Az Orbán Balázs-interjút készítő Kohán Mátyás szerint lehet, hogy pontatlan volt a megfogalmazás, de az ország nagy része értette

2024. szeptember 28. – 09:15

Másolás

Vágólapra másolva

„Akárcsak az ország jelentős része, én is értettem, hogy mit akart ezzel Orbán Balázs mondani” – ezt mondta Kohán Mátyás, a Mandiner munkatársa az Atv Aktuál című péntek esti műsorában a miniszterelnök politikai igazgatójának nagy vihart kavart '56-os kijelentéseiről. Kohán szerint Orbán Balázs arról beszélt, hogy minden kormányt felelősség terhel, amikor egy háborús fenyegetés közeledik.

Annak ellenére, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a pénteki rádióinterjújában azt mondta, hogy „Orbán Balázs félreérthetően fogalmazott, ami egy hiba”, és maga Orbán Balázs is bocsánatot kért miatta, a Mandiner munkatársa az Atv-nek továbbra is arról beszélt péntek este, hogy ő értette, mit akart mondani a miniszterelnök politikai igazgatója.

„Értem, hogy ez egy pontatlan fogalmazás volt, ez teljesen világos. De én ugyanúgy mondom – ahogy nagyon sokan ebben az országban – értettem, hogy mit akart Orbán Balázs mondani, és nem politikai kommunikációs szempontok szerint vágunk műsorokat alapvetően” – mondta Kohán az atv.hu beszámolója szerint.

Orbán Balázs a Kohánnak adott szerdai interjúban azt mondta, „pont '56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij, aki belevitte az országát egy háborús védekezésbe”.

Miután Orbán Balázs 1956-ról szóló kijelentései súlyos politikai vihart kavartak, a Mandiner 17 cikkben követte le a történéseket, az elsőt maga az interjú készítője, Kohán jegyezte csütörtökön, azt írta, szerinte az elemi szövegértésre képtelenek azok, akik azt mondják, hogy Orbán Balázs szerint Magyarország nem védekezne, ha megtámadnák.

Orbán Balázs kijelentését Török Gábor elemző az év legnagyobb politikusi hibájának nevezte, Magyar Péter szerint pedig Orbán Balázsnak még október 23. előtt mennie kell a miniszterelnök mellől. Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója szerint „az 1956-os forradalmat és szabadságharcot nem lehet összehasonlítani Oroszország Ukrajna elleni agressziójával”, mi pedig mégiscsak a szabadságharcosok népe vagyunk. Orbán Balázs Ukrajnáról és '56-ról szóló mondatait a legnagyobb nemzetközi lapok is felkapták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!