.

Orbán kijelentette, a migráció és a háború támogatása mellett Brüsszel elvárásai között szerepel még a rezsicsökkentés és a 13. havi nyugdíj megszüntetése, a multik kedvező helyzetbe hozása a magyar vállalkozásokkal szemben, a személyi jövedelemadó megemelése és az ingatlanadó bevezetése is.

Már évek óta hagyomány, hogy a parlament tavaszi és őszi ülésszaka előtt összeülnek két napra a kormánypárti frakciók és a kormányzati holdudvar, és zárt körben készülnek fel a következő hónapokra.

Idén az árvízi helyzet miatt elhalasztották a szeptemberi frakcióülést. Kihívás ugyanakkor bőven akad a kormánypártok előtt, így nem csoda, hogy vasárnap sem engedték pihenni a képviselőket. A héten ismét 402 forint felett járt az euró, augusztusban pedig akkora államháztartási hiány jött össze, mint még soha nem volt ebben a hónapban.

Orbán Viktor ezúttal, szokásától eltérően korán, már délután három előtt megérkezett: a bejáratnál Hernádi Ádám, Esztergom fideszes polgármestere, a két frakció nevében pedig Kocsis Máté és Nacsa Lőrinc fogadta. Mint kiderült, nem sokáig marad a kormányfő, Facebook-oldalán azt írta: este már irány Berlin.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!