Őrsi Gergelyék rászálltak az éjszakánként driftelő, gumit égető autósokra

2024. szeptember 1. – 23:53

Másolás

Vágólapra másolva

A II. kerület egyes részein az utóbbi időben egyre többször gyűltek össze autósok, hogy driftelve, motort bőgetve fitogtassák járművük erejét. Kedvelt helyszíneik a Rózsadomb Center, a Csatárka utca, Törökvészi útvonala, a piros lámpánál a felezővonal körül körbeforogva. De csapatják a Pasaréti úton, a Rómer Flóris úton is.

A kerület polgármestere megkérte a kerületi rendőrkapitányságot, hogy a BRFK Közlekedésrendészetével közösen tegyenek meg mindent az utak közlekedésbiztonsága és a lakók nyugalma érdekében. Nem csak egy alkalommal, hanem több este is kivonultak a rendőrök, a razziája révén helyszíni és közigazgatási bírságok tucatját szabva ki. Ez azonban nem igazán tántorítja el a sokszor százmilliós gépkocsik vezetőit.

Őrsi Gergely azt ígéri, hogy addig folytatják az ellenőrzéseket, amíg meg nem szűnnek ezek a cselekmények, valamint az önkormányzat a már meglévő hét darab fix sebességmérő trafibox mellé a rendőrséggel együttműködve újabb eszközöket telepít.

2026-tól valószínűleg bekerül a KRESZ-be a közlekedés rendeltetésével ellentétes magatartás a kifejezések közé, ide tartozhatnak például az egymással versenyző sofőrök vagy a driftelők. Az egyes eseteknél a bírói joggyakorlatban már használták ezt a meghatározást, és szintén a bírói gyakorlat alapján szűkítették le a legfőbb érintetti kört.

„Ez az alapelv lényegében egy üzenet a közúti kakaskodóknak”

– fogalmazott egy közlekedési büntetőjogi szakember. A KRESZ módosítása az Árpád hídi gázolás óta került a figyelem középpontjába. Lázár János építési és közlekedési miniszter tavaly júliusban arról beszélt, hogy szükséges a KRESZ felülvizsgálata, a parlamentben arról volt szó, hogy a változtatás érintheti majd a vasúti átjárókat is, és ezzel rendezhetik az e-rollerek szabályozását is. A változások többek közt a B kategóriás jogosítvány megszerzését is érinthetik majd, arról itt írtunk részletesen, hogy a szakértők szerint miért van szükség a B kategóriás jogosítvány feltételeinek megváltoztatására. Az EU-ban is dolgoznak a jogosítványszerzés módosításán, erről bővebben ebben a cikkben olvashatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!