Szuverenitásvédelmi fizetések: Lánczi bruttó 5 millió fölött, helyettesei 3,7 millió forintot keresnek

2024. október 7. – 18:58

Másolás

Vágólapra másolva

Öt millió forint feletti Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hatóság elnökének havi bruttó fizetése, de elnökhelyettesei is 3,7 millió forintot keresnek – írja a Hvg.hu.

A lap közérdekű adatigénylésben kérte ki a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezérkarának – Lánczi Tamásnak, illetve Berzi Gergely és Szablics János elnökhelyetteseknek –, és a nemrég alakult Szuverenitásvédelmi Kutatóintézetet vezető, III/III-as múlttal rendelkező Horváth Józsefnek a juttatásait.

A hivatal válaszából kiderül:

  • Lánczi Tamás elnök bruttó havi fizetése 5 483 520 forint, ez 8-10 ember átlagfizetésének felel meg, és Orbán Viktor havi bruttó 4,77 millió forintos miniszterelnöki fizetését is lekörözi. Itt azt is hozzá kell tenni, hogy Orbán országgyűlési képviselő is, amiért mintegy 1,7 milliós havi díjazás jár neki a kormányfői fizetésén felül. Alapbérén túl Lánczi évi félmillió ruhapénzt és 411 885 forintnyi éves SZÉP-kártya-juttatást is kap, az állami vezetőknek járó Skoda Superb használata mellett.
  • A két elnökhelyettes bére meghaladja a legtöbb miniszterét. Berzi Gergelynek 3 701 376 forintos a havi bruttó fizetése, emellé jön a 450 ezres évi ruhapénz, 361 475 forintos évi SZÉP-kártya-juttatás és Budapest-bérlet. Szablics János elnökhelyettes ugyanezt a bruttó alapbért és ruhapénzt kapja, emellett neki 400 ezer forint érkezik a SZÉP-kártyájára, tömegközlekedés helyett pedig Lánczihoz hasonlóan ő is Skoda Superb kocsit kap a hivataltól.
  • Horváth József, a Szuverenitásvédelmi Kutatóintézet vezetőjének nem a törvény szabja meg a fizetését. Ő jóval kevesebbet keres, havi bruttó fizetése 2 406 015 forint, ami alacsonyabb a júliusban meghatározott, 2,6 millió forintos államtitkári fizetéseknél. Emellé 400 ezer forintot kap ruhákra, 210 ezret pedig a SZÉP-kártyájára. Emellett 30 forint/kilométer költségtérítéssel támogatják a munkába járását.

Az, hogy a hivatal elnöke és helyettesei mennyit keresnek, egyébként nem titok, mivel azt a tavaly év végén elfogadott, a Szuverenitásvédelmi Hivatalt is létrehozó törvény rögzíti. Több állami vezetőhöz hasonlóan az övék is a mindenkori átlagkeresethez kötődik. Az igazodási pont Matolcsy György jegybankelnök fizetése, ebből kell kiszámolni Lánczi és helyettesei pénzét is. Az MNB-elnök fizetése pedig az Állami Számvevőszék elnökének béréből jön, ami az előző évi, KSH által megállapított bruttó havi átlagbér 12-szerese.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal idén februárban kezdte meg működését a kormány többség által elég tágra szabott hatáskörrel, az állami szerv gyakorlatilag bárkit és bármit ellenőrizhet, ha „külföldi beavatkozásra utaló folyamatokat” sejt. Az elmúlt fél évben vizsgálatot indított az ellenzéki összefogás pártjai ellen, a Transparency International Magyarország és az Átlátszó ellen is, de a Hivatal vezetője, Lánczi Tamás szerint a Telex is idegen érdekeket képvisel. Szeptember elején újabb két civil szervezet, a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület és az Átlátszónet Alapítvány ellen is vizsgálatot indítottak, előbbi főként a gödi Samsung necces ügyeivel foglalkozik.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal még szeptember közepén jelentette be a kutatóintézet megalakulását. Az SZH közleménye szerint az intézet tudományos elemzésekkel, hazai és nemzetközi kutatásokkal támogatja majd a hivatal munkáját. Mindezt azért, hogy az SZH beazonosítsa és feltérképezze az ország szuverenitását veszélyeztető kísérleteket. Az intézet élére kinevezett Horváth Józsefről azóta kiderült, a rendszerváltás előtt, 1986-89-ig a Belügyminisztérium III/III-as ügyosztályán dolgozott alhadnagyként, feladata a szektásnak minősített, egykori és aktív párttagok, trockisták, álbaloldaliak elhárítása volt. A 2000-es évek közepén már az MDF-es lehallgatási botrányról ismertté vált UD Zrt. társalapítója volt. A mostantól szuverenitást védő, egykori titkosszolgáról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!