Donáth Anna és Gurmai Zita mentelmi jogának felfüggesztését kéri a legfőbb ügyész

2023. december 19. – 15:14

Másolás

Vágólapra másolva

Dr. Polt Péter legfőbb ügyész – a csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség előtt folyamatban lévő nyomozás eredményeként – indítványt tett az Országgyűlés elnökénél dr. Gurmai Zita országgyűlési képviselő, illetve az Európai Parlament elnökénél Donáth Anna európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére – írja közleményében a Legfőbb Ügyészség.

A legfőbb ügyész szerint a két ellenzéki politikus akkor követte el ezt a bűntettet, amikor 2022. február 21-én Iványi Gábor szervezeteinek VIII. kerületi székházában voltak, ahová éppen kivonultak a NAV nyomozói, akik különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt nyomoztak.

Az ügyészségi közlemény szerint a nyomozók tájékoztatták az Oltalom Egyesület vezetőjét, Iványi Gábort, hogy a nyomozás alatt csak ő és jogi képviselője lehet jelen, Iványi viszont ennek ellenére a sajtó képviselőivel és az ott megjelent más személyekkel együtt kívánt bemenni a kutatás helyszínére.

„Ezt elősegítendő – a szervezet vezetőjének felhívására – a jelenlévők, köztük dr. Gurmai Zita országgyűlési képviselő és Donáth Anna európai parlamenti képviselő a helyszínt biztosító pénzügyőröket jogszerű eljárásukban erőszakkal akadályozták”

– írja az ügyészség. A felmerült bizonyítékok alapján a legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél indítványozta a két politikus mentelmi jogának felfüggesztését, mert büntetőeljárás lefolytatására és a tényállás részleteinek további tisztázására a mentelmi joguk felfüggesztését követően nyílik lehetőség.

Dulakodás az Oltalom központjában, 2022. február 21-én – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Dulakodás az Oltalom központjában, 2022. február 21-én – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Az Oltalom központjában 2022 februárjában történt eseményekről ebben a cikkben számoltunk be részletesebben. Iványi Gábor több mint negyven éve jegyeztette be a Magyar Evangéliumi Testvérközösség nevű egyházat, egyházi státuszukat azonban 2012-ben elvonta a kormány, amit azóta sem hajlandóak rendezni. Az elmúlt tíz évben komoly tartozásokat halmozott fel a MET a közművek felé, tavaly februárban pedig a szervezet egyes intézményeire összesen több mint 246 millió forintos bírságot szabott ki a NAV. Iványi évek óta, következetesen azt mondja, hogy azért nem tudják kifizetni a tartozásaikat, mert ők sem kapják meg a magyar államtól nekik járó támogatásokat. A MET és szervezetei azóta is súlyos anyagi gondokkal küzdenek. Az egyház helyzetéről legutóbb ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!