A gyerekek sírnak, pánikrohamot kapnak, hát mit mondjunk nekik?

2024. szeptember 1. – 21:07

A gyerekek sírnak, pánikrohamot kapnak, hát mit mondjunk nekik?
Élőlánc a Wesley épületénél – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap este tiltakozó demonstrációt tartottak Szegeden az Iványi Gábor-féle Wesley-iskolánál.


A szervező az aPont Facebook-közösség volt, amely az aHang civil szervezet szegedi szekciója. Az akcióra vasárnap délutánig több mint 350 ember jelezte érdeklődését, de ennél valószínűleg többen voltak.

A tüntetés oka, hogy a kormányhivatal váratlan, előre nem jelzett lépéssel pénteken visszavonta a szegedi iskola működési engedélyét. Emiatt több mint 140 gyerek – néhányuk felvétele még folyamatban volt – tanévkezdése vált bizonytalanná, mert a szüleiknek alig egy napjuk maradt arra, hogy új iskolába írassák be a gyerekeiket, ellenkező esetben a szülők szabálysértést követnek el.

A demonstráción Tóth Éva, az iskola igazgatója elmondta, hogy ismeretei szerint nincs megfelelő szakmai hátterű intézmény, ahova fel lehetne venni az innen kikerülő, sajátos nevelési igényű gyerekeket, mert más iskolákban nincsenek fejlesztőprogramok és a sajátos nevelésű igényű diákoknak megfelelő oktatás-nevelés, ilyen Szegeden és a környékén csak a Wesley-ben van. Azaz volt.

Az igazgató közölte, hogy hétfőn kinyitják az iskolát, a tanítás helyett pedagógiai felügyeletet biztosítanak a gyerekeknek, akiknek a szülei ezt kérik.

Azért nem nézek az ismerős arcokra, mert a könnyeimmel küzdök három napja.

Ezt a szülői munkaközösség vezetője, Novákné Finta Csilla mondta, akinek óvodás gyereke jár a Wesley-be, és neki még nem merte megmondani, mi történt.

Hogy mondjam el az ötéves gyerekemnek, hogy nincs többé Zsuzsa néni, és nincsenek többé a barátai sem?!

A szülők rövid beszédei elkeseredettek, esetenként indulatosak is voltak, és többen is felvetették, ki a felelős azért, hogy a gyerekeket így kidobatják a szeretett iskolájukból az utcára. Volt, aki a kormányt hibáztatta, mert az nem fizette ki az Iványi Gábor egyházának és az intézményeinek járó pénzt, más azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnök Iványi Gáborral szembeni bosszúja az oka, hogy a Wesley-t bezárják.

Egy fiatalember elmondta, hogy ő 11 évig járt a Wesley-be, és nagyon szerette. Láthatóan küzdött az érzelmeivel, és a beszédét azzal zárta:

„Kapják be!”

Erre nagy tapsot kapott.

A demonstráció nem volt politikai jellegű, semmiféle pártjelvényt vagy pártzászlót nem lehetett látni, de eljött több szegedi önkormányzati képviselő, és szegedi baloldali-liberális politikusok is megjelentek, köztük Szabó Sándor MSZP-s országgyűlési képviselő.

Korábban pályázati támogatást is nyertek – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Korábban pályázati támogatást is nyertek – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

Mint arról beszámoltunk, pénteken délelőtt tudták meg az iskola vezetői, hogy nem kezdődhet el a tanév a szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumban, mert az intézményt törölte a nyilvántartásból és a működési engedélyét is visszavonta a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal.

Az iskolát üzemeltető, Iványi Gábor lelkész által vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) közleménye szerint az augusztus 29-i keltezésű indoklásában július 24-i pénzügyi adatokra és köztartozásokra hivatkozott. A főispán szerint: „A gyerekek, tanulók számára a határozat végrehajtásának késedelme jelentős vagy helyrehozhatatlan kárral járna.” A Kormányhivatal közleménye szerint az intézmény közmű- és adótartozása meghaladta a törvényben meghatározott mértéket, ezért törölni kellett az iskolát a nyilvántartásból, és kijelölt más intézményeket, ahova a tanulókat be lehet íratni.

A kijelölt iskolák azonban legkevesebb tíz gyerek felvételét már pénteken elutasították – ezt a szülői munkaközösség vezetője, Novákné Finta Csilla közölte a Telex kérdésére, és azt is elmondta, hogy a tanácstalan szülők sírva panaszkodtak neki, és nem tudják, kihez fordulhatnának. Szerinte valószínű, hogy a gyerekek átvételére kijelölt intézményeknél sem tudtak arról, hogy fogadniuk kell a Wesley diákjait.

A tiltakozáson több szülő is felszólalt, akik kétségbeesetten kérdezték, mit tegyenek most. Az autista gyerekeknek nagyon fontos, hogy a megszokott, biztonságos környezetükben legyenek, ezt eddig a Wesley biztosította nekik, a hirtelen változás azonban nagyon megviseli a gyerekek lelki állapotát.

A demonstráció végén a résztvevők élőláncot formálva körülvették az iskola L alakú, sarkon álló épületét, majd a főbejáratnál tiltakoztak felemelt kézzel.

Hétfőn reggel 8-ra újabb tiltakozást, nyilvános és műsoros tanévnyitót hirdetett meg a Wesley szülői munkaközössége, ezt a pénteken délután tartott szülői értekezleten döntötték el. A demonstráció Szegeden, a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal főépülete előtt, a Rákóczi téren lesz. A tanévnyitós tiltakozásra az esemény Facebook-oldalán vasárnap estig mintegy 240 érdeklődő volt.

Felemelt kézzel tiltakoztak – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Felemelt kézzel tiltakoztak – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

A tanévnyitó után petíciót akarnak átadni a főispánnak, amelyben kérik a szegedi Wesley működésének további engedélyezését – válaszolta a szülői munkaközösség vezetője, Novákné Finta Csilla a Telex kérdésére, és azt is elmondta, hogy kedden a fővárosban fordulnak majd a Kormányhivatalhoz, amely a budapesti Iványi-intézmények bezáratására adott ki határozatot, és a tiltakozáson szegedi wesley-sek is részt vesznek majd.

Az eddig a MET fenntartásában működő Szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium az új tanévben mintegy száznegyven gyerek oktatását, illetve nevelését folytatta volna, a tanárok és más dolgozók száma pedig több mint 50 fő. Az iskola igazgatója, Tóth Éva a Telexnek azt válaszolta, hogy a nyáron takarító és portás munkatársuk mondott fel a bérek kifizetésének akadozása miatt, de a tanári kar a megfelelő létszámmal és a szükséges szakképzettséggel készen áll a tanév megkezdésére.

Az iskola az alapításától, 2008-tól kezdve fogad hátrányos helyzetű diákokat, továbbá autistákat és beilleszkedési-magatartási-tanulási nehézségekkel küzdőket, akiket más iskolákban nem vártak nagy örömmel. A személyre szabott fejlesztőprogramok miatt Szegeden évek óta szívesen íratták be a sajátos nevelési igényű diákokat a Wesley-be a szülők. A Wesley Facebook-oldalán sorra jelennek meg rövid videók, amelyekben gyerekek mondják el, hogy ragaszkodnak az iskolájukhoz.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!