A legnagyobb nemzetközi lapok is felkapták Orbán Balázs Ukrajnáról és '56-ról szóló mondatait

2024. szeptember 26. – 20:45

Másolás

Vágólapra másolva

Még soha nem figyelt fel ennyire a nemzetközi sajtó Orbán Balázsnak, a miniszterelnök politikai igazgatójának mondandójára, mint csütörtökön. Délelőtt kapott szárnyra a magyar sajtóban a hír: Orbán Balázs szerint felelőtlenség volt Ukrajnától, hogy megvédte magát az orosz agresszióval szemben, és hogy „56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált”.

Néhány órán belül két nagy külföldi hírügynökség, az Agence France-Presse (AFP) és az Associated Press (AP) is beszámolt Orbán mondatairól. Ezután egyre több orgánum adott hírt a sokak által kritizált megnyilvánulásról, valamint az erre érkező reakciókról, vette észre a 444.hu. Az AFP és az AP hírügynökségek rendkívül jelentős felületek, mivel számos lap tőlük vesz át híreket az egész világon.

Éppen ezért az sem meglepetés, hogy a legnagyobb nemzetközi lapok is elkezdtek beszámolni a botrányról és az ezt övező kritikákról. Többen idézik Magyar Péter nyilatkozatát is, amelyben erősen bírálja a miniszterelnök tanácsadóját. Az Euronews megírta, hogy Orbán Viktor tanácsadója erős kritikákkal néz szembe mondatai miatt. A brüsszeli Politico a következő címmel közölte a hírt: „Magyarország engedett volna Oroszországnak Orbán első számú tanácsadója szerint.” Az ukrán Pravda is írt Orbán Balázs megszólalásáról: „Az Orbán-kormány szerint Magyarország Ukrajnával ellentétben nem védené meg magát egy támadás esetén” – írták csütörtök este.

A Bloomberg nevű neves gazdasági lap „Orbán tanácsadója felháborodást keltett, arra utalt, Ukrajnának rögtön meg kellett volna adnia magát” címmel számolt be az esetről. Ők kérdést is küldtek a kormánynak, de a cikk megjelenéséig nem kaptak rá választ. A Telex Schmidt Máriát, a Terror Háza Múzeum igazgatóját is megkérdezte, aki azt mondta, „az 1956-os forradalmat és szabadságharcot nem lehet összehasonlítani Oroszország Ukrajna elleni agressziójával”. A 444.hu Menczer Tamást, a Fidesz kommunikációs igazgatóját kérdezte, de ő nem akart reagálni az elhangzottakra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!