Egy hétre elzárja a külvilágtól Kisoroszit az árvíz, hosszan elhúzódó árhullámra kell felkészülni a vízügy szerint

2024. szeptember 17. – 05:39

frissítve

Egy hétre elzárja a külvilágtól Kisoroszit az árvíz, hosszan elhúzódó árhullámra kell felkészülni a vízügy szerint
Lakók védik házaikat a hullámtérben a Római-parton 2024. szeptember 17-én – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Kedden folytatódott a felkészülés az árhullámra, a fővárosban és a Lajtán már harmadfokú a készültség. Orbán Viktor kedd délután elrendelte a Lajta menti szükségtározó megnyitását.
  • Budapesten lezárták a Margitszigetet és a rakpartokat, a 2-es villamos nem jár a Széchenyi tér és a Március 15. tér között. Szerdától rövidített útvonalon jár a H5-ös HÉV is.
  • Orbán a Dunakanyarban kezdett, Vitályos fogadta, Leányfalu és Tahitótfalu között nem tudják megoldani a védekezést helyi szinten.
  • Lakókat telepítenek ki Baján az alacsonyan fekvő területekről, ott jövő keddre várják a tetőzést, 958 centis vízállással.
  • Rendkívüli árvízi fotója vagy videója van? Küldje el nekünk!
  • A vízügy arra számít, hogy 30-50 centiméterrel alacsonyabban tetőzik az árvíz, mint 2013-ban.
  • Országszerte több utat lezártak a Duna mentén, Esztergomba csak egy úton lehet eljutni estétől.
  • Ötre emelkedett a halálos áldozatok száma Ausztriában, Bécsben bezárt az összes park.

„A magyar katona állja a sarat. Egész nap kint voltunk a gátakon” – mondta a honvédelmi miniszter a kedd esti helyzetjelentésében. Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint reggel 1400 katonával kezdték a napot, hivatásosokkal és területvédelmi tartalékosokkal, 12 helyszínen. Szerinte általában ott jelennek meg, ahol a legnagyobb a baj, és „a folyamat tervezetten, higgadtan, nyugodtan zajlik”.

A BKK összeszedte, milyen budapesti járatokat, vonalakat érintenek az árvíz miatti lezárások és korlátozások:

  • Szerdától a H5-ös HÉV nem közlekedik a Batthyány tér és a Margit híd, budai hídfő között. A vonatokra a Margit híd melletti ideiglenes felszíni végállomáson lehet felszállni.
  • Nem jár a 2-es villamos a Széchenyi István tér és a Március 15. tér között, valamint a 2B és a 23-as villamos a Jászai Mari tér és a Március 15. tér között.
  • A 26-os autóbusz nem közlekedik.
  • A 34-es autóbusz, illetve a 934-es éjszakai járat terelve közlekedik, nem érinti az Emőd utcától a Királyok útján és a Pünkösdfürdő utcában lévő megállókat.
  • A 4-es és a 6-os villamos nem áll meg a Margitsziget/Margit híd megállóban.
  • A 15-ös autóbusz terelve közlekedik, a Dorottya utca (Vörösmarty tér) megállót nem érinti, de megáll az Apáczai Csere János utcában a Wekerle Sándor utcánál, valamint a 16-os autóbusz Deák Ferenc tér irányú Széchenyi István tér megállójában.

Emellett lezárták a budai és a pesti alsó rakpartot, illetve a harmadik kerületi Királyok útját is az Emőd utca és a Pünkösdfürdő utca között. Lezárták a Margitszigetet is, gyalogosan csak az Árpád híd felől közelíthető meg.

Épp csak centik választják el a Dunát attól, hogy kiöntsön a pesti alsó rakpartra, de ez a horgászokat láthatóan cseppet sem zavarja.

Fotó: Olvasó / Telex
Fotó: Olvasó / Telex

„Lesznek a városnak olyan pontjai, amiket el fog önteni a víz, ilyen a pesti és budai alsó rakpart. Arra kell felkészülnünk, hogy nagyon sokáig nem fogják tudni a közlekedők használni az alsó rakpartokat. És mivel nagy lesz a sodrás, ezért lebeszélnék mindenkit attól, hogy az árvízi katasztrófaturizmust élvezze. Most elég veszélyes lesz ez a helyzet” – mondta Karácsony Gergely főpolgármester az RTL-nek.

A miniszterelnök kedden Komáromban is járt, ahol a bejelentkezésében azt mondta, 2013-ban ez volt a legveszélyeztetettebb szakasz a Dunán. „Nagyon sokan dolgoztunk itt akkor, rezgett a nadrág szára, éppenhogy sikerült megtartani a védműveket”, mondta, majd arról beszélt, hogy az új gátszakasz „látható, hogy mindent kibír”. 2013-ban 1 millió 300 ezer homokzsák kellett erre a szakaszra, most szerinte egy se.

„Nem szívesen beszélek erről, mert van ennél most fontosabb dolgom, de a helyzet az az, hogy ez egy hazug ember. Tudjuk, hogy hazudik folyamatosan. Hazudott arról, hogy nem lesz politikus, hogy nem megy az Európai Parlamentbe, (…) hogy szereti a családját, aztán hogy viselkedett. (…) Most is hazudik. Hazudik a katonákról, hazudik a szakemberekről. A honvédelmi miniszter világosan elmondta, hogy annyi katona van, amennyi kell. (…) Én arra tennék javaslatot, hogy senki, még ő se támadja hátba a katonákat, a katasztrófavédőket, a szakembereket és senkit, aki a védekezést segíti” – mondta Menczer Tamás a friss árvizes posztjában.

Fidesz kommunikációs igazgatója valószínűleg megint arra a posztra reagált, amiben a Tisza Párt elnöke a katonák hiányát kérte számon a kormányon.

Az árvíz miatt 6 napig biztosan, de a lassú apadás miatt akár 8 napig is elzárva lehet a külvilágtól Kisoroszi, mondta a falu polgármestere az RTL-nek. Molnár Csaba szerint az állomás is víz alá kerül, a faluba vezető utat pedig szerda napközben zárják le, az alapvető élelmiszereket pedig hajón szállítják majd a lakóknak. Arról is beszélt, hogy a falu azért nincs veszélyben, minden árvíz után emelték a gátakat, a mostani árvizet olyan gátszinttel várják, ami a 2013-as árvizet is kibírta.

Pintér Sándor pálinkát intézett Gönyű önkénteseinek. A belügyminiszter még vasárnap este járt a Győr-Moson-Sopron megyei faluban, ahol a dolgozók megjegyezték neki, hogy csak a pálinka hiányzik nekik a munkához. Pintér a polgármesterrel intézkedett, hogy körte és szilva pálinkát kapjanak a helyiek, akik azt remélik, mire elfogy a pálinka, véget ér a vészhelyzet is. (Blikk)

Kedd reggel Baja polgármestere, Nyirati Klára bejelentette, hogy nemsokára elönti a Duna a bajai Nagy-Pandúr-szigetet, a Dunafürdőt és a Méhész-fokot, ezért az ott lakókat kitelepítik.

Erről az Országos Vízügyi Főigazgatóság azt mondta, hogy a kitelepítések az alacsonyan fekvő ártéri területeket, üdülőtelepeket érintik, amiket a kisebb vízszintemelkedések is elérnek, karácsonykor és nyár elején is ugyanez volt a helyzet. Az OVF szerint az ártereken kívül, a gátak védett oldalán sehol nincs szükség kitelepítésre, és jelen állás szerint nem is lesz. (24.hu)

Legyengült és távozik a Borisz: az elmúlt 24 órában a Bécsi-medence, az Inn, a Traun és az Enns vízgyűjtőjén területi átlagban még hullott 25-50 milliméternyi, de már csak Bajorországban számíthatnak némi utánpótlásra, aztán lassan megszűnik az eső a vízgyűjtőkön az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint.

A legfrissebb előrejelzés szerint a Duna a hazai szakaszon a III. fokú árvédelmi szintet meghaladóan tetőzik a legtöbb helyen.

  • A Lajtán a valaha mért legmagasabb vízállásra,
  • a Murán az I. fok szintjét megközelítő tetőzésekre számítanak,
  • Budapesten várhatóan kedd este lép ki az alsó rakpartra a víz,
  • a Rábán Árpásig fokozat alatti, Győrben a III. fok szintje feletti tetőzésre lehet számítani.

Az OVF ehhez pluszban a 24.hu-nak azt mondta, jelen állás szerint mindenhol a 2013-as szint alatt tetőzik a Duna, várhatóan csütörtökön Nagybajcsnál, pénteken a Dunakanyarban, szombaton pedig Budapesten. A fővárosban valószínűleg 40-50 centivel múlja majd alul a 2013-as rekordvízszintet, azaz 840-850 centiméter között várható.

Az ilyen árhullámok általában 5-8 nap alatt levonulnak a hazai folyókon, de a Borisz jelentős havat hagyott az Alpokban, ami aztán ha elolvad, további vízutánpótlást ad. Ezért az OVF szerint a szokásosnál lassabb apadásra kell számítani, és hosszan elhúzódó árhullámra kell felkészülni, így aztán sokáig lesz érvényben harmadfokú készültség.

„Jön a Duna könyörtelenül! Ne hátat fordítsunk egymásnak, hanem fogjunk össze és segítsünk! (…) Én a ma esti Rozsnyaira be vagyok melegítve” – írta Rubint Réka az Instagramon, ehhez pedig egy videót is csatolt arról, ahogy férjéve, Schobert Norbival homokzsákokat töltenek/pakolnak.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójával (EFOTT) közösen arra mozgósítják az egyetemistákat, hogy legyenek önkéntesek az árvízi védekezésben: segítsenek a mobilgátak építésében, a homokzsákok készítésében és elhelyezésében.

Az önkéntes hallgatók egyetemi kreditet kapnak ezért, az EFOTT pedig napijegyet ad nekik. (MTI)

A MÁV vonalai közül egyelőre egyetlen helyen, az Esztergom–Komárom-vonalon kellett korlátozást bevezetni. A szakaszon buszok szállítják az utasokat az áradás levonulásáig és az esetleges helyreállításig – írja kedd délutáni közleményében a MÁV. A Volánbusz járatait viszont érinti az áradás.

Jelenleg terelve közlekednek Győrben a Móricz Zsigmond rakpart járatai, valamint lezárták a 11-es út Tát és Esztergom közötti szakaszát, ahol szintén terelésekkel kell számolni. A pócsmegyeri mellett a szigetmonostori komp sem működik, helyettük autóbuszok biztosítanak eljutási lehetőséget. A Dunakanyar térségében szerda reggeltől további lezárások lépnek életbe, többek között Süttő és Neszmély között, illetve Dömösön és Pilismaróton is szünetel az autóbuszos személyszállítási szolgáltatás. Szerdán hajnaltól a 803-as és 804-es járatok megosztva, csak Neszmély–Tata–Tatabánya, Neszmély és Komárom, illetve Süttő és Esztergom között közlekednek. Ezentúl a

  • 1721-es vonalon Esztergom és Győr között nem indul járat,
  • 880-as járatok csak Visegrád és Újpest között szállítják az utasokat, az Esztergom és Visegrád közötti szakaszon nem indulnak,
  • Vác és Tahitótfalu között szünetel a kompközlekedés, szerdától 890-es járatok csak Tahitótfalu, Hősök tere megállóig közlekednek, illetve onnan is indulnak.

Várhatóan szerda este 18 órától Esztergom Kertváros és Esztergom belvárosa között az autóbuszok a Látóhegyi út felé közlekednek, így a Szalézi lakópark és a Knorr János utca közötti szakaszt nem fogják érinteni. Az árvízhelyzet miatt egyes útvonalakon késésekre és/vagy járatkimaradásokra is számítani kell. Ezek egy része az útvonaltervezőkben nem lesz látható a folyamatosan változó körülmények miatt. Azt kérik az utasoktól, hogy a legfrissebb információkról a www.volanbusz.hu/arviz oldalon tájékozódjanak.

A MÁV-Volán egyébként részt vesz az árvízi védekezésben, amiről videóban is beszámoltak:

„Ezt a kabaré! Ami itt van valami egészen elképesztő” – kezdte Youtube-bejelentkezését Toroczkai László, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője. A gáton álló Toroczkai azon háborodott fel, hogy szerinte celebek és politikusok egészen nagy stábokkal járnak ki, hogy videókat, bejelentkezéseket vegyenek fel. „Bejelentkeznek a politikusok, majd el is tűnnek, aztán egymásnak üzengetnek” – fogalmazott.

Szerinte a politikusok feladata az lett volna, hogy múlt héten velük együtt tüntessenek a felelős vízgazdálkodásért. Őrületnek tartja, hogy miközben az elmúlt hónapokban aszállyal küzdött az ország, most az árhullámmal harcolnak. „Meg kellene fogni ezt a 17 köbkilométernyi vizet, és akkor nem lenne probléma. Ez ilyen egyszerű lenne. Ez lenne a politikusok dolga, nem az, hogy szelfizgessenek” – mondta.

Végül közölte: ő csak azért jelentkezik be, hogy ne mondhassák azt, hogy a mihazánkosok nem voltak kinn. „Az elmúlt 30 évben mindig ott voltam, mikor árvízi helyzet volt.” Megismételte, hogy nem szeretnének részt venni a „politikus szelfizgetésbe”, de mindenkit arra biztatott, hogy aki segíteni akar, menjen a gátakra.

A főpolgármester a Római-partól, a Királyok-Nánási útnál található földgáttól jelentkezett be, ahol kedd délután agyaggal erősítették meg a gátat a szakemberek. Karácsony Gergely elmondta, hogy ez az egyik leggyengébb pontja az árvízi védekezésnek, ezért kell az erősítés.

„Az előrejelzések egyre kiszámíthatóbbak, nagyjából 8,5 méternél fog tetőzni a Duna, ami azt jelenti, hogy nem fogjuk elérni a 2013-as, legmagasabb szintet” – mondta. A főpolgármester szerint a másik fontos védekezési ponton is jól haladnak: a Margit-szigeten 800 ezer homokzsákot töltenek meg. A sziget déli, Margit híd felőli bejáratát kedden lezárták, várhatóan az Árpád híd felőli oldalt is zárni kell majd, de itt biztosítaniuk kell egy szálloda működését is.

A Dagály uszoda környékén szerdán egy mobilgáttal erősítik meg a védelmet, mert ott vannak olyan intézmények, amiknek erre szükségük van.

„Nagyjából holnaptól, illetve csütörtök délelőttre teljes mértékben készen áll majd a város arra, hogy várja a Duna tetőzését.”

Arról is beszélt, hogy a Fővárosi Vízművek munkatársai rengeteget dolgoznak azon, hogy a vízszolgáltatás biztosított legyen Budapesten. Karácsony kitért az Óbudai-szigetre is: itt azért nem védekeznek, mert az egy árvízvédelmi terület. A bekapcsolódó hidakat hamarosan lezárják, a helyi vagyontárgyakat mentik, illetve lekapcsolják az áramot is. Hozzátette: itt azért sem védekeznek, mert azzal csak tovább emelnék máshol a vízszintet, és egyébként is ártéri galériaerdő van a területen.

A Fővárosi Csatornázási Művek 400 munkatársa, továbbá az irányításuk alatt
működő alvállalkozók dolgozói és a katasztrófavédelem által kiképzett önkéntesek
(további 600 fő) nagy erőkkel dolgoznak a fővárosi védvonali zárásokon – írja közleményében a vállalat.

A III. kerületi Királyok útján hétfőn indult az árvízi kapuk zárása, összesen 43 átjárót ( kulisszát) zárnak le. Kedden elkezdték a védvonal agyagos megerősítését is, körülbelül 1700 méter hosszan. A munkához

6 ezer köbméter agyagot használnak fel, 90 fő és 18 célgép segítségével építik meg az ideiglenes gátat.

A Margitszigeten hétfő óta éjjel-nappal építik homokzsákokból a mobilgátat. Az
ideiglenes gát építését a sziget mélyebb pontjától, a déli csücskétől indulva kezdték. Az építéséhez keddtől a katasztrófavédelem által kiképzett 160 önkéntes is csatlakozott. Itt naponta körülbelül 1500 köbméter homokot és 150 ezer zsákot használnak fel. A Fővárosi Csatornázási Művek ahol szükséges, mobil szivattyúkkal emeli át és vezeti el a keletkező szennyvizet. Idáig 30 helyen kellett szivattyúkat bevetni – tájékoztattak.

Fotó: Fővárosi Csatornázási Művek
Fotó: Fővárosi Csatornázási Művek

540 kilométer hosszúságban védekezünk, ebből mintegy 200 kilométer, amely a legmagasabb készültségi szintet jelenti, tehát harmadfokú készültséget – mondta Orbán Viktor kedd délutáni helyzetjelentésében.

A miniszterelnök arról beszélt, hogy a kedd reggel kapott jelentések szerint a legnehezebb helyzet a Lajta mentén alakult ki. Orbán a Lajtán ellenőrzést is tartott, ezután közölte, hogy vízügy munkatársaival egyeztetve megadta az engedélyt a Lajta-menti szükségtározó megnyitására. Kedd délelőtt a Telex győri tudósítóját már arról tájékoztatták, hogy délután megnyithatják Hegyeshalom környékén a Lajta menti szükségtározót, és ráengedhetik a szántóföldekre a vizet, hogy csökkentsék a folyó levonulásakori vízmagasságot.

„Át is vezényeltünk a Duna túlsó oldaláról, tehát az Alföldről több mint 800 szakembert, akik most a Dunántúlon teljesítenek szolgálatot. Kiválóan dolgoznak a katonákkal együttműködve” – mondta. Hozzátette: több mint 400 katona van most kint a gátakon, és 24 óra alatt további ezreket tudnak bevetni, ha szükséges. Szerinte meg tudják oldani a most megmozdított szakemberekkel, illetve a lelkes önkéntesekkel is.

Az árvízvédelmi készültség részeként szeptember 18-ától, holnaptól a H5-ös HÉV ideiglenesen csak a Margit híd, budai hídfőig jár, a Batthyány teret és a Margit híd, budai hídfő mélyállomást nem érinti – írja Facebook-oldalán a MÁV-HÉV.

Békásmegyer, illetve Szentendre felé a vonatokra a Margit híd, budai hídfő állomás felszíni peronjánál lehet felszállni, ami a 960-as busz Békásmegyer irányú megállója után, a HÉV-alagút kijárata mellett található. A HÉV a megváltozott közlekedési rend miatt a megszokottnál ritkábban jár. A MÁV-HÉV az utasok türelmét kéri.

A HÉV-közlekedés aktuális információiról Facebook-oldalukon, a BKK járatait érintő változásokról pedig a BudapestGO alkalmazásban adnak tájékoztatást.

Az árhullám miatt több országos közúton is korlátozásokat vezetett be a Magyar Közút, a következő napokban elsősorban a Duna mentén számíthatnak további útlezárásokra a közlekedők, közölte a Magyar Közút.

Lezárták Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest vármegyében nemcsak a Duna, hanem a mellékfolyók mentén futó utakat,

a Dunához közeli kerékpárúti szakaszokat,

a kompokhoz, révállomásokhoz vezető utakat,

útzár van a vámosszabadi határátkelőhöz vezető szakaszon is,

a 11-es főúton is több helyen van teljes vagy félpályás korlátozás.

Az elmúlt napok szélsőséges időjárása Ausztriában is megviselte a vadon élő állatokat: az osztrák Birdlife természetvédelmi szövetség szerint a különböző madárfajok közül a rovarokat fogyasztó madárféléket, például a fecskéket az afrikai szálláshelyek felé vezető úton kapták el a viharok és az árvizek. Az állatvédő szervezetek, a menedékhelyek és az önkéntesek továbbra is azon dolgoznak, hogy minél többet megmentsenek közülük. Eva Karner-Ranner, a Birdlife Austria munkatársa egy sajtóközleményben úgy becsüli, hogy több ezer legyengült vagy elhullott fecskét láthattak, akik nem, vagy nehezen jutnak most élelemhez, így tömegesen húzódnak be az ereszek alá, ha eljutnak oda.

„A viharokkal járó, hosszan tartó heves esőzések különösen a repülő rovarvadászokat érintik, így például a fecskék különösen érintettek. Ugyanakkor a nagyobb magasságokban leeső hó és a tartós hótakaró a földön táplálkozó rovarevőkre is hatással lehet. Ilyenek például a vörösbegyek vagy az énekes rigók. A repülő rovarokra vadászó madarakkal ellentétben azonban ezeknek a madárfajoknak megvan az az előnyük, hogy képesek részben átállni a gyümölcstáplálékra, így például a berkenye bogyóit is meg tudják enni” – áll a Birdlife közleményében.

A margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodánál Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár több olimpiai és világbajnokkal, és a Magyar Honvédség Sportszázadának tagjaival töltötte a homokzsákokat. Az államtitkár a Facebookon osztott meg képeket az árvízi védekezésről. A sportállamtitkárság arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Hajós uszoda is kritikus helyzetben van.

Ott volt a Margitszigeten több vízilabdázó és úszó is, köztük Madaras Norbert olimpiai bajnok, Gór-Nagy Miklós világbajnok, Darnyi Tamás olimpiai bajnok is a helyszínen segített, valamint Märcz Tamás olimpiai bajnok és Baji Balázs vb-bronzérmes gátfutó is.

Schmidt Ádám azt írta, hogy a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodát várhatóan kedden be kell zárni, mert a gépészet különböző elemeit ki kellett menteni. A Dagály strand és a Duna Aréna egyelőre nincs veszélyben.

Bíró Péter, a Hajós sportuszodát üzemeltető Nemzeti Sportügynökség elnök-vezérigazgatója szerint a jól kidolgozott vészforgatókönyvek most rendkívül fontosak, mert a védekezésben nagy szerepet játszanak. „A margitszigeti Hajós uszodában hétfőn délben felállítottunk egy válságstábot, óráról órára monitorozzuk a vízállást. A Dagály strand és a Duna Aréna egyelőre nincs veszélyben, teljes mértékben üzemképesek. A szobi tanuszoda dolgozói a hétvégét is a sportközpontban töltötték, homokzsákokkal biztosították a helyszínt és mentették az értékeket. Köszönöm a kollégáimnak, hogy példamutató módon, éjjel-nappal vigyázzák az állami értékeket, és feláldozva a pihenőidejüket óvják a létesítményeket.”

„A szigeten szorgos kezek töltik a homokzsákokat. A felnőttekhez délután már az egyetemista fiatalok, holnap pedig a középiskolások is csatlakoznak” – írja Facebook-oldalán Nyirati Klára, Baja polgármestere.

A polgármester szerint sokan vannak, de még nem elegen. Minden dolgos kezet várnak, aki segíteni szeretne a bajai Petőfi-sziget megvédésében. „Várjuk az önkéntesek jelentkezését, lapátot és kesztyűt hozzon magával, aki tud!” – írta. A Dunafürdőn élőkkel is egyeztetett az áramszolgáltatás szüneteltetéséről, és az ott lakók ideiglenes elhelyezéséről.

Kedd reggel Nyirati Klára jelentette be, hogy nemsokára elönti a Duna a bajai Nagy-Pandúr-szigetet, a Dunafürdőt és a Méhész-fokot, ezért az ott lakókat kitelepítik. A polgármester arra szólította fel az ott élőket, hogy hagyják el az otthonaikat. Bajánál szerdára 692 centiméterig emelkedik a Duna vízszintje, jövő hét keddre várják a tetőzést, 958 centiméteres vízállással.

Elhagyta az országot a Borisz ciklon, ami rengeteg esőt hozott, írta a Hungaromet. Térképre tették, hogy hol mennyi eső esett, itthon Sopronnál az átlagos szeptemberi csapadék 2,5-szerese esett 10 nap alatt, de a legtöbb eső osztrák és cseh területeken esett, területi átlagban bőven meghaladja a 200 mm-t, de Szlovéniában és Horvátországban is rengeteg csapadék hullott. Részletek itt.

A Fidesz volt főpolgármester-jelöltje, Szentkirályi Alexandra arról írt a közösségi oldalán, hogy a rakpartok lezárása miatt lelassult a közlekedés Budapesten. Ezért arra kéri Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy tegye lehetővé, hogy a BKK járatait mindenki ingyenesen használhassa a rakpart lezárása idejére. Szentkirályi szerint ezzel lehetne ösztönözni az autósokat, hogy az árvíz idején inkább a közösségi közlekedést válasszák.

Déri Tibor, Újpest DK-s polgármestere a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a Demokratikus Koalíció kezdeményezi: Karácsony Gergely főpolgármester ideiglenesen nyissa meg a személyautók előtt a Lánchidat. Mint írta: a rakpartok lezárása miatt szerte a városban közlekedési dugók alakultak ki, de véleménye szerint a Lánchíd megnyitásával javítani lehet a főváros közlekedési helyzetén.

Hét személyt eltűntnek nyilvánítottak a hatóságok, az árvíz halálos áldozatainak száma pedig hétre emelkedett Csehországban. Észak-Morvaországban két idős áldozat holttestére a vízzel elárasztott házakban találtak rá, míg egy középkorú nő elcsúszott, és a megáradt patakban megfulladt. Az eltűntek között van egy elárasztott személyautó négy utasa. A kocsit a vízben megtalálták, de az utasoknak nyomuk veszett. Az eltűntek után mentők, tűzoltók és rendőrök kutatnak.

Mentőmunkások evakuálják az embereket a csehországi Jesenikben 2024. szeptember 15-én – Fotó: Gabriel Kuchta / Getty Images
Mentőmunkások evakuálják az embereket a csehországi Jesenikben 2024. szeptember 15-én – Fotó: Gabriel Kuchta / Getty Images

Meteorológusok szerint a csehországi árvíz hétfőn tetőzött, de nagyobb esőzésekre egészen szerdáig számítani kell. Hétfőn több mint 200 helyen volt extrém árvízhelyzet, a mentési munkálatokba a hivatásos mentők és tűzoltók mellett katonák és katonai helikopterek is besegítettek. A cseh kormány kedd esti rendkívüli ülésén 2000 katona bevetését hagyta jóvá. Kedden délelőtt Észak-Morvaországban és Dél-Csehországban volt a legsúlyosabb árvízhelyzet. Ostravában hétfőn késő délután átszakadt az Opava folyó gátja, és a víz elárasztotta a város mintegy tízezer lakosú részét. Litovel, Krnov és Opava városok egy része is víz alatt van. Kedden reggel azonban az Opava, Odera és más folyók vízszintjének emelkedése megállt.

Az anyagi károk hatalmasak, az első becslések szerint is több tízmilliárd koronára rúgnak. (MTI)

Egy új fejlesztésnek köszönhetően folyamatosan frissül a Telex címlapján egy adat, ami azt mutatja, hol tart éppen a Duna vízszintje Budapestnél. Az adatok forrása az Országos Vízügyi Főigazgatóság, ahol nagyjából 15 percenként frissülnek a számok.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex
Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közzétette azoknak az önállóan védekező településeknek a listáját, ahol önkétesek segíthetnek az árvízi védekezésben. Azt javasolják, hogy az érintett települések hivatalos honlapjait és Facebook-oldalait keressék azok, akik be tudnak szállni:

  • Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén: Dömös, Dunaalmás, Esztergom, Gönyű, Lábatlan, Neszmély, Nyergesújfalu, Süttő, Pilismarót
  • A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság területén: Budakalász, Dunabogdány, Dunakeszi, Kismaros, Kisoroszi, Leányfalu, Nagymaros, Százhalombatta, Szentendre, Szob, Sződliget, Tahitótfalu, Tass, Vác, Verőce, Visegrád, Zebegény
Vízügyes szakemberek dolgoznak a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötőnél 2024. szeptember 17-én – Fotó: Országos Vízügyi Főigazgatóság – OVF
Vízügyes szakemberek dolgoznak a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötőnél 2024. szeptember 17-én – Fotó: Országos Vízügyi Főigazgatóság – OVF

Ötre emelkedett a halálos áldozatok száma Ausztriában, miután egy tűzoltó is meghalt az áradás miatt, írja a Der Standard. Az osztrák napilap azt írja, hogy Alsó-Ausztria kormányzója katasztrófa sújtotta területté nyilvánította az államot, és bejelentette, hogy emelik a katasztrófaalapot, és 75 millió euró sürgősségi segélyt biztosítanak a lakástulajdonosoknak és a cégeknek is. Alsó-Ausztriában 26 települést nem lehet megközelíteni, ezer embert kellett evakuálni. Bécsben bezárt az összes közpark és közösségi kert is.

Az óbudai önkormányzat részletes közleményt adott ki az árvíz miatt hozott intézkedéseiről, ezt írták:

  • az óbudai közterület-felügyelet dönt az esetleges lezárásokról, és a közterületen hagyott autók elszállításáról,
  • a közterület-felügyelet kisgéphajója a vízen maradt, jelenleg is a Dunán dolgozik,
  • elhalasztják a Római-partra meghirdetett lomtalanítást,
  • folyamatosan tájékoztatják a lakosságot, árvízi zöld számuk: 06 80 630 181, ezen lehet jelentkezni önkéntes munkára is,
  • felkészültek arra, hogy ha szükséges, az érintett területen lakók elhelyezését, ellátását megoldják.

Az Egyesület a Római Partért szerint a Királyok-Nánási úton a part felé lévő ingatlanok gépkocsi és személyi bejáratait elkezdték bezárni.

Az önkormányzat munkatársai homokzsákokat pakolnak a Római-parton 2024. szeptember 16-án – Fotó: Óbuda – Békásmegyer Polgármesteri Hivatala
Az önkormányzat munkatársai homokzsákokat pakolnak a Római-parton 2024. szeptember 16-án – Fotó: Óbuda – Békásmegyer Polgármesteri Hivatala
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!