Nagy Márton azt szeretné, hogy a bankok önkéntes alapon szorítsák 5 százalék alá a lakáshitelek THM-jét

2024. szeptember 19. – 18:58

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra kérte a hazai bankokat, hogy a lakáscélú hitelek THM szintjét önkéntes alapon szorítsák 5 százalék alá – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményéből.

A beszámoló szerint Nagy Márton csütörtökön „konstruktív megbeszélést” tartott a Bankszövetség képviselőivel. Az egyeztetésen áttekintették a magyar gazdaság jelenlegi helyzetét, és megállapították, hogy az ország „a gazdasági konjunktúra kezdetén áll”, 2025-re pedig a magyar GDP fokozatosan növekedési pályára állhat: a gazdasági bővülés üteme elérheti a 3-5 százalék közötti szintet.

Hozzátették viszont, hogy az alacsony fogyasztás és a külpiacok gyengélkedése, elsősorban a német gazdaság kedvezőtlen teljesítménye, beárnyékolja a magyar gazdaságot. Az NGM szerint a kedvezőtlen külső környezet 2025-ben is érdemi hatást gyakorolhat a hazai gazdasági teljesítményre: a német gazdaság fellendülése esetén a növekedés közelebb lehet az 5 százalékhoz, míg e nélkül a 3 százalékot közelítheti meg.

Nagy Márton az egyeztetésen négy kéréssel fordult a Bankszövetséghez:

  • Megfelelő módon készüljenek fel a 17 és 22 év közötti munkások számára nyújtandó munkáshitel mielőbbi és sikeres közvetítésére.
  • A bankok önkéntes alapon szorítsák 5 százalék alá a lakáscélú hitelek THM szintjét, mivel a kormány számára prioritást jelent az otthonteremtés és a lakhatási problémák megoldása.
  • Garantálják az adómentes borravaló adásához szükséges technikai feltételeket. Mielőbb végezzék el a POS terminálok fejlesztését, amelynek eredményeképpen külön „TIP” funkció jöhet létre. Ezáltal elérhető lesz, hogy a terminál a számlát kettébontva a borravalót közvetlenül a felszolgáló számlájára, a fogyasztás ellenértékét pedig az adott cég számlájára helyezze.
  • Teremtsék meg a SZÉP-kártyák digitalizálását, hogy az ezzel való fizetés mobiltelefonon is lehetővé váljon.

Az NGM megjegyezte, hogy jelenleg közel 100 milliárd forintnyi szabad forrás érhető el a SZÉP-kártyákon, és reményeik szerint a digitalizáció segíthet abban, hogy ebből az összegből még több jusson vissza a gazdaságba.

A minisztérium közleménye szerint a felek megállapodtak abban, hogy a tárgyalások és egyeztetések a jövőben is tovább folytatódnak. Nagy Márton kezdeményezte, hogy a Bankszövetség két hónapon belül dolgozza ki, hogy az adott miniszteri kérések mikorra és hogyan teljesíthetők.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!