Menet indult a főispánhoz, de végül egy őr vette át az Iványi Gábor iskoláinak bezárása ellen tiltakozó ​petíciót

2024. szeptember 3. – 11:36

Menet indult a főispánhoz, de végül egy őr vette át az Iványi Gábor iskoláinak bezárása ellen tiltakozó ​petíciót
Fotó: Nádor András / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Egy közös séta után dolgozók, aggódó szülők és tiltakozók petíciót akartak átadni Sára Botond főispánnak, amiben azt kérik: bírálják felül azon határozatukat, amellyel a Budapest Főváros Kormányhivatala a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség fővárosi intézményeit törölte a nyilvántartásból, ezzel ellehetetlenítve a tanévkezdést. A petíciót végül egy biztonsági őr továbbítja majd, mivel mint kiderült: a kormányhivatal a főispánnal együtt elköltözött. A hivatal új címe nem derült ki, egyelőre mindenhol a korábbi, Váci utcai címük van megadva.

Helyszínen tartózkodó kollégánk beszámolója szerint a hivatalba két igazgató és két szülő ment be, hogy átadják a petíciót, miközben kint a Váci utcán mondták a beszédeket. Délelőtt negyed 11 körül jöttek ki. Iványi Júlia, a Wesley János Általános Iskola és Óvoda intézményvezetője elmondta, hogy elköltözött a kormányhivatal. Humorosan megjegyezte: korábban is elkezdhették volna az ilyen típusú tüntetéseket, és talán jó lenne próbálkozni a Parlamentnél vagy a Várban is, hátha onnan is elköltöznének.

A tüntetők tíz perccel 10 óra után érkeztek meg az Ifjúmunkás utcai intézménytől a fővárosi kormányhivatal épülete elé. A demonstrálók mintegy százan voltak, a tömegben szülők mellett politikusok is megjelentek: Tordai Bence, Jámbor András és Szabó Tímea is jelen voltak, de pártzászlókat nem lehetett látni. A műsort Molnár Áron színész és aktivista vezette, beszédét azzal a jelmondattal kezdte, amit már a hétfői, Madách Imre Gimnázium melletti tüntetéseken is lehetett hallani: „Itt állok, mást nem tehetek”.

Az aktivista undorítónak nevezte azt, hogy a kormányhivatal hat nappal a tanévkezdés előtt döntött arról, hogy a MET-hez tartozó iskolákat törölik a nyilvántartásból. Molnár szerint ez az intézkedés hátrányosan érint mintegy 300 családot. Az aktivista beszéde után felszólalt Iványi Júlia is, aki az egyik érintett intézmény, a Wesley János Általanos Iskola és Óvoda vezetője. Iványi Júlia után Iványi Gábor következett, akit Molnár azzal konferált fel, hogy belőle merít erőt a gyengébb pillanatokban. A MET lelkésze, az egyház vezetője elmondta, hogy a nyilvántartásból törölt intézményeket a családok segítésére, kifejezetten hátrányos helyzetű gyerekeknek tartják fent.

„Ha Jézus főispán lenne, akkor mit csinálna?”

-tette fel a Sára Botondnak címzett kérdést Iványi Gábor. Iványi beszélt arról is, hogy az intézmények bezárását azzal indokolta a kormányhivatal, hogy a gyerekeket veszélyezteti a pénzhiány. A lelkész erre elmondta, hogy valóban veszélyezteti a gyerekeket a források hiánya, de az egyháznak azért nincs elegendő pénze az intézmények fenntartására, mert már évek óta nem támogatja egyházként a MET-et a kormány. Mindezt annak ellenére, hogy már a strasbourgi bíróság is arra szólította fel a kormányt, hogy állítsák vissza a MET egyházi státuszát, de ennek még a mai napig nem tettek eleget.

Iványi azt is bejelentette, fontolóra veszi, hogy feljelentést tegyen Sára Botond főispán és Pintér Sándor belügyminiszter ellen, még akkor is, ha ez nem vezet semmilyen eredményre. A keddi tüntetésen egy wesley-s szülő is színpadra lépett, aki felháborodva beszélt arról, hogy nem tudja, mi fog történni a gyerekeivel az iskola bezárása után. „El a kezekkel az iskolánktól” – mondta a wesley-s szülő, Staudt Eszter fia a megmozduláson.

Előző héten a fővárosi kormányhivatal törölte a nyilvántartásából Iványiék budapesti iskoláit és óvodáit is. A kormányhivatal ekkor azt közölte, hogy a közműszolgáltatók és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jelzései alapján jutottak arra, hogy a MET a felhalmozott közüzemi tartozásaival veszélyezteti a gyermekek folyamatos és biztonságos nevelését. Három nappal később hasonlóan járt Iványiék szegedi intézménye is: nem kezdődhet el a tanév a szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumban sem, miután az intézményt törölte a nyilvántartásból és működési engedélyét is visszavonta a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal.

A most átadott, online több mint kétezer ember által aláírt petícióban a Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium szülői közösségének és támogatóinak nevében felháborodásukat fejezték ki, mert különböző nehézségekkel küzdő, speciális nevelési igényű gyerekeknek ajánlottak olyan alternatív iskolát tanulmányaik folytatására, ami lakóhelyüktől több tíz, vagy akár száz kilométerre van.

„Maguknak fogalmuk sincs mit tettek közel 300 gyermekkel, a családjukkal, és azokkal a tanárokkal, akik az életüket tették fel ezeknek a gyermekeknek a tanítására, oktatására, nevelésére!”

– írták. Azt kérték a kormányhivataltól, hogy bírálják felül a határozatukat, vagy találjanak olyan megoldást, amely szerint ez a két iskola megkezdheti a tanévet a Budapest, IX. kerület Ifjúmunkás utca 31. szám alatt. „Ez épület minden tekintetben megfelel a hivatalok által kért követelményeknek, megfelelő létszámú pedagógusi gárdával, és kiszolgáló személyzettel, valamint oda járni kívánó diákkal rendelkezik!” Hozzátették: Magyarországon ma nem tudnak olyan, nem „horror árú” iskolát ajánlani, ami ugyanazt tudja biztosítani, mint ők.

Iványi Gábor – Fotó: Nádor András / Telex
Iványi Gábor – Fotó: Nádor András / Telex

A Népszava azt írja, hogy a budapesti intézményben tanuló 300 gyerek szüleinek csak néhány napja van arra, hogy hirtelen új oktatási intézményt találjanak a speciális nevelési igényű (SNI) gyerekeiknek. A lapnak az egyik szülő arról beszélt, hogy a kormányhivatal küldött egy listát az elérhető iskolai helyekről. Ezek között volt például egy győri elitiskola is, ahol az egyik osztályban van egy hely. Ez lényegében azt jelenti, hogy az autista fiúnak több mint száz kilométert kellene ingáznia Budapestről. Máshol pedig egy eleve magas létszámú, 30 fős osztályba szerették volna bepréselni a gyereket. Más szülők pedig állítják: előfordult olyan, kormányhivatal által „felajánlott hely” is, ahol azt a tájékoztatást kapták, hogy papíron felveszik a gyereket, de arra kérik a szülőt, ne járassa be, legyen magántanuló, mivel nem tudnak egy autistával foglalkozni.

Iványi Gábor a fővárosi intézmények törlése után tartott sajtótájékoztatón értelmetlennek és ördöginek nevezte a fővárosi kormányhivatal döntését. Gazdig Róbert, a budapesti Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnázium igazgatója elmondta: egész nyáron azon dolgoztak a szülők és alapítványok segítségével, hogy megfeleljenek minden feltételnek, amelyeket a fővárosi kormányhivatal, a Nébih és a Katasztrófavédelem támasztott feléjük annak érdekében, hogy elkezdhessék a tanévet.

A szegedi intézménynél vasárnap tiltakozó demonstrációt tartottak. A tüntetésen több szülő is felszólalt, akik kétségbeesetten kérdezték, mit tegyenek most. Hétfőn aztán újabb tiltakozást volt Szegeden, egy nyilvános, jelképes tanévnyitó formájában. A demonstrációt a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal főépülete előtt tartották. A tanévnyitó után itt is petíciót adták át a főispánnak, amelyben kérték a szegedi Wesley működésének további engedélyezését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!