Eltört a sín a ceglédi vonalon, kétórás késések a Nyugatiban és a Déliben is

2024. augusztus 26. – 09:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nehezen indult a hétfő reggel a MÁV sok ezer utasának, és nemcsak azért, mert még tart a műszaki mentés a vasárnap este megbénult Keleti pályaudvaron, de több vidéki vonalon is leállt a forgalom. A Mávinform Facebook-oldala hétfőn délelőtt több mint 8 forgalmi változásról számolt be, ezek között több olyan is van, ahol valamilyen okból leállt a vasúti forgalom. Két helyen gázolt a vonat, máshol baleset okoz fennakadást, de van, ahol a jelentős késések miatt borult a menetrend.

  • gázolt a Kassáról Hatvanba tartó Hernád IC Mezőkövesdnél, az utasokat Miskolcra szállítják,
  • gázolt a Nyugatiból Vácra induló vonat is Felsőgödnél, 20-30 perces késés várható,
  • a Debrecenből a Nyugatiba tartó vonat a Cívis InterRégió (IR 6019) 70 perces késés miatt csak Ceglédig közlekedik, emiatt a Nyugatiból induló vonat Ceglédről indul,
  • pályahiba miatt a ceglédi vonalon 20-40 perces késésekre, valamint rövidebb útvonalon közlekedő járatokra lehet számítani, mert Kőbánya Alsó és a Nyugati pályaudvar között egy szakaszon csak az egyik vágányon közlekedhetnek a vonatok,
  • a Bajáról Székesfehérvárra induló Gemenc InterRégió (8307) helyett Bátaszékig pótlóbusz közlekedik,
  • Tapolca és Keszthely között is pótlóbusz jár a vonatok helyett,
  • nem jár a Zürichből érkező Kálmán Imre EuroNight vonat sem Bécs és Budapest között,
  • elromlott a Fonyódról Kaposvárra induló vonat is, itt is pótlóbuszok járnak,
  • Balatonalmádi és Alsóörs között egy baleset miatt autó került a sínekre, ezért átmenetileg nem járnak a vonatok, az észak-balatoni vonalon 30-60 perces késésekre lehet számítani,
  • teherautóval ütközött a Szombathelyről a Déli pályaudvarra tartó, Kék Hullám InterCity Polgárdinál, több járat kimaradhat, 1-2 órás késés várható, egy embert a tűzoltók szabadítottak ki,
  • 125 percet késik a Brnóból a Nyugatiba érkező Eurocity, ami várhatóan jelentős késéssel indul majd Prágába.

A budapesti Keleti pályaudvar – bizonytalan ideig – nem indít és nem fogad vonatokat, az érintett vonatok más budapesti állomásokra érkeznek és onnan indulnak, miután vasárnap este kisiklott a Kolozsvár felől érkező Claudiopolis InterCity öt kocsija.

Vitézy: A szemünk előtt omlik össze a magyar vasúti közlekedés

Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár és volt főpolgármester-jelölt a Facebookon azt írta, szerinte „gyakorlatilag a szemünk előtt omlik össze a magyar vasúti közlekedés: miközben a Keleti pályaudvar a tegnapi baleset miatt továbbra is lezárva, most síntörés keletkezett a Nyugatiba vezető ceglédi fővonalon is.”

Posztjához 80 és 40 perces késéseket mutató vasúti információs táblát csatolt. Vitézy hosszan ír arról, hogy 2020 és 2022 között azon dolgoztak a Budapest Fejlesztési Központban, hogy felhívják a figyelmet a vasúti infrastruktúra szerinte rémes állapotára.

„Aztán jött Lázár János, és a vidékre hivatkozással az összes budapesti vasúti beruházást leállította, a Keleti és a Nyugati környezetének megújítását egyaránt, persze a hévekkel együtt”

– írta Vitézy, aki utalt arra is, hogy Karácsony Gergely támogatna egy budapesti olimpiát. A főpolgármester arra reagált, hogy Orbán Viktor a Nemzeti Sportnak azt mondta a 2036-os olimpiáról, hogy „Néhány mobilcsarnokot kell fölhúzni meg elbontani, és jó napot”. Vitézy szerint a vasúti és a hév-hálózat teljes megújítása nélkül ez nem lehetséges.

Kerestük az Építési és Közlekedési Minisztériumot, hogy megtudjuk, mit gondol Lázár János a Keletiben megbénult vasúti forgalomról és a MÁV járatainak késéseiről. Azt válaszolták, hogy „a miniszter részletesen beszélt a vasúti állapotokról illetve az azokhoz kapcsolódó vasútfejlesztési lépésekről az augusztus 16-i sajtótájékoztatóján.” Lázár János akkor ötpontos közlekedési akciótervet hirdetett, ennek része, hogy állampolgári jog lesz a közlekedés, 1 milliárd eurós uniós hitelt terveznek felvenni vasútépítésre, leselejtezett nyugati járműveket akarnak beszerezni, lecserélik a MÁV vezetését, és felújítanak pár vasútállomást is.

A MÁV 13 órakor sajtótájékoztatót tart a Keleti pályaudvar közelében történt balesetről, a jelenlegi és várható forgalmi helyzetről, és a helyreállításról is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!