A nyugdíjba küldött győri plébános nem misézhet, nem temethet mostantól az eddigi szolgálati helyein

2024. augusztus 1. – 19:12

Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

„A hívők nyugalma és az Egyház békéjének érdekében a nyugállományba vonult Benkovich Ferenc egykori plébánost a Győri Egyházmegye a továbbiakban – halálveszély esetét kivéve – eltiltja a Győri Szentlélek Római Katolikus Plébánia, valamint a győrújbaráti plébániák területén végzett valamennyi szent cselekménytől” – áll a győri püspökség csütörtöki közleményében.

A Telex csütörtökön írt az augusztus 1-jétől nyugállományba helyezett győri plébános utolsó munkanapjairól, fél mondattal utalva arra, hogy a plébánia pecsétjét átadta Benkovich Ferenc atya az utódjának, de maradtak még nyitott kérdések.

A Győri Egyházmegye azt írja, hogy a július 31-i átadás átvételkor derült ki számukra, hogy „az eddig sokak számára egyházi alapítványként ismert Apor Vilmos Római Katolikus Iskola Alapítvány, valamint a »SZENTLÉLEK« Templom és Otthonfenntartó Alapítvány, amelyeket a hivatalos alapító okiratok szerint a Szentlélek Plébánia egyházközsége alapított, valójában nem állnak a Győri Egyházmegyével rendelkezési viszonyban”.

Az ő olvasatukban „ezzel lehetővé vált az érintett közösségek lelkiismereti tévedése”.

Az egyházmegye szerint vitatható módon történt a változásbejegyzési eljárás, „társasági jogi és kánonjogi szempontból a megfelelő egyházi jóváhagyás, illetve egyházi tekintély nem áll jelenleg a tevékenységük és működésük mögött, és a Győri Egyházmegye – szükséges – jóváhagyása hiányában nem állnak alárendeltségi viszonyban az Egyházmegyével”.

A püspökség kifogásolja azt is, hogy az alapítványok „így semmiféle elszámolási és egyéb számviteli kapcsolatban nem állnak sem a Győri Egyházmegyével, sem a Szentlélek Plébániával, de az egyházi intézményekkel, iskolával sem”.

Az alapítványok tulajdonában, üzemeltetésében lévő intézményekben zajló bármilyen szent cselekmény egyházi engedély nélkül nem megengedett – szögezi le a közlemény. Ezért hozta meg a püspökség azt a döntést, hogy Benkovich Ferencet eltiltja minden „szent cselekménytől” az eddigi szolgálati helyein. Vagyis nem misézhet, nem temethet az atya a Szentlélek és a győrújbaráti plébániák területén, ahol eddig tette.

Korábban többször megírtuk, hogy Benkovich Ferenc aktív pályája során a többi mellett iskolát és idősotthont is alapított.

Az alapítványok ezekkel vannak kapcsolatban, és – ha a közleményt jól értelmezzük – civil és nem egyházi státuszban vannak. Ez a probléma.

A hívektől ugyanakkor úgy tudjuk, hogy erről a püspökséget már hetekkel ezelőtt tájékoztatta Benkovich Ferenc, ezért próbálják megérteni, hogy miért most derült ki ez számukra, és miért ez a lesújtó verdikt.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!