Nagy Márton kérésére sem csökkentik egyelőre a bankok a lakáshitelek kamatait

2024. október 4. – 10:54

Másolás

Vágólapra másolva

Nyoma sincs, hogy a hazai nagybankok csökkentenének a lakáshitelek kamatain – írja a Bank360. Annak ellenére sem, hogy Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter még szeptemberben azt kérte, hogy a lakáscélú hitelek THM szintjét önkéntes alapon szorítsák 5 százalék alá.

A miniszter akkor arra hivatkozott, hogy a kormány számára prioritást jelent az otthonteremtés és a lakhatási problémák megoldása, ezért kérte a THM csökkentését a bankoktól. A június végén kivezetett 7,3 százalékos önkéntes kamatplafon óta több bank is drágított a lakáshitelein, azóta pedig csak kisebb korrekciókat tesznek, és legfeljebb minimálisan, a korábbi emelésekből vettek csak vissza.

A kamatok csökkenése ráadásul egyelőre a referenciamutatók alakulásából sem következik. A hosszabb kamatperiódusú lakáshiteleket befolyásoló BIRS például még mindig jóval 5 százalék felett van, az időszakos csökkenések mellett az elmúlt napokban ismét emelkedett az értéke. Ez azt jelenti, hogy piaci alapon egyelőre nem számíthatunk jelentős csökkentésekre, ahhoz kormányzati lépésekre lenne szükség.

A lakáshitelekkel szemben a személyi kölcsönök kamatait folyamatosan csökkentik a bankok. Október elején például az Erste Bank és az OTP is változtatott, de csak bizonyos jövedelmi és hitelösszeg sávokat érint a módosítás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!