A KRESZ módosításával rendezhetik az e-rollerek szabályozását is

2023. szeptember 6. – 18:41

Másolás

Vágólapra másolva

A jelenleg folyamatban lévő KRESZ-módosítás eredményeként az elektromos rollerrel történő közlekedés szabályait is meghatározzák majd – derül ki a Belügyminisztérium válaszából, amit a Oláh Lajos DK-s országgyűlési képviselő kérdésére adtak.

Oláh azt kérdezte Pintér Sándortól, hogy az elmúlt egy évben hány elektromos rollerekkel kapcsolatos eljárást indított a rendőrség. A válasz Rétvári Bence államtitkártól érkezett, aki leírta, hogy a jelenlegi KRESZ nem ismeri az „elektromos roller” kategóriát. Ezeket az eszközöket jelenleg kerékpárnak, segédmotoros kerékpárnak vagy kerékpárnak minősítik, így ezek a szabályok vonatkoznak rájuk.

Jelenleg az sincs szabályozva, hogy a többi mikromobilitási eszköz (segway, monowheel) milyen járműkategóriába tartozik. A képviselő válaszára így nem tudott válaszolni Rétvári, mivel ezek a közlekedési eszközök nem jelennek meg külön a statisztikákban. Az államtitkár hozzátette: még az ügyek egyenkénti áttekintését követően sem lehetne az e-roller-büntetésekről pontos tájékoztatást adni.

A KRESZ módosítása az utóbbi hónapokban több alkalommal is előkerült. A parlamentben arról beszéltek, hogy a változtatás érintheti majd a vasúti átjárókat is. Lázár János miniszter júliusban pedig arról beszélt, hogy szükséges a KRESZ felülvizsgálata. A változások többek közt a B kategóriás jogosítvány megszerzését is érinthetik majd. Arról itt írtunk részletesen, hogy a szakértők szerint miért van szükség a B kategóriás jogosítvány feltételeinek megváltoztatására.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!