Bese Gergő atyák, Balog Zoltánok és a lefosott emberek emlegetésével tüntettek Iványi mellett

2024. szeptember 20. – 17:31

Bese Gergő atyák, Balog Zoltánok és a lefosott emberek emlegetésével tüntettek Iványi mellett
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Ismert emberek tartottak szolidaritási tüntetést Iványi Gáborék mellett péntek este, miután a fővárosi kormányhivatal törölte a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség intézményeit a nyilvántartásból.

Az „Emberek az emberekért” nevű megmozdulás műsorában fellépett például Mácsai Pál, Für Anikó, Nagy Zsolt, Pogány Judit, Rost Andrea, Halász Judit, Jordán Tamás, Bródy János, Cserhalmi György, Molnár Áron és Lengyel Tamás is.

A leírás szerint a rendezvény fő célja az volt, hogy kiálljanak Iványi Gábor és az általa vezetett Oltalom Karitatív Egyesület mellett, de „leginkább az utcára tett közel 600 diák mellett, azok mellett, akik önmagukról gondoskodni nem tudnak, de Iványi Gáborban megtalálták a segítőjüket”. Az ügyről részletesen a cikk végén olvashatnak.

Iványi: A magyar kormány egyházüldözést folytat

Az itt élőben követhető tüntetés kezdetekor háromnegyedig volt tele a Blaha Lujza tér, de tudósítónk nem érzékelt nyomorgást, hátrébb könnyen lehetett mozogni. A téren minimális a rendőri készültség. Pontban 17:00-kor megjelent Iványi Gábor a színpadon, vastapssal fogadja a tömeg a lelkészt. Beszéde előtt Erdős Virág versét olvasták fel a Radnóti Színház társulatának tagjai, majd a klubrádiós Józsa Márta konferálta fel Iványit arra kérve mindenkit, nézzenek mosolygó szemekkel rá.

„Megtisztelő és megható, hogy kiállnak értünk. A magyar kormány egyházüldözést folytat. Megpróbálja felszámolni a szocializmus alkonyán létrehozott intézményeket” – mondta Iványi az egybegyűlteknek. Köszönetet mondott a beszéddel készülő művészeknek, és kiemelte, hogy komoly kockázat lehet ez számukra. „Én csupán vendég vagyok itt, ezt a demonstrációt civilek szervezték” – mondta.

 Iványi Gábor beszél a tüntetésen – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Iványi Gábor beszél a tüntetésen – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Iványi rövid beszéde után Mácsai Pál színész-rendező lépett színpadra, aki egy József Attila-i hexameterrel nyitott. Őt a már említett Für Anikó követte Bereményi Géza Somlai Margit című, Cseh Tamás által is megénekelt versével. Lovas Rozi és Nagy Zsolt duettje lépett ekkor színpadra, Lovas elmondta, a hangja szeretne lenni a családoknak es gyerekeknek, akiknek pokol lett az életük, majd szülők és diákok véleményeit olvasta fel. Lovas ezután arról mesélt, hogy az új iskolába került SNI-s és autista gyerekekkel nem tudnak mit kezdeni az új intézményeikben, és fogalmuk sincs arról, hogyan kell oktatni ezeket a gyerekeket. Nagy Zsolt így vette fel a vonalat:

„Iványi Gábor vagyok, mint ahogyan ti mind Iványi Gáborok vagytok.”

Nagy így folytatta: „Partvonalra vagyok rakva. Úgy voltam vele, hogy nem akarok idejönni, olyan embereknek beszélni, akik meg sem hallják a hangunkat.” Keményen beleállt az ellenzékbe is: „Az ellenzéki politikusaink is cserbenhagytak minket. Mi vagyunk a lefosottak, leszartak” – mondta, majd hozzátette: „Nem is akarok idejönni, mert veletek vagyok otthon.” Utána elmondta, hogy a 21 éves fia már nem is itt él, ez óriási fájdalom neki. „Ha Iványi Gábor meghal, én itt vagyok Iványi Gáborként ugyanúgy. Mindenki maradjon nyugodt, menjen haza, vesztettünk” – zárta szavait, amit keserédes nevetés kísért a tüntetők részéről.

Rost Andrea folytatta: „Ez egy olyan pillanat, amikor meg kell fognunk egymás kezét. Meg kell fogjuk a kezüket azoknak, akiket letaszítottak.” Ezen a ponton a tömeggel elénekelte az Árgyélus kismadár című dalt, amit tudósítónk kifejezetten emelkedett pillanatként írt körbe.

Szalay Kriszta egy érintett gyerek apjával lépett színpadra, és az apa feleségének véleményét olvasta fel. E szerint a gyereket elvitték egy egyházi iskolába, ahonnan visszautasították, miután megtudták, hogy Iványi intézményéből jött, ami szerintük „egy szekta”. „Nincs szép szar. Ez szar” – olvasta fel Szalay a dühös üzenetet. Ováció és vastaps fogadta az apa beszédét. Szalay ezután a Queen We Will Rock You ritmusszekcióját megidézve kérte a tömeget, a „szívdobogásunkkal” üzenjen, a tüntetők pedig ritmusosan tapsolni és mellkasokat verni kezdtek.

Nagy Zsolt szólal fel – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Nagy Zsolt szólal fel – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Bálint András videóban üzent, Parti Nagy Lajos saját, 6 éve írt versét olvasta fel (A kérdőjel háta), majd kiderült Pogány Judit nincs jól, ezért nem tudott eljönni. A tér közben megtelt tudósítónk szerint. Hábetler András szintén verssel folytatta, majd Bódis Kriszta jött. Figyelmeztetett, „ne legyenek kétségeitek, mindenkire sor kerül”, majd azt mondta, „Iványi Gábort páriává tették”. A holokausztot felidézve elmondta még, abból kiindulva, hogy mi lett a másképp gondolkodókkal annak idején, „tudjuk, mi lett a vége”. Hozzátette:

„Az elszabadult hatalom egyre éhesebb, szabad lelkekre vadászik. A szolgalelkűség zsarnokságot teremt.”

Perintfalvi Rita teológus cinikus, ironizáló beszéddel készült, amit így nyitott meg: „Magyarország állítólag keresztény ország. Kik a zászlóvivői ennek? A Bese Gergő atyák és Balog Zoltánok, akik K. Endréket védenek.” Az intim videókkal lebukott Beséről azt mondta, „Orbán udvari bolondjaként végigroadshowzta az országot”, valamint hogy „paphoz méltatlan orgiákon és gruppenpartikon” élte meg az elfojtott szexualitását. Perintfalvi szerint „ennek a hatalomnak ilyen papok, püspökök és egyházak kellenek, akikkel rongybabaként játszhatnak”. Hozzátette. „Iványi Gábor egyháza nem volt hajlandó prostituálttá válni, és lefeküdni a hatalomnak” (a tömeg pfújolt hangosan). „Hatalmas példaképemnek tekintem, és boldog vagyok, hogy a kortársa lehetek” – mondta a kisegyház vezetőjéről.

Kepes: a kormánypropaganda a kincsestára az iróniának

Jordán Tamás videoüzenetben beszélt, nem tudott jelen lenni, mert színházi előadása van, ő József Attilától szavalt. Kepes András iróniával akart élni, ki is jelentette: „Rájöttem, hogy a kormánypropaganda a kincsestára az iróniának.” A keresztényi szeretetet emelte ki: „Nem az irónia a legjobb kifejezés erre. Ez nem a szándékolt tudatlanság. Ez embertelenség.”

Bródy János dalolt egyet, majd idézett az ENSZ alapokmányából, aztán feltette a kérdést: „Mit tegyünk, ha valaki elveszti az eszét és elnémítja a lelkiismeretét? A testvéri szellem Iványi Gáborban és egyházában lakozik” – adta meg a választ üstöllést. Itt technikai malőr következett, Bródy rövid ideig nem tudott muzsikálni, majd rázendített a Mit tehetnék értedre, amit a tömeg is énekelt. Végül Cserhalmi György vette át a főszerepet, videóüzenetben szavalt szintén József Attilát, Kukorelly Endre pedig dettó videón jelentkezett be a Blaha térre.

Fotók: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotók: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotók: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotók: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Gerendás Péter Bródyhoz hasonlóan dalolt és gitározott, a La dolce vita című dalát játszotta el. Halász Juditot nagy ováció fogadta, amire így felelt: „Én csak azért jöttem, hogy Szabó Lőrinc szavaival elmondjak egy imát a gyermekekért.”
Szavalatát a muzsikus Kollár-Klemencz László szavai követték: „Iványi Gábor, veletek vagyok. Veletek egyszer megint átölelhetem a hazámat.” Itt bevágtak tőle egy korábbi felvételt, amin az Iszom a bort című dalt énekelte. Horváth Kristóf, aka. Színész Bob nyelvtörő slamet adott elő ilyen sorokkal: „Küzdjé' magadért, küzdjé' magadért, ne fossál!”

„Kihelyezett kormányinfó következik” – viccelődött az esemény házigazdája, majd a színpadra lépett Molnár Áron (noÁr), Rainer-Micsinyei Nora és Lengyel Tamás, akik egy humorosnak szánt slampoetrys fiktív kormányinfó adtak elő. „Kedves emberek, minden úgy van jól, ahogy van, és ahogy az örökre felhatalmazott kormány teszi. Keresztek a helyükön, hajók a helyükön, kastélyok a helyükön. Ne emeljétek fel a hangotokat, ne tegyetek meg mindent, hogy ez a rendszer megdőljön” – ironizált noÁr, majd a MET támogatására buzdított mindenkit (miközben a közönség felől felhangzott pár tompa „mocskos Fidesz”).

Galkó Balázs Ady Endrét szavalt, Kerékgyártó István pedig videóüzenetében azt idézte fel, hogy Iványi keresztelte meg Orbán gyerekeit. Upor László azt mondatta az emberekkel ismételten, hogy „Elég”, majd átvezető cigánymuzsikára váltottak a szervezők. Szilvási István azt monda, „látom, ahogy Magyarország a náci, goebbelsi stílust alkalmazza”. Hozzátette, „a roma holokausztot, a magyar holokausztot tanulmányozva náci eszme áskálódik közöttünk, keresztény álca mögött”. Bese atyát vette elő ő is, mondván nem a melegségével, hanem az álságosságával van a gond. Az alattomos náci eszme említése (ami szerinte „sok ősmagyar szívében ott van”) után egy elhunyt cigány muzsikus, Balog János dalát énekelte el a magyar cigányság nevében.

Nagy-Bandó András következett, aki így fogalmazott: „Meg vagyok illetődve, régen láttam ekkora tömeget.” Egy Embermese című mesét olvasott fel, miközben a színpad szélénél mécseseket gyújtottak emberek. Közben megtudtuk, több millió forint gyűlt össze a helyszínen.

A hosszúra nyúlt, sokszereplős estet Iványi zárta, aki azzal nyitott, hogy bevallotta, hosszú beszéddel készült, de kidobta a nagy részét, mert rég itt áll mindenki. „Nem magamért állok itt, állok itt a gyerekeinkért, az intézményeinkért, ahogy ti álltok itt értem” – mondta a lelkész. Hozzátette meseien: „Csak akkor lennénk többen, ha hétfejű sárkányok lennénk. De egy fejet elveszíteni is elég.”

Fotók: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotók: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Az este folyamán elő-előkerülő szar körétől ő sem távolodott el: „A legédesebb dinnye ott terem, ahol a mag fölé és alá trágyát tesznek. Minél többet lapátolnak ránk, annál édesebb dinnyék leszünk.” Elmondta még, hogy 93 ezren támogatták őket az 1 százalékukkal, így ők lettek országosan a harmadik legtámogatottabb egyház. Iványi szerint „a helyzet drámai”, de elmondta, hogy a kitaszított diákoktól „nem vehetik el a végzettségüket”. A végén feljöttek a színpadra a wesleys gyerekek es szüleik, akik elénekelték a Himnuszt, miközben
Iványi gyertyákat gyújtott vastaps közepette.

Hogy jutott idáig a MET?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal még július közepén kezdte el inkasszálni a MET bakszámláit, ami lényegében azt jelenti, hogy azokat lenullázták. Bár Iványi Gábor, a MET elnöke segítséget kért Pintér Sándor belügyminisztertől, nem kapott választ. A NAV azért lépett így, mert a MET nem fizette be néhány alkalmazottja után a közterheket, valamint nem fizetett be közüzemi számlákat.

Augusztus elején a fővárosi kormányhivatal is vizsgálatot indított „az óvodások és az ellátottak érdekében” a MET intézményei ellen, mivel a közműszolgáltató szerint a MET mint fenntartó huzamosabb ideje nem fizette a számláit, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jelzése szerint pedig jelentős köztartozást halmozott fel.

Augusztus végén aztán törölték a nyilvántartásából Iványiék iskoláit és óvodáit is. A kormányhivatal ezt azzal indokolta, hogy a jelzések alapján arra jutottak, a MET a felhalmozott közüzemi tartozásaival veszélyezteti a gyerekek folyamatos és biztonságos nevelését. Három nappal később hasonlóan járt Iványiék szegedi intézménye is: nem kezdődhetett el a tanév a szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumban sem, miután az intézményt törölte a nyilvántartásból és működési engedélyét is visszavonta a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal.

Iványi Gábor értelmetlennek és ördöginek nevezte a kormányhivatali döntéséket. Az intézmények bezárása ellen petícióban tiltakoztak az érintettek, amit Sára Botond főispánnak akartak átadni, de végül csak egy biztonsági őrig jutottak, mert mint kiderült: a kormányhivatal a főispánnal együtt elköltözött.

A hajléktalanszállókat, idősotthonokat, iskolákat működtető MET és hozzá tartozó Oltalom Karitatív Egyesület évek óta komoly pénzügyi problémákkal küzd. A tartozásaik miatt a NAV gyakran vont le tőlük pénzt: volt, hogy 130 milliót, máskor 125 milliót. Eközben egyik iskolájukban annyi tanár mondott fel, hogy ellehetetlenült az oktatás.

A MET állítása szerint azért jutottak idáig, mert 2011-ben elvesztették egyházi státuszukat, és emiatt nem kapták meg az egyházaknak járó normatív állami támogatás. A Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság ugyan jogerős ítéletben kötelezte a magyar államot, hogy állítsa vissza az egyházi státuszt, de azt máig nem hajtották végre. Iványi Gábor következetesen azt kommunikálja, hogy Orbán Viktor személyes bosszúja miatt sanyargatják egyházát. A lelkész szerint azzal érdemelte ki a miniszterelnök bosszúját, hogy rendszeresen kritizálja a kormány politikáját, illetve a neve felmerült mint lehetséges ellenzéki államfőjelölt.

Azért sem könnyű kibogozni az igazságot a MET ügyében, mert Iványi Gábor mostanra a hatalommal való szembenállás szimbólumává vált azok szemében, akik nem szimpatizálnak Orbán Viktorral és a Fidesszel. A MET pénzügyi nehézségei is ebben a narratívában jelennek meg. Nem véletlen, hogy Budapesten és vidéken is az ellenzéki vezetésű önkormányzatok (Fővárosi Önkormányzat, VIII. kerület, Szeged stb.) segítették ki Iványiékat.

Hogyan jutott idáig a MET? Hogyan jött össze egy több milliárdos NAV-tartozás és több százmilliós közműtartozás? Az elmúlt években látott több száz milliós felajánlások miért nem segítették ki őket a bajból? Mi lehet a megoldás a MET szorongatott helyzetére? A kérdésekre ebben a cikkben kerestük a választ.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!