Sulyok Tamás meg sem próbálta értelmezni Orbán Balázs szavait, de számára szentek az 56-os hősök

2024. szeptember 27. – 16:05

Másolás

Vágólapra másolva

Sulyok Tamás köztársasági elnök sem most, sem a jövőben nem szeretné kommentálni Orbán Balázs vagy más miniszterek szavait, írta a Sándor-palota kommunikációs igazgatósága. A köztársasági elnököt arról kérdeztük, hogy mit gondol a miniszterelnök politikai főigazgatójának következő kijelentéséről: „Pont 56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált két és fél évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát.”

„Az államfő – tekintve, hogy nem politikai aktor – sem most, sem a jövőben nem szeretné kommentálni sem Orbán Balázs, sem más miniszterek kijelentéseit. Dr. Sulyok Tamás annyit jegyez csupán meg, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének napja, október 23-a nemzeti ünnepünk és örök viszonyítási pontunk a szabadságunkhoz és a nemzeti függetlenségünkhöz. Szent István államalapításához vagy éppen az 1848. március 15-i forradalomhoz hasonlóan a független, szabadságáért minden körülmények között küzdő és azért megharcoló Magyarország és a magyar nemzet szimbóluma. Számára az 56-os forradalom hősei szentek és biztos abban, hogy mindannyiunk számára azok. Az 1956-os forradalom nélkül nem azok lennénk ma, akik vagyunk” – írta a kommunikációs igazgatóság.

Sulyok értelmezni sem próbálta Orbán Balázs szavait, nem tudja, mi járhatott a fejében, de neki Bethlen Gábor erdélyi fejedelem híres mondata jutott eszébe erről, miszerint: „Nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet.”

Arra kérdésre, hogy a Magyar Honvédség védekezne-e, ha az ukrajnaihoz hasonló beavatkozás érné Magyarországot, a következő válasz érkezett: „A köztársasági elnök, mint a hadsereg főparancsnoka és mint államfő is mindig az Alaptörvényben foglaltak szerint és a köztársasági elnöki esküjéhez híven jár el.”

Orbán Balázs kijelentéseire sorra reagáltak a politikusok, politikai elemzők és történészek is, Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója például a Telex kérdésére azt írta, „az 1956-os forradalmat és szabadságharcot nem lehet összehasonlítani Oroszország Ukrajna elleni agressziójával”, mi pedig mégiscsak a szabadságharcosok népe vagyunk.

Orbán Balázs először csütörtökön kora délután reagált ezekre, akkor még külföldi finanszírozású propagandasajtóról és háborúpárti politikusokról írt, majd pénteken már bocsánatot kért, szerinte hibázott és félreérthetően fogalmazott. Kijelentéseinek súlyát jól mutatja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is beszélt róla a Kossuth rádióban. A miniszterelnök Észak-Macedóniából jelentkezett be a szokásos péntek reggeli rádióinterjúra, amiben ezt mondta: „A politikai igazgatóm éppen félreérthetően fogalmazott, ami ebben az összefüggésben egy hiba, hiszen a mi közösségünk az 1956-os forradalomnak a talaján áll, abból nőtt ki, nem lett volna a mi politikai közösségünk, ha nem lettek volna az '56-os hősök.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!