Gyanúsítottként hallgatták ki Donáth Annát, a momentumosok korrupciós ügyekkel ragasztották tele az ügyészség bejáratát

2024. szeptember 5. – 09:03

Gyanúsítottként hallgatták ki Donáth Annát, a momentumosok korrupciós ügyekkel ragasztották tele az ügyészség bejáratát
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Gyanúsítottként hallgatta meg csütörtök reggel Donáth Annát, a Momentum volt elnökét a Fővárosi Nyomozó Ügyészség csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak vádjával. A vád szerint Donáth Anna, Szél Bernadett és Gurmai Zita MSZP-s országgyűlési képviselő erőszakkal lépett fel a NAV pénzügyőreivel szemben 2022 februárjában, amikor előre be nem jelentett razziát tartottak az Iványi Gábor által vezetett Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai székházában.

Donáth nem egyedül érkezett az ügyészségre. „Nem kell több Bibó-per!” címmel hirdettek szolidaritási gyűlést csütörtök reggel fél kilencre civil szervezetek a Belgrád rakparti épülete. A tüntetés elején helyszíni tudósítónk becslése szerint körülbelül 100 ember volt ott. Az elsők között érkezett Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője és Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója, később pedig befutott a Párbeszédből kilépett Tordai Bence és Lendvai Ildikó volt MSZP-s képviselő is.

Kilenc óra előtt pár perccel 50-60 lila pólós momentumos és védője, Bárándy Gergely kíséretében megérkezett Donáth Anna is az ügyészség épületéhez, ahol hatalmas taps fogadta, mielőtt bement. Iványi Gábor egy sárga rózsát nyújtott át a momentumos politikusnak.

Donáth Anna érkezése és Iványi Gábor beszéde – Fotó: Huszti István / Telex Donáth Anna érkezése és Iványi Gábor beszéde – Fotó: Huszti István / Telex
Donáth Anna érkezése és Iványi Gábor beszéde – Fotó: Huszti István / Telex

Iványi Gábor arról beszélt, ezúttal ő a „ludas”, hogy Donáth Annának be kellett menni az ügyészség ajtaján. Iványi ugyanakkor elmondta, a baj nem velük van, hanem azokkal, „akik visszaélnek a hatalmukkal, akik saját leválthatatlanságukon dolgoznak, ahelyett, hogy az ország jövőjét építenék.” Erre hozta példaként azt is, hogy a fővárosi kormányhivatal múlt héten, közvetlenül a tanévkezdés előtt vonja meg a MET iskoláinak működési engedélyét. Iványi szerint vannak helyzetek, amikor azért kell imádkozni, hogy Isten állítsa félre az alkalmatlan és gonosz embereket, ez pedig egy ilyen helyzet.

„A szabadság nem egy lehetőség, hanem egy kötelesség, mindenkinek ki kell harcolnia a saját szabadságát”

– zárta a beszédét Iványi, ami után nagy tapsot kapott a tüntetőktől.

Mérő Vera, az esemény egyik szervezője 9 után nem sokkal bejelentette, hogy a szolidaritási akciónak vége, de akinek van kedve, és nem kell sietnie, megvárhatja Donáth Annát. A résztvevők közül sokan maradtak, többen sárga rózsát tettek a bejárat elé tett székre.

Az ügyészség 10 órakor közölte, hogy a gyanú szerint a két évvel ezelőtti razzián a jelenlévők – köztük Donáth Anna – Iványi felhívására elkezdték őt tolni a helyszínt biztosító pénzügyőrök felé, hogy a sorfalat áttörjék. Az ügyészség szerint a momentumos politikus ekkor „két kézzel tolta a közvetlenül előtte álló Iványi Gábort a mögötte elhelyezkedő pénzügyőröknek”.

Donáth a meghallgatáson – a többi gyanúsítotthoz hasonlóan – tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el, és panaszt tett a gyanúsítás miatt.

„Ezt a bűncselekményt én nem követtem el”

– fogalmazott Donáth Anna meghallgatása után.

A politikus az ügyészségi épület előtt rá váró tömegnek azt mondta, egyelőre nem ismeri az ellene szóló nyomozati anyagot és bizonyítékokat, így csak annyiban tett vallomást, hogy tagadta az ellene felhozott vádakat. Beszédében hangsúlyozta, politikailag és nem szakmailag motivált eljárást indítottak ellene egy teljesen „piti és mondvacsinált” ügyben. Szerinte ez az ügy nem róla szól, és a valóságban ez nem egy politikai, hanem egy morális kérdés. Hozzátette, borzalmasnak tartja, hogy 2024-ben ilyesmi történjen azokkal, akik – Iványihoz hasonlóan – kiállnak az elesettek mellett.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Donáth beszéde után a momentumosok egy közös akcióra hívták a résztvevőket. Olyan ügyeket írtak fel A4-es lapokra, amelyekben nem indult nyomozás az elmúlt 14 évben, és a papírokat az ügyészség üvegajtajára ragasztottá. Hamar meg is telt a bejárat az ügyekkel, felkerült például az Elios-ügy, a trafikmutyi, a Biodóm, a lélegeztetőgép-biznisz és a Mátrai Erőmű.

Mi is történt?

2022. február 21-én a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt vonult ki az Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai székházába. A vád szerint a NAV intézkedése közben Iványi Gábor megpróbált bemenni az épületbe, de nem engedték be, mert a lelkész a sajtó munkatársaival együtt akart bejutni. Az ügyészség szerint itt többen – köztük Donáth Anna, Szél Bernadett és Gurmai Zita – erőszakkal léptek fel a pénzügyőrökkel szemben, és az erőszakot csak akkor hagyták abba, amikor megérkeztek a helyszínre a rendőrök.

Hogy pontosan mi is történt, azt videón nézheti meg:

Polt Péter legfőbb ügyész 2023 decemberében indítványozta az Országgyűlés elnökénél Gurmai Zita MSZP-s parlamenti képviselő, valamint az Európai Parlament elnökénél Donáth Anna mentelmi jogának felfüggesztését. Gurmait és Iványit azóta gyanúsítottként kihallgatták, de tagadták a bűncselekmény elkövetését, és panasszal éltek a gyanúsítás ellen.

Az Európai Parlament nem adta ki Donáth mentelmi jogát tavasszal, mostanra azonban már megszűnt a momentumos politikus képviselői megbízatása. A törvény szerint akár kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztést is kaphat Donáth, ha a bíróság később bűnösnek mondja ki.

Donáth Anna szerint politikai bosszú és megfélemlítés áll a kihallgatása mögött. „Videófelvételek bizonyítják, hogy erőszakot nem alkalmaztam (ahogy soha életemben), minden mozdulatom egy idős és ártatlanul meghurcolt lelkész védelmére irányult” – írta a Momentum volt EP-képviselője Facebookon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!