Megnyomod a piros gombot, kürtölsz, és végignézed, ahogy a vonat maga alá gyűri az autót

2022. június 18. – 14:01

Másolás

Vágólapra másolva

Június közepéig 47 súlyos vagy halálos baleset történt Magyarország vasúti átjáróiban, vagyis kétszer annyi, mint az utóbbi évek azonos időszakában, átlagosan. A számok annyira riasztóak, hogy a MÁV és a rendőrség folyamatosan kampányol a megelőzésért, az autósok viszont ügyet sem vetnek a figyelmeztetésekre, és hetente százával a sínekre hajtanak, amikor piros a lámpa, évente 800-900 alkalommal törik le a félsorompókat, és olykor túl későn veszik észre a feléjük száguldó szerelvényt. Egy ilyen ütközés túléléséhez óriási szerencse kell, egy személyautónak esélye sincs a száztonnás vonattal szemben, ahogy a bent ülőknek sem. Az Alapjárat gondozásában készülő Dr. Herpy: fogadóóra című közlekedésbiztonsági és balesetmegelőzési műsor ezúttal a robbanásszerűen szaporodó átjárós balesetekkel foglalkozik. A műsorban felidéznek néhány emlékezetes ügyet, a közlekedési pszichológust a szabálysértés lélektani háttérről és a téves észlelésről kérdezik, illetve arról, hogy mit él át egy mozdonyvezető, amikor kénytelen végignézni, amint a szerelvény maga alá gyűri az átjáróban lévő autót. A vasúttársaság biztonsági szakértője a lehetséges megoldásokról beszél, Dr. Herpy Miklós közlekedési jogász pedig elmondja, milyen büntetésre számíthat, aki megússza az ütközést. A műsor drámai felvételeket tartalmaz.

A műsor (linkre kattintva elérhető) korábbi epizódjai a szaporodó büntetőfékezéses esetekkel, a Dózsa György úti tragédia körülményeivel, a budapesti menetrend szerinti buszokat érő atrocitásokkal, és az útkarbantartókat a szabálytalan autósok miatt fenyegető életveszélyes helyzetekkel foglalkoztak.

A címlapképen egy 2021. október végi baleset helyszíne látható, amelyben egy személyautó Bácsalmás és Mélykút közt hajtott a sínekre, mielőtt összeütközött az arra haladó vonattal. A balesetnek egy halálos áldozata és egy súlyos sérültje volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!