Láttam a javaslatot, hogy a főpolgármester egy senki, Vitézy Dávid pedig minden

Legfontosabb

2024. szeptember 30. – 07:36

Láttam a javaslatot, hogy a főpolgármester egy senki, Vitézy Dávid pedig minden
Karácsony Gergely – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Pénteken lesz a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése, de még mindig nem tudni, hogy áll össze a többség, és Karácsony Gergely kivel tud koalícióra lépni.
  • A főpolgármester szerint Magyar Péterék szerelmesek lettek Vitézy Dávidba, csak őt hajlandók megszavazni főpolgármester-helyettesnek, de ez neki azt jelentené, hogy a Fidesz vesztes jelöltje veszi át a hatalmat Budapesten.
  • Látott egy javaslatot arról, hogy szinte az összes főpolgármesteri jogkört elvennék tőle, és azokat Vitézy Dávid kapná meg. Mindezek ellenére nyitott lenne Vitézyre helyettesként, de csak akkor, ha az ő jelöltjét, Kiss Ambrust is megszavazzák.
  • Bármiben fogadna, hogy nem fogják feloszlatni a közgyűlést, az időközi választás szerinte senkinek nem lenne érdeke.
  • Nem érzékel a kormány oldaláról valódi szándékot az olimpiára, szerinte Orbán Viktor ennél egy fokkal jobban szereti a hatalmat.

Csütörtökön Magyar Péterrel tárgyalt. Az a hír járta, hogy eddig hiába hívta őt, nem vette fel a telefont. Most mi történt, hogy hirtelen felvette?

Volt egy találkozónk valamikor a nyár folyamán, azóta valóban nem találkoztunk. Egyébként emailben kommunikáltunk, úgyhogy az nem igaz, hogy nem vette fel a telefont. Az kétségtelen, hogy azt csak pár napja jelezte, hogy időszerűnek érzi az újabb találkozót. Egyébként nem lett belőle különösebben sikeres megbeszélés.

Miért nem?

A Tisza Párt egy olyan furcsa és számomra nehezen értelmezhető politikai stratégiát, de az is lehet, hogy taktikát követ a fővárosban, hogy semmiért sem vállal felelősséget, nem akar semmit, nem vesz részt semmiben, de közben minősítget, és a megválasztott főpolgármestert is akadályozná, hogy teljesítse a felelősségét. Vitézy Dávidba lettek hirtelen szerelmesek, csak és kizárólag őt hajlandók megszavazni főpolgármester-helyettesnek.

Ezt Magyar Péter így kimondta önnek csütörtökön?

Világos volt, hogy jelenleg nincs más, akit támogatnának, de jelölni, nyilvánosan felvállalni még őt sem hajlandó. Nehéz ehhez viszonyulni, miközben számomra természetes lenne, hogy a Tisza Párt jelöljön főpolgármester-helyettest. Elindultak a választáson, a legtöbb mandátumot szerezték, de senki nem azért szavazott rájuk, hogy a zsűriben üldögéljenek, és közben ne vállaljanak felelősséget semmiért. Nem erre kértek felhatalmazást.

Mit mond Magyar, miért nem akarnak helyettest?

Ezt tőle kell megkérdezni.

Ön megkérdezte?

Persze, csak nem tudom értelmezni az álláspontját. Nem nagyon értem, a Tisza Pártban miért gondolják azt, hogy a választópolgárok bizalmát meg lehet szerezni azzal, hogy elhozzák a legtöbb mandátumot az ellenzéki oldalon, majd rájönnek, hogy „Jézus Mária, győztünk”, eldobnak kaszát, kapát, és beállnak a Fidesz vesztes főpolgármester-jelöltje mögé. Mit üzen ez 2026-ra? Ha esetlegesen megnyerik az országgyűlési választást, akkor Orbán Viktort kérik fel miniszterelnöknek?

Hogy áll most Vitézy Dávidhoz?

Nehéz ügy. Korábban azt mondtam róla, hogy Budapest veszített egy jó urbanistát, és nyert egy középszerű politikust. Ha vissza tudnánk menni a jó urbanistához, miközben Vitézy része a városvezetésnek is, az megegyezne a választópolgárok akaratával. Ehelyett van egy mestertervük, amit persze letagadnak, de én pontosan tudom, hogy igaz: Vitézy minden hatalmi jogkört magához ragadva kvázi főpolgármesterként vezetné a várost. Ez azt jelentené, hogy a Fidesz vesztes jelöltje veszi át a hatalmat az ellenzéki többségű és értékrendű fővárosban. Ez a választói akarat megpuccsolása lenne, amit teljességgel elfogadhatatlannak tartok. Éppen ezért olyan nem lehet, hogy Vitézy Dávid legyen az egyedüli főpolgármester-helyettes. A megválasztott főpolgármester munkáját nem lehet aláaknázni azzal, hogy az ellenfelével köteles együtt dolgozni, de a saját kollégáira nem számíthat. Ezért azt a javaslatot tettem a pártoknak, hogy Kiss Ambrus maradjon általános, Vitézy pedig legyen városfejlesztési helyettes.

És erre mi volt a reakció?

Ez nem fog bekövetkezni. A Fidesz nem szavaz meg senkit, a Tisza csak Vitézyt szavazza meg, a DK pedig semmiképpen nem szavazza meg Vitézyt. A többiek benne lennének egy értelmes kompromisszumban, de mi nem vagyunk elegen a többséghez. Eljutott a magyar ellenzéki politika odáig, hogy a Kutyapárt az egyik legfelelősebb ellenzéki párt a közgyűlésben. Vitézyt sem szavazzák meg, ha nem lehet a főpolgármesternek egy saját jelöltje. Az alakuló ülésen ezért nem teszek javaslatot a főpolgármester-helyettes személyére. Volt már ezer nagyobb sérelme a jogállamnak Magyarországon, mint hogy nem volt megválasztva a főpolgármester-helyettes. Csináljuk tovább a munkánkat. Megvárom, amíg a munkaterápia egy kicsit jobb belátásra bírja a pártokat, és esetleg rájönnek arra, hogy itt van egy város, amiért felelősséggel tartoznak. Ha meg nem, akkor a főispán fog rám küldeni valakit főpolgármester-helyettesnek. Ha ez a közgyűlési frakciók szerint így oké, akkor majd a főispán embere kap egy irodát a negyedik emeleten, hozzá egy kávéfőzőt, viszont semmilyen jogkört.

Ha jól értjük, akkor azt mondja, hogy ha Kiss Ambrust megszavaznák főpolgármester-helyettesnek, akkor ön támogatná Vitézy Dávidot is. Két mondattal előtte meg arról beszélt, hogy Vitézy a Fidesz jelöltje. Ezek szerint önnek belefér, hogy a Fidesz jelöltje legyen a főpolgármester-helyettese?

A választási eredményből azt olvasom ki, hogy ha Vitézy Dávid szakmai munkára jelentkezik, és nem a hatalmat akarja monopolizálni a városvezetésben, akkor nekem együtt kell vele dolgoznom. De nem tudok békejobbot nyújtani, ha éppen le akarják vágni a jobb kezemet, és meg akarják alázni azokat az embereket, akik miatt ez az önkormányzat még talpon áll, akik az elmúlt időszakban elképesztő szakmai és emberi helytállásról tettek tanúbizonyságot, és akik most egy Facebook-algoritmusnak alárendelt politikai sárdobálás miatt nem tudják végezni ezt a munkát. Számomra ez elfogadhatatlan és ellentétes Budapest érdekeivel is.

Kiss Ambrus helyett nem akar valaki mást javasolni főpolgármester-helyettesnek kompromisszumos megoldásként?

Nem. Semmi okom arra, hogy ne azt az embert jelöljem, akivel az elmúlt öt évben borzasztó nehéz körülmények között eredményesen dolgoztunk együtt. Ambrusnak nagyon komoly szerepe volt a sikeres járványkezelésben, az energiaválság kezelésében, neki köszönhető a rezsitámogatás, egy sor szociális intézkedés. Nem fogom elárulni azért, mert valakik oktalanul és igazságtalanul, ráadásul teljesen tévesen minősítgetik. Nekem nem az felelősségem, hogy olyan személyt javasoljak főpolgármester-helyettesnek, aki tetszik a közgyűlésnek, hanem olyat kell jelölnöm, aki a város működését szolgálja. De ha Kiss Ambrust nem szavazzák meg, akkor is pontosan ugyanazokat a feladatokat fogja ellátni, mint eddig, csak a hivatal főigazgatójaként.

Úgy tudjuk, hogy Vitézy főpolgármester-helyettesi posztja mellett arról is szó volt az egyeztetéseken, hogy elvennének öntől néhány jogkört.

Nemcsak néhányat, hanem az összeset. Próbálják letagadni, hogy volt ilyen javaslatuk, nyilván ezután is tagadni fogják, de én meg ezt láttam. Konkrétan arról szólt a javaslat, hogy a főpolgármester egy senki, Vitézy Dávid pedig minden. Dáviddal mindig az a baj, hogy túltolja. Most ezt is túltolta. De aki sokat markol, az keveset fog. Vannak bizonyos főpolgármesteri jogosítványok, amikhez ragaszkodni fogok, de ezekben meg fogunk tudni állapodni.

És ezek mik?

Nem itt szeretnék üzengetni, a tárgyalóasztalnál kell megállapodni. Azt is kérték, hogy emeljük meg a képviselői fizetéseket. A közgyűlés eddig polgármesterekből állt, akiknek volt polgármesteri fizetése is, most főállású képviselőkből. Ez méltányolható kérés.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Úgy tudjuk, Magyar előtt Vitézy Dáviddal is egyeztetett.

Igen, és az összes többi frakcióval is egyeztetek.

Milyen hangulatú volt a tárgyalás Vitézyvel?

Hullámzó. Azt hiszem, két és fél órán keresztül beszélgettünk. Azt ne kérdezzék, volt-e limonádé.

Pedig nyugodtan elmondhatná. Miről egyeztettek?

Nagyon sok minden szóba került. Alapvetően pozitív volt a kapcsolatunk korábban, nyilván a kampány ezt egy kicsit árnyalta, hogy szépen fogalmazzak. Ez azonban nem teszi lehetetlenné, hogy együtt dolgozzunk. Elmondtam neki, hogy lehet helyettes, de csak egy csomagban, mire ő azt mondta, hogy amúgy sem akar költségvetési kérdésekkel foglalkozni. Értem, ez a könnyebb vége. Korábban is mondtam, Dávid okos fiú, csak nem szabad rá közpénzt bízni.

És akkor mennyire felelős városvezetői döntés, hogy ön főpolgármester-helyettesnek javasolná?

A város jól járna vele, csak ne legyen nála a kasszakulcs.

Vitézy nem tudná meggyőzni Magyar Pétert arról, hogy Kiss Ambrust is támogassa? Ez nem került szóba az egyeztetéseken?

Nem tudom, hogy meddig jutott az ő barátságuk az elmúlt időszakban. De én nem várhatom el Vitézy Dávidtól, hogy egy másik pártvezetőt meggyőzzön arról, hogy amit csinál, az felelőtlenség.

A Tisza Párté az egyik legnagyobb frakció a tíz képviselőjével. Vitézy mögött vagy ott áll, vagy nem a Fidesz, szintén tíz képviselővel. Ezen a Tisza-Fidesz, vagy Magyar Péter-Vitézy Dávid-tengelyen ön hogy fér el?

Úgy, hogy én vagyok a megválasztott főpolgármester. Ez a tengely, ehhez lehet csatlakozni. Ennek a felelősségnek csak akkor tudok megfelelni, ha olyan csapatom van, amely támogat, és nem azon dolgozik, hogy megbukjon a programom. Értem persze a matematikát, el tudok számolni tizenhétig, ennyi kell a közgyűlési többséghez. Egy dolog nem lehet: ebben a közgyűlésben a Fidesz nem oszthatja a lapot. A Fideszt ellenzékben tartom, de természetesen úgy, mint eddig, megkapják az ellenzéknek járó jogosítványokat, például minden felügyelőbizottságban és igazgatótanácsban lehet Fidesz által delegált szakértő is.

A Tisza Pártnak mit tud ajánlani?

Munkát és felelősségvállalást. Azt, hogy értelmes döntésekben dolgozzunk együtt a város érdekében. Ha ez nem elég, akkor szerintem nagyon nagy baj van. De szerintem ez elég lesz. Vannak még nyitott kérdések, de azt gondolom, hogy megalapozottan bízhatok abban, hogy meg tudunk állapodni praktikusabb kérdésekben, például a költségvetésben is. Ott azért sokkal nagyobb politikai nyomás lesz rajtuk, mert ha nincs költségvetés, akkor nem kapnak zsemlét a nyugdíjasotthonban a nénik, nem lesz benzin a buszba, sín a villamos alatt.

Azt mondta, érti a matekot. A legjobban mégis az érdekel minket, hogy kikből fog összeállni a közgyűlési többség.

Velem az nem tud együttműködni, aki nem akar. Nincs ember a magyar politikában, aki nagyobb kompromisszumkészséget mutatott nálam az elmúlt időszakban.

Lenne a 17. képviselő a Tisza, az LMP és a Kutyapárt mellett a többséghez?

Azokat a javaslatokat tudom támogatni, amik a város hasznát szolgálják. A pártok engem nem érdekelnek.

Ez nagyon diplomatikus válasz.

Nem diplomatikus, felelős. Rohadtul nem érdekelnek ezek a dolgok. Főpolgármesterként nekem nem a pártokkal van dolgom, hanem a budapestiekkel.

Baranyi Krisztina pár napja úgy nyilatkozott, hogy szerinte mindenki az ön megbuktatására játszik. Ön is így látja?

Nagyon régóta nagyon sokan játszanak az én megbuktatásomra, már-már hiányozna. Nyilvánvaló, hogy Vitézy Dávid a 2029-es kampányára készül. Komoly tétben mernék arra fogadni, hogy egymás ellen indulunk ‘29-ben. Gondolom, nagyon nehezen élte meg, hogy az újraszámlálás nem neki kedvezett, pedig nyilván ígéretet kapott erre. Amikor utoljára találkoztunk, nagyon csalódottnak tűnt. Magyar Péter meg azt gondolja, hogy el kell foglalnia az ellenzéket. Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc is törekedett a megbuktatásomra, nem sikerült nekik. Magyar Péternek és Vitézy Dávidnak sem fog.

Kovács Gergely meg azt mondta, hogy szerinte egy éven belül feloszlik a közgyűlés. Ön ennél kevesebb vagy több időt adna neki?

Bármibe fogadok, hogy nem fog feloszlani. Valójában senkinek sem érdeke, hogy egy borzasztó nehéz pénzügyi helyzetben lévő önkormányzatnál még egy időközi választás is legyen. Én sem támogatnám.

A Tisza Pártnak sem lehet érdeke az időközi választás?

Miért lenne érdeke? Hiszen most mondja, hogy nem akar Budapesten semmit. Van olyan főpolgármester-jelöltje, akit röhögés nélkül tud támogatni? Szerintem nincs.

A friss közvélemény-kutatások szerint a Tisza Párt a legerősebb Budapesten. Akár át is vehetnék a fővárost.

A Tisza Párt jelöltje elvesztené a főpolgármester-választást. Ebben biztos vagyok, és ők is tudják. A főpolgármester-választás nem pártlistás szavazás. Ha pártlistás szavazás lett volna, akkor én nem nyerek.

És ha mondjuk Magyar Péter indulna főpolgármester-jelöltként?

Nem nyerné meg. Nagyon messziről látszik, hogy nem akar főpolgármester lenni. Szerintem nincs ilyen ambíciója. Ha jól értem, ő most 2026-ra készül.

Beállhatna akár Vitézy Dávid mögé is.

Előbb talán jelölje helyettesnek, de sok sikert kívánok nekik. Én ettől nem tartok.

Dühös Magyarra?

Én?

Elég vehemensen beszél róla.

Máté Gábor azt írja a könyvében, hogy a düh egy nagyon hasznos emberi tulajdonság. Én sajnos nem tudok dühös lenni, ez egy régi problémám.

Akkor neheztel rá?

Nem, de nem tudom értelmezni azt a politikai stratégiát, hogy egy jó eredménnyel a kezeiket feltéve nem akarnak semmit sem csinálni, csak a főpolgármester jogköreit elvenni.

Mi a helyzet a DK-val? Gyurcsány Ferenc pár hete a DK-székházból kilépve úgy nyilatkozott az ott várakozó kormánymédiának, hogy épp önhöz megy tárgyalni.

Mondtam is, hogy ne jöjjön. Nem szeretek úgy menni egy találkozóra, hogy valaki előtte odahívja a fideszes sajtót.

Lemondta?

Persze. Biztos életszerű az, hogy valaki kilép a Teréz körúti irodájából, és pont belefut a Magyar Nemzet arra sétáló stábjába.

Ön szerint ezzel mi lehetett Gyurcsány Ferenc célja?

Ő azt mondja, hogy véletlen volt, én meg nyilvánvalóan nem gondolom azt, hogy Gyurcsány Ferenc nem mondana igazat.

Gyurcsány azt is mondta, hogy a DK felelőssége is, hogy biztosítsák a városvezetéshez szükséges többséget önnek. A DK mintha ragaszkodna önhöz, de fordítva már nem feltétlen ez a helyzet.

Én nem azt olvastam ki ezekből a mondatokból, hogy a DK ragaszkodna hozzám. Az vitathatatlan, hogy megváltoztak az idők. A DK nagy ellenzéki párt volt, most pedig nem az. Nekem főpolgármesterként a mindenkori többség létrehozásán kell dolgoznom. A létszámnak megfelelő mértékben foglalkozom a frakciók szempontjaival. Természetes, hogy a DK-val is egyeztettem.

Elemzők szerint szabadulnia kellene a DK-tól, hogy meg tudjon állapodni a Tisza Párttal a főváros működtetéséhez.

Csókoltatom az elemzőket. Egyszer jöjjenek ide, és nézzék meg, hogy áll össze a költségvetés! Az előző önkormányzati ciklusban az előterjesztések 58 százalékát minden képviselő megszavazta, ment a politikai adok-kapok, az elemzők elemeztek, aztán fontos döntések születtek konszenzussal. Én minden frakcióval együttműködésre törekszem, de a DK frakciója három főből áll, a Tiszáé tízből. Gyurcsány Ferenc azt mondta egy interjúban, hogy a fővárosnak működnie kell, és a főpolgármester dolga, hogy többséget teremtsen. Szerintem ez egy felelős hozzáállás volt tőle.

Kiss Ambrus meg azt mondta egy interjúban, hogy akár a Fidesszel is el lehet jutni kompromisszumos megállapodásig, például a költségvetésnél. Megkereste a Fideszt?

Eddig nem tárgyaltam a Fidesszel, mert nem velük fogok többséget alkotni, de a demokratikus működés részeként kezdeményezni fogok tárgyalást a listavezető asszonnyal. Emlékeim szerint a Fidesz egyszer sem szavazta meg a költségvetést az elmúlt öt évben. Nem hiszem, hogy ez változni fog a következő ciklusban. Nekem nem a Fidesszel kéne megállapodásra jutni Budapest fejlesztéséről, hanem a kormánnyal. Az még nehezebb kihívásnak tűnik.

Pedig az elmúlt hetekben mintha nagy lenne az összhang ön és a kormány között.

Orbán Viktorral kezet fogtunk, és azt mondtuk egymásnak, hogy jó reggelt. Ezen kívül másról nem tudok beszámolni.

A miniszterelnök nyilvánosan is megdicsérte önt az árvízinfón.

Ezen meglepődtem, de kétségtelenül igaza volt, mert a főváros cégei és dolgozói kiválóan védekeztek az árvíz idején, és elképesztő munkát végeztek a helyreállításban. Az állami szervekkel teljesen normális volt az együttműködés. A baj az, hogy ez egyelőre egy szabályt erősítő kivétel.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Magyar Péter szerint már násztáncot járnak Orbán Viktorral. Máshogy áll ma a kormányhoz?

Magyar Péter politikai fantáziája határtalan, a násztáncunk azonban egyelőre egy kézfogásra szorítkozik, és arra, hogy éjszaka böngésszük a Magyar Közlönyt, hogy megint mit vesznek el tőlünk. Sajnos semmilyen háttértárgyalás nincs a kormánnyal, amit abszurd helyzetnek tartok, mert a magyar GDP 37 százalékát Budapest termeli meg. Lehet, hogy én nem ismerem annyira jól a Fidesz világát, mint Magyar Péter, de az elmúlt években azt tapasztaltam meg, hogy a kormány ellenségként tekint az önkormányzatokra, és a Fővárosi Önkormányzatra ez különösen igaz, mert itt többségben vannak az ellenzéki szavazók. Az én hozzáállásom azonban nem változik. Arra tettem esküt öt éve is, hogy mindent megteszek Budapest fejlődésének előmozdítása érdekében. A kormánynak minden eszköze megvan arra, hogy tönkretegyenek minket, mi pedig legfeljebb csak a Facebookon tudunk haragos posztokat írni.

Az olimpia ügyében viszont nagyon egymásra találtak a miniszterelnökkel.

Korábban is támogattam az olimpiát, nincs ebben semmi változás. Az olimpia nekem nem cél, hanem eszköz, hogy fejlesszük a várost és visszakapjuk a fővárostól einstandolt pénzeket. De csak akkor lesz olimpia, ha a budapestiek többsége támogatja.

A Fővárosi Választási Bizottság pont pénteken utasította el az erről szóló népszavazási kezdeményezést.

Ők tőlünk független szerv, szerintük pontatlan volt a kérdés. Szerintem konkrét kérdést az olimpiai pályázat feltételét jelentő főváros és kormány megállapodása után lehetne megfogalmazni. Ilyen azonban nincs, és nagyjából nulla esélyt látok rá, hogy lesz. Ahhoz, hogy meggyőzzük a budapestieket arról, hogy jó lenne nekik az olimpia, akkora fordulat kellene a főváros és a kormány kapcsolatában, amit nem látok jönni. Én egyébként nem érzékelek a kormányzat oldaláról valódi szándékot az olimpiára. Hogy démonizálná a kormány az ellenzéket, ha van egy nagy nemzeti közös álom az olimpiáról? Szerintem Orbán Viktor egy fokkal jobban szereti a kormányzati hatalmat még az olimpiánál is.

Hogyan változik a politikája a következő ciklusban? Korábban azt nyilatkozta, hogy biztosan nem indul el 2026-ban miniszterelnök-jelöltként.

Így is van, herótom van az országos politikától, de szerencsére nincs is vele már dolgom. A 2019-es győzelem után iszonyatosan nagy nyomás érkezett a környezetemből, hogy ha valaki megnyerte a legmagasabb közvetlenül választott közjogi pozíciót, annak mennie kell tovább a kormányváltás fényes jövője felé. Ez most nem lesz. Teljes mértékben a várospolitikára szeretnék fókuszálni, és sokkal komfortosabban érzem magam ebben a szerepben. Nyilván egy csomó mindent szeretnék jobban csinálni, mint az elmúlt években, miközben brutális pénzügyi helyzetben kell talpon maradnunk. Az elmúlt öt évben a különböző válságok miatt folyamatosan válságkezelő üzemmódban voltunk, és amikor egy kicsit fel tudtunk jönni a vízfelszín fölé, akkor nem mindig találtunk vissza a meghirdetett programhoz. Ezen szeretnék most változtatni. Egy sokkal konkrétabb és végrehajtható programmal indultam a választáson, de van egy nagy vállalásom is: öt évvel növelni fogjuk a várható élettartamot.

Azt akkor ki tudja jelenteni, hogy az országos politikából kivonja magát, és nem szólal meg országos politikai kérdésekben?

Várospolitikát folytatok, de ebből még nem következik az, hogy ez nem egy értékelvű politika. Nagyon is az. Ha sérülnek a budapesti közösség számára fontos értékek, akkor erkölcsi kötelességemnek érzem, hogy megszólaljak. De csak azért nem fogok mindenről véleményt mondani, hogy jelen legyek a belpolitikai hírekben, és lájkokat gyűjtsek a Facebookon. Pontosan tudom, hogy ha kirakok egy kormányt ekéző mérges posztot, akkor annyi lájk van, hogy csak na. A Facebook-algoritmusnál azonban vannak fontosabb dolgok is a világon.

Ha már kivonul az országos pártpolitikából, kilép a Párbeszédből is?

Nem, én egy nagyon konzervatív ember vagyok ilyen szempontból. Nyilván ott is egy új politikai stratégiát kell kitalálnia a barátaimnak, de én ebben nem alakító leszek, csak drukkolni tudok nekik.

Az országgyűlési választási kampányból is kivonja magát?

Nyilván el fogok menni szavazni az ellenzékre. Aztán meglátjuk, hogy az ellenzék kikből fog állni.

A kampányban egyáltalán nem is tervez részt venni?

Nagyon messze van még ‘26. Azt soha nem fogom eltitkolni, hogy a kormány politikájával állampolgárként és főpolgármesterként sem értek egyet, mert az önkormányzatokra ellenségként tekintenek. Az én stílusomtól azonban iszonyatosan messze van, ami most történik a magyar politikában, például hogy azon veszünk össze a Facebookon, hogy ki hol lapátolja a homokot.

Ehhez a cikkhez fizetett együttműködésben az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást használtuk az interjú hanganyagának legépeléséhez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!