Lázár megszólalt a MÁV teljesítményéről, és beleszállt Vitézybe

2024. augusztus 27. – 12:01

Másolás

Vágólapra másolva

Először szólalt meg nyilvánosan Lázár János építési és közlekedési miniszter azóta, hogy vasárnap egy kisiklott vonat miatt megbénult a fővárosi Keleti pályaudvar vasúti forgalma. A miniszter a Facebookon azt írta, hogy működik a Keleti pályaudvar, és a keleti országrész felé helyreállt a vasúti közlekedés.

Lázár a posztban beleszállt a volt közlekedési államtitkárba, azt írta, hogy Vitézy Dávid csúsztatásokkal uszít a MÁV ellen és elárulja volt kollégáit.

„Magyarország legaktívabban facebookozó szakértője, aki egész életében a Fidesz politikai támogatásával érhetett volna el sikereket, árulásszámba menő csúsztatásokkal uszít a MÁV ellen. Közlekedési szakértőként folyamatosan elárulja volt kollégáit, a vasutasokat, azokat, akik valóban mozgásban tarják az országot.

Azok a fejlesztések, amelyekre hivatkozik és amelyeket a szankciós infláció miatt át kellett ütemeznünk, eddig a hétvégéig semmiképpen sem valósultak volna meg. Még akkor sem, ha Vitézy Dávid főpolgármesterség előtti másik álma, a közlekedési minisztersége megvalósul”

– írta Lázár János. A miniszter hozzátette, hogy az elmúlt 15 évben történt a legtöbb fejlesztés a MÁV vonalain, ami szerinte „sok, de nem elég”. „Több kell, sokkal több. Ezért hirdettem meg az 5 pontos közlekedési akciótervet” – írta.

Van akcióterv

Hétfőn kerestük az Építési és Közlekedési Minisztériumot, hogy megtudjuk, mit gondol Lázár János a Keletiben megbénult vasúti forgalomról és a MÁV járatainak késéseiről. Azt a választ kaptuk, hogy „a miniszter részletesen beszélt a vasúti állapotokról, illetve az azokhoz kapcsolódó vasútfejlesztési lépésekről az augusztus 16-i sajtótájékoztatóján”.

Lázár János akkor ötpontos közlekedési akciótervet fogalmazott meg, ennek része:

  • állampolgári jog lesz a közlekedés,
  • 1 milliárd eurós uniós hitelt terveznek felvenni vasútépítésre,
  • leselejtezett nyugati járműveket akarnak beszerezni,
  • lecserélik a MÁV vezetését, és felújítanak pár vasútállomást is.

A Vitézy–Lázár-csörte

A Keletiben történt baleset újabb lendületet adott a Vitézy–Lázár-csörtéhez is. Vitézy először azt üzente a miniszternek, hogy szerinte ezúttal kevés lesz a cinikusan vigyorogva másokra mutogatás, beszólogatás és a klímaváltozásra hivatkozás. A volt közlekedési államtitkár azt írta, hogy „a szemünk előtt omlik össze a magyar vasúti közlekedés”, majd később, hétfőn kora este megosztott egy tervrajzot abból a 2022-es engedélyezési tervből, amely annak a „vasúti váltókörzetnek az újjáépítésére és cseréjére készült”, ahol vasárnap eltört a váltó. Vitézy azt írta, Lázár János húzta ki ezt a cserélendők közül.

Ez történt a Keletiben

A Keleti pályaudvar előtti bevezető vágányszakaszon vasárnap este siklott ki a Kolozsvár felől érkező Claudiopolis InterCity öt kocsija. A balesetben nem sérült meg senki, a MÁV hétfőn sajtótájékoztatón közölte, hogy egy váltóalkatrész tört el, a másik vonat vezetője időben vészfékezett, ezért nem lett nagyobb baj a Keletiben.

A pályaudvar leállásán kívül is nehezen indult a hétfő reggel a MÁV sok ezer utasának, a ceglédi vonalon eltört a sín, kétórás késések voltak a Nyugatiban és a Déliben is. Kedden hajnalban már fokozatosan, de újraindult a forgalom a Keleti pályaudvaron, egyes vonatok azonban továbbra is más budapesti állomásokra érkeznek és máshonnan indulnak, a részletekről itt írtunk.

Kollégánk beszámolója szerint a Keleti reggel 7-kor álmos, nyugodt pályaudvarnak tűnt, összesen két vonat állt bent. A hétkor induló vonatok több mint egyharmada külső állomásról futott ki. A MÁV kedden napközben azt közölte, hogy helyreállt a rend a Keletiben, csak pár perces késések lehetnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!