Módosulhat a KRESZ, a vasúti átjárókat is érinti

2022. június 21. – 11:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A parlament hétfői ülésnapján a napirend utáni felszólalásokban szóba került a KRESZ módosításának kérdése is, írja az MTI. A fideszes Dunai Mónika azt kérdezte, hogy tervezik-e a KRESZ módosítását az elektromos közlekedési eszközökre vonatkozóan a balesetveszély csökkentése érdekében, amire Koncz Zsófia a Technológiai és Ipari Minisztérium államtitkára azt válaszolta,

nem hagyhatók figyelmen kívül a megjelenő új közlekedési eszközök, ezért a tárca módosító javaslatcsomagot nyújt majd be, amely ezen eszközök mellett a vasúti átjárókat érintő szabályokat is átalakítja majd.

Koncz szerint az intézkedés alapvető célja, hogy minden közlekedő számára megteremtse a biztonságos közlekedés feltételeit.

Az elektromos rollerekről szóló KRESZ-módosítási javaslat már 2021 szeptemberében elkészült, erről akkor részletesen írtunk a Telexen.

Június közepéig 47 súlyos vagy halálos baleset történt Magyarország vasúti átjáróiban, ami kétszer annyi, mint az utóbbi évek azonos időszakában. A MÁV és a rendőrség is folyamatosan kampányol a megelőzésért, az autósok viszont továbbra is hetente százával hajtanak a sínekre, amikor piros a lámpa, vagy törik le a félsorompót. A problémáról az Alapjárat készített videót, ami itt tekinthető meg.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom