Nem lesz fővárosi népszavazás az olimpiáról, elutasította a kezdeményezést a Fővárosi Választási Bizottság

2024. szeptember 27. – 10:00

Nem lesz fővárosi népszavazás az olimpiáról, elutasította a kezdeményezést a Fővárosi Választási Bizottság
Fotó: Hadházy Ákos / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek reggeli ülésén elutasította a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) azt a kezdeményezést, hogy népszavazás legyen a fővárosban egy budapesti olimpia rendezéséről. Fazekas János, az FVB elnöke az ülés után azt mondta a Telexnek, hogy a budapesti olimpia kérdése összetett folyamat, amelyet ráadásul nem is tud önmagában megpályázni a főváros.

Ugyan volt még több napirendi pont is, a népszavazási kezdeményezés volt az első. Miután ezt elutasította az FVB, a teremben addig lévő politikusok, többek között Hadházy Ákos és Soproni Tamás, Terézváros polgármestere is gyorsan elhagyta a termet.

Az FVB indoklása szerint azért utasították el a kezdeményezést, mert a Fővárosi Önkormányzat nem tud pályázatot benyújtani a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felé egy potenciális budapesti olimpia rendezéséről, ez egy ennél sokkal összetettebb folyamat. Hoffmann István, a Fővárosi Választási Bizottság tagja az ülésen elmondta, hogy tanulmányozta a NOB útmutatóját az ilyen pályázatok benyújtásáról, abban pedig nincs arról információ, hogy ezt megtehetné egy város önkormányzata.

Hadházy Ákos momentumos politikus, a népszavazás egyik kezdeményezője posztolt a Facebookra az ülés után, szerinte nem áll helyt teljesen az FVB indoklása. Bejegyzésében így fogalmazott:

„Az FVB azzal az ismerős érveléssel tagadta meg a kérdés hitelesítését, hogy az nem egyértelmű, hiszen az olimpiai kandidálás folyamata hosszú és bonyolult. Szerintünk meg ez mindegy, a választópolgárok pontosan el tudják dönteni, hogy akarnak-e olimpiát vagy sem, és erre kötelezhetik a fővárosi közgyűlést”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!