Nemcsak kuratóriumi tagot, de elnököt is válthat a modellváltó Pécsi Tudományegyetem

2023. december 2. – 07:40

Nemcsak kuratóriumi tagot, de elnököt is válthat a modellváltó Pécsi Tudományegyetem
Bódis József még felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkárként az SZTNH új irattárának avatásán 2022. április 11-én – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Januárban távozhat posztjáról Bódis József a Pécsi Tudományegyetemet fenntartó Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány (UQA) kuratóriumának elnöke, írja a Pécsi Újság. A Telex még pénteken kereste ezzel kapcsolatban Bódist, ha válaszol, akkor beszámolunk róla.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után Bódis József annyit közölt, hogy Rappai Gábort Szemerey Zoltán váltja a kuratóriumban, ahogy az az UQA oldalán olvasható is. Azt is hozzátette, hogy „amennyiben lesz további változás az alapítvány kuratóriumának összetételében, arról természetesen tájékoztatni fogjuk az egyetemi polgárokat, és a közvéleményt.”

Bódis még felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkárként vezényelte le a felsőoktatás modellváltását, és ebben az időszakban lett a Pécsi Tudományegyetemet fenntartó Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriumának elnöke. A nőgyógyász professzor azóta is több jogcímen, kurátorként, kutatóként és szakorvosként is kapott fizetést az egyetemtől, erről ebben a cikkben írtunk részletesen. Az UQA beszámolója szerint a szervezet első teljes évében összesen 117 millió forintot költöttek a vezető tisztségviselők (öt kurátor, három felügyelőbizottsági tag, vagyonellenőr) juttatásaira. Bódis a PTE modellváltásakor tartott 2021-es eseményen azt hangoztatta, hogy lényegében az ő törekvéseinek köszönhető a felsőoktatás átalakításának a terve.

De nem Bódis távozása lenne az első változás a kuratórium összetételében. Csütörtökön a Szabad Pécs írta meg először, hogy dr. Rappai Gábort Szemerey Zoltán váltja az ötfős kuratóriumban. Az információ az UQA weboldalán egy szűkszavú közlemény formájában is megtalálható, ahol egy november 28-i döntésre hivatkoznak. Szemerey, aki a Pécsi Sörgyár egyik tulajdonosa – és Matolcsy György unokatestvére – korábban az alapítvány felügyelőbizottságának tagja volt, helyére Zalay Buda került. Bódis távozásának egyelőre nincs nyoma az oldalon.

A távozása kapcsán a Szabad Pécsnek nyilatkozó ismert pécsi közgazdász, Rappai Gábor szerint „a felsőoktatási modellváltás hasznos és előremutató dolog, a teljesítmény-központúság megjelenése mindenképpen szükséges a színvonal emeléséhez”. Ugyanakkor, egy korábbi interjújára utalva annyit mondott, hogy három éve úgy gondolta, mindez „kizárólag szakmai kérdés, de ez utóbbiban tévedett”.

Rappai távozásáról és Szemerey érkezéséről Bódis József csütörtökön még optimistán nyilatkozott a Szabad Pécsnek. Azonban azt nem említette, hogy egy nappal később már az ő távozása is napirenden lesz. Így azt sem, amit pénteki cikkében a Fidesz-közeli Pécsi Újság állít: Bódis egyenesen Szemerey Zoltánt ajánlotta az elnöki pozíció betöltésére.

A kuratórium három másik eredeti, elsősorban politikusként ismert tagja úgy tűnik, egyelőre marad a helyén. Tehát, a PTE UQA kuratóriumában marad a miniszterelnöki főtanácsadóként dolgozó és most már KDNP-s Szili Katalin. Akárcsak a volt fideszes pécsi alpolgármester Decsi István, aki jelenleg a PTE kancellárja. És maradhat a testületben a volt országgyűlési képviselő Mikes Éva, a fideszes influenszer Trombitás Kristóf édesanyja is.

A cikk szerzője a Pécsről szóló Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!