Isten bárányai nem hallgatnak – üzenték a győri hívek püspöküknek a szombati tüntetésen

2024. augusztus 10. – 21:42

Isten bárányai nem hallgatnak – üzenték a győri hívek püspöküknek a szombati tüntetésen
Pirosban jött majdnem mindenki, gyertyákat is gyújtottak – Fotó: Laczó Balázs / Telex
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító
Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

„Itt állunk értetlenül és kétségbeesetten. Aggódunk Benkovich Ferenc atyáért, féltjük az egészségét és féltjük a megroppant közösségünket” – mondta szombaton este annak a három szónoknak az egyike, aki a hívőtársaival együtt Győr legismertebb plébánosa mellett állt ki. A demonstráción egy templomnyi hívő, azaz több száz ember vett részt.

Győrben május végén kezdett terjedni a hír, hogy Benkovich Ferenc atyát várhatóan nyugdíjazza Veres András megyéspüspök. Hiába kérte az érintett plébános, hogy maradhasson, mert van ereje a folytatásához – annak ellenére, hogy már 77 éves – nem maradhatott. A hívek ekkor fogtak össze, levelet írtak Ferenc pápának is, választ a Vatikánból eddig nem kaptak.

Benkovich Ferenc, Győr díszpolgára, a templom mellett iskolát, óvodát, idősotthont, szinte egy városrészt felépített. Egy-két hónapja még arról tárgyalt az októberig regnáló Dézsi Csaba András polgármesterrel, hogy a Szent Anna Otthont bővíteni szeretné. Erről a tervéről, úgy tudjuk, még nem is tett le.

A győri megyéspüspök a nyugdíjazás után rögtön eltiltotta a misézésétől azokban az intézményekben, amelyeket Benkovich Ferenc által vezetett alapítványok működtetnek vagy támogatnak. A felzúdult híveknél a szombati tüntetés előtt ez lehetett az utolsó csepp a pohárban.

Demonstráció Benkovich Ferencért – Fotó: Laczó Balázs / Telex
Demonstráció Benkovich Ferencért – Fotó: Laczó Balázs / Telex

A megmozdulás főszervezője beszéde közepén tért ki arra, hogy a félelem az egyik, amit mindenek előtt orvosolni kell ahhoz, hogy a hívek és egyházuk helyi vezetője ismét megtalálja a közös hangot.

„Amikor a mai demonstrációt szerveztük, tíz sikeres, szakmájában meghatározó embert kértem fel, hogy szólaljon fel. Hárman vállalták.”

– jelentette ki, hozzátéve, hogy a félelmek megélése valós azok után, hogy a Benkovich Ferenc által alapított iskola egykori igazgatóját, majd kollégiumigazgatóját korábban már menesztette a püspök. Benkovich sem misézhetett már jó ideje az iskolában. A hívek célja ugyanakkor a „kibékülés és a megbékélés”, nem szeretnék, hogy ez a tiltakozás, amelyet a közelben zajló, országos hírű „Barokk Esküvő” árnyékában és vele egy időben rendeztek, öncélúvá váljon.

Három pontban fogalmazták meg követeléseiket,

  • mindenek előtt kérik, követelik Veres András püspöktől, hogy Benkovich Ferenc misézési jogát adja vissza, vagyis vonja vissza az augusztus 1-jén kihirdetett tiltását az egyházi szentségek gyakorlásától a Szentlélek- és a győrújbaráti plébánia területén.
  • Az Apor-iskola kapcsán hosszú távú koncepciót szeretnének közösen kidolgozni, ami transzparens a szülők számára, és ami a hosszú távú finanszírozást is biztosítja a tizenkét osztályos intézmény számára.
  • Végül pedig maguktól is azt várják, hogy higgyenek a másik fél jó szándékában.

A demonstráción nem vett részt az érintett plébános, eddig is tartotta magát ahhoz, hogy a hívek akcióhoz nincs és nem is lesz köze. Majdnem mindenki pirosban érkezett, hogy az összetartásukat kimutassák. A megmozdulást a püspökvár lábánál tartották, a püspökségtől sem jelent meg senki.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!