A szocializmusban templomot építtetett a híveknek, püspöke most kényszernyugdíjazná a győri plébánost

2024. május 30. – 18:03

A szocializmusban templomot építtetett a híveknek, püspöke most kényszernyugdíjazná a győri plébánost
Benkovich Ferenc a templomban, amit a nyolcvanas évek végén építtetett – Fotó: H. Baranyai Edina
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Veres András megyéspüspök augusztustól nyugdíjazza Benkovich Ferenc győri plébánost, a város talán legismertebb papját, aki a szocializmusban építtetett templomot az akkor kiépülő lakótelepen, később iskolát, idősotthont is alapított, az egyházmegyei kincstárnak pedig méltó helyet emeltetett. A hír most söpör végig Győrben, a hívek nyílt levelet írtaka püspöknek, kiállva az atya mellett, aki elmúlt 75 éves, de maradna még a plébániáján és dolgozna tovább.

„A napokban tudomásunkra jutott, hogy Püspök Úr telefonos tájékoztatása alapján Benkovich Ferenc atyának augusztus elsejéig – kiköltözéssel egybekötve – el kell hagynia a Szentlélek-plébániát. Sokunkban felmerült a kérdés: Hogy lehet ez? Mi lesz majd ezután? Vajon az általa épített templomba is csak nagy ritkán hívják meg, vagy csak meghívásra mehet be, mint ahogyan azt az Apor-iskola intézményében is megélte/megéli?” – a Szentlélek Egyházközség híveinek képviselői nyílt levelükben ezt írták Veres András püspöknek.

A győrieknek nem kell elmagyarázni, hogy a Szentlélek-plébánia elhagyása, illetve az Apor-iskolából való távolmaradás mit jelent Benkovich Ferenc plébános számára. De az országos közvélemény akkor érti meg a történetet, ha mintegy negyven évet visszaugrunk az időben.

A nyolcvanas évek végén épült Győrben a Kun Béla lakótelep második üteme – ma Marcalvárosnak hívják –, az akkor 38 éves Benkovich Ferenc pedig fejébe vette, hogy templomot épít az odaköltöző híveknek. Az Ez is a mi 50 évünk című, Győr utolsó ötven évét bemutató könyvben a plébánia születése külön fejezetet kapott, egy rövid részt kiragadunk a szövegből mert tökéletesen jellemzi az agilis atyát. Benkovich Ferenc így emlékezett 2022-ben a templom akkori engedélyezésére:

„Először csupán hatvan négyzetméterről lehetett tárgyalni. Kérdeztem Jezsó Gyurit, a városépítési hatóság akkori vezetőjét: »hány négyzetméteres a te irodád?«, azt felelte: »negyven«. »Akkor képzelj ide egy oltárt, néhány ministránst, meg legfeljebb húsz hívőt. Mi pedig egy harmincezer lélekre tervezett lakótelepen építkezünk, ahol a lakosság hetven százaléka római katolikus. Ha csak egy százalékuk jár misére, nevetségessé válunk mi is és a város is.«”

A Szentlélek-templom és a hozzá épült plébánia végül négyszer akkora lett, mint amit a szocializmusban elsőre engedélyeztek, összesen 840 négyzetméter, azóta Győr egyik ikonikus központja, Benkovich Ferenc ugyanis a plébániával együtt hívő közösséget is épített.

Az atya középen 1987-ben, a templom építése közben – Fotó: Ez is a mi 50 évünk című könyv
Az atya középen 1987-ben, a templom építése közben – Fotó: Ez is a mi 50 évünk című könyv

A már hívek ezrei által látogatott templom ügyének sok további gyümölcse is beérett azóta. A tizenkét osztályos Apor-iskola és óvoda, a győri Szent Anna és a győrújbaráti idősotthon, valamint a lelkigyakorlatos ház mellett a nyugdíjas papok otthona is Benkovich Ferenc nevéhez kötődik. Illetve az, hogy helyet kaptak ’88-ban az egyházmegye kincsei.

Az évek során az atyát díjak sorával halmozták el, a város díszpolgára, megyei Prima díjas, de állami és egyházi kitüntetésekkel is méltatták munkásságát, a többi mellett pápai prelátus. Ugyanakkor a koránál fogva – 1947-es születésű – átlépte a nyugdíjkorhatárt, ezt sem lehet vitatni. A hívek a püspöknek címzett levelükben leírják, hogy 2022 májusában Benkovich Ferenc a 75. életévét betöltve, a kötelező előírásokat teljesítette és beadta az Egyházmegyei Hivatalnak a lemondását. De jelezte, hogy a lelkipásztori munkáját szeretné folytatni. „A híveket akkor nagy megnyugvással töltötte el, hogy Püspök Úr megbízásából Ferenc atya plébániai kormányzóként tovább folytathatta szeretett plébániája vezetését” – tették hozzá.

Most azonban a püspök a plébános nyugdíjazása mellett döntött, erről csak találgatások kezdődtek, de konkrét magyarázatot nem kaptunk, az ok természetesen lehet a pap életkora is. De Benkovich Ferenc és Veres András között volt egy olyan nézeteltérést sejtető ügy, amely szintén a hívek, illetve a szülők tiltakozása miatt duzzadt országos hírűvé. Ez még 2019-ben történt: a régi Indexen mi is megírtuk, amikor Veres András nem hosszabbította meg Kiss Zoltán igazgató megbízását, aki akkor az Apor-iskolaközpontot vezette. Benkovich atya is ott volt a szülők által szervezett tiltakozáson, de nem szegült szembe egyházi elöljárójával és a volt igazgató is elfogadta a püspök döntését.

Ez a történet azonban nyomot hagyott a hívekben, és most ismét többen felhozták úgy, mint ami jelzi, hogy a két fél viszonya valószínűleg nem felhőtlen. A hívek azt kérik, hogy Benkovich atya folytathassa a munkáját, és több dologra hivatkoznak az égető paphiány mellett. Ha mindet nem is soroljuk fel, de például arra, hogy a szolgálati évei alatt egyetlen szentmiséje sem maradt el, és idén is 52-en bérmálkoztak nála. Tény, hogy a plébános ugyanolyan aktív, mint ahogy évtizedekkel ezelőtt megismerte a város. Legutóbb a győri polgármesterrel a Szent Anna idősotthon bővítéséről, tehát egy újabb tervezett beruházásról tárgyalt, erről Dézsi Csaba András posztolt. Tervei tehát még vannak, pontosabban lennének.

Az idősotthon bővítéséről tárgyalt legutóbb a győri polgármesterrel – Fotó: Dézsi Csaba András / Facebook
Az idősotthon bővítéséről tárgyalt legutóbb a győri polgármesterrel – Fotó: Dézsi Csaba András / Facebook

A Telex megkereste Benkovich Ferencet, aki saját ügyében nem kívánt nyilatkozni. Ugyanígy tettünk a Győri Egyházmegyénél is, kérdéseinket szerda reggel küldtük el a sajtóosztálynak: Mi indokolta most Benkovich Ferenc nyugdíjazását, illetve az utód személyét lehet-e már tudni?

Az egyházmegye sajtóirodája azt írta, hogy „a dispozíciókat a pap- és diakónusszentelési szentmisét követően hirdeti ki Veres András püspök úr”. Erre június 15-én kerül sor. Ezt követően teszik közzé az egyházmegye honlapján. Hozzátették, hogy „minden érintett lelkipásztorral a megyéspüspök előre egyeztet”.

A levelet Szent Rita, a reménytelennek tűnő helyzetek szentjének napján írták a püspöknek – amint erre utaltak maguk a levélírók is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!