Lemondott Bódis József, a Pécsi Tudományegyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke

2024. október 8. – 15:22

Lemondott Bódis József, a Pécsi Tudományegyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke
Bódis József még felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkárként az SZTNH új irattárának avatásán 2022. április 11-én – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott a Pécsi Tudományegyetem kuratóriumának elnöki posztjáról Bódis József. Bódis még felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkárként vezényelte le a felsőoktatás modellváltását, és ebben az időszakban lett a Pécsi Tudományegyetemet fenntartó Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány (UQA) kuratóriumának elnöke. Az egykori államtitkár Palkovics László múlt heti lemondásával ellentétben nem a várhatóan szigorodó összeférhetetlenségi szabályok miatt, hanem az egyetem „piacosítás” hiányával indokolta a távozását a pozícióból.

Bódis nemcsak a kuratórium elnökeként, hanem beosztottként is dolgozik a pécsi egyetemen, utóbbi posztját a 70. évét betöltve is megtarthatta a felsőoktatási törvény 2023-as módosításának köszönhetően.

A Pécsi Tudományegyetem – tehát nem a fenntartó alapítvány – által kiküldött sajtóközlemény szerint az UQA rendes ülésén, napirend előtt jelentette be Bódis a lemondását. Sikerként értékelte a finanszírozás javulását, a dolgozói bérrendezést és a vállalt indikátorok teljesítését. Ugyanakkor hiányosságként értékelte, hogy nem sikerült az egyetemet „piacosítani”, ezért átadná az elnöki pozíciót valaki olyannak, aki jártas ezen a területen. „Olyasvalakinek, akinek van már a piaci területen szerzett tapasztalata, és aki ezt a tapasztalatát, lobbierejét a PTE javára tudná és szeretné fordítani” – mondta Bódis a közlemény szerint.

Korábban már felmerült Bódis távozásának lehetősége is, azonban tavaly novemberben az érintett a Telexnek cáfolta a Fidesz-közeli médiában megjelent hírt. Palkovics múlt heti távozása után megkerestük a PTE-t fenntartó vagyonkezelő alapítványt, hogy az összeférhetetlenségi szabályok módosítása miatt milyen változások várhatóak? Csupán annyit írtak, hogy „amennyiben változás következne be az UQA kuratóriumának, illetve felügyelő bizottságának összetételében, arról haladéktalanul tájékoztatjuk majd a közvéleményt.”

Az UQA jelenleg hatályos ügyrendje szerint a kuratóriumi tagok javasolhatnak változásokat a kuratórium összetételében, amiről aztán a felügyelőbizottsággal közösen kell szavazni. Erre harminc napjuk van.

A kuratórium három másik eredeti, elsősorban politikusként ismert tagja is úgy tűnik, továbbra is marad a helyén. Tehát, a PTE UQA kuratóriumában marad a miniszterelnöki főtanácsadóként dolgozó és most már KDNP-s Szili Katalin. Akárcsak a volt fideszes pécsi alpolgármester Decsi István, aki jelenleg a PTE kancellárja. És egyelőre maradhat a testületben a volt fideszes országgyűlési képviselő Mikes Éva, a fideszes influenszer Trombitás Kristóf édesanyja is.

Rajtuk kívül, még Szemerey Zoltán üzletember, befektető, Matolcsy György unokatestvére és a Pécsi Sörfőzde tulajdonosa van még a kuratóriumban.

A cikk szerzője a Pécsről szóló Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője, amire itt lehet feliratkozni.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!