Gyanúsítottként idézte be Donáth Annát és Szél Bernadettet az ügyészség az Iványi-ügy miatt

2024. augusztus 2. – 11:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Gyanúsítottként idézte be a Fővárosi Nyomozó Főügyészség Donáth Annát, a Momentum korábbi elnökét csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak vádjával – jelentette be a politikus a pénteki Facebook-bejegyzésében.

A posztban Donáth azt írja:

„Egy 2022-es esetről van szó, amikor – állításuk szerint – másokkal együtt akadályoztam az Iványi Gáboréknál tartott, felháborító NAV-os házkutatást. A testünkkel védtük Iványi Gábor lelkészt, amikor az egyházát zaklató NAV-osok és a koncepciós eljárás ellen demonstráló tömeg egymásnak feszült az épületben. Videófelvételek bizonyítják, hogy erőszakot nem alkalmaztam (ahogy soha életemben), minden mozdulatom egy idős és ártatlanul meghurcolt lelkész védelmére irányult. Korábban az Európai Parlament is vizsgálta az ügyet, és megtagadta a mentelmi jogom felfüggesztését, hisz nyilvánvaló volt, hogy ez politikai bosszú, koncepciós eljárás, jogi terror.”

A Telex információi szerint Donáthnak szeptember 5-én reggel 9 órakor kell megjelennie az ügyészségen, amennyiben ezt elmulasztja, akkor pénzbírsággal büntethetik. Miután a politikus a június 9-i európai parlamenti választásokon elveszítette mandátumát, már nincs mentelmi joga.

Cikkünk megjelenése után Hadházy Ákos országgyűlési képviselő arról számolt be, hogy a korábbi LMP-s párttársa, Szél Bernadett szintén gyanúsítotti idézést kapott az ügyészségtől, mert őt is hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítják az ügyben. Hadházy hozzátette, hogy Szél Bernadett jelenleg kutatói ösztöndíjjal Tajvanon tartózkodik, így az ügyvédje fogja őt képviselni az eljárásban.

Donáth Annát és Szél Bernadettet egy két évvel ezelőtti ügy miatt idézték be, csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszakkal vádolják őket. A védelmükre ügyvédet rendelt ki az ügyészség. Információink szerint akár két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztést is kaphatnak, ha bűnösnek találják őket.

2022. február 21-én a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt előre be nem jelentett razziát tartott az Iványi Gábor által vezetett Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai székházában. Az aznapra meghirdetett sajtótájékoztatóra kb. 150 ember gyűlt össze, a szolidaritási akción megjelent az Oltalom Egyesület és a sajtó munkatársai mellett több ellenzéki politikus is, köztük volt Donáth Anna is.

A sajtótájékoztató után kisebb közjáték alakult ki: Iványi megpróbált bemenni az épületbe, de az adóhivatal munkatársai nem engedték be, hiszen a lelkész a sajtó munkatársaival együtt akart bejutni. Ezért megállt az ajtóban, ahol a sajtó gyűrűjében nyomult rá a NAV munkatársaira – miközben oldalt egy létrán keresztül kezdtek bemenni emberek az Oltalom épületébe. Végül a lelkészt több országgyűlési képviselővel együtt felengedték a nyomozati területnek nyilvánított irodákba, az esetről készített videónkat itt tekinthetik meg:

Miután Iványit kihallgatták, elárulta, hogy hatóság elleni erőszakkal vádolják, melynek büntetési tétele öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés. 2023 decemberében Polt Péter legfőbb ügyész indítványozta az Országgyűlés elnökénél dr. Gurmai Zita, MSZP-s parlamenti képviselő, valamint az Európai Parlament elnökénél Donáth Anna mentelmi jogának felfüggesztését. Gurmait és Iványit azóta gyanúsítottként kihallgatták, de tagadták a bűncselekmény elkövetését, és panasszal éltek a gyanúsítás ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!