A győri hívek a templomszentelés óta nem látott tömegben demonstráltak a papjuk mellett

2024. június 2. – 16:15

A győri hívek a templomszentelés óta nem látott tömegben demonstráltak a papjuk mellett
Ez volt a vasárnapi úrnapi mise – Fotó: Sudár Ágnes / Telex
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Harminchét éve nem látott tömeg töltötte meg a győri Szentlélek Templomot vasárnap. Az úrnapi szentmisén és körmeneten hívők százai vettek részt. A tömeg nyilvánvalóan Benkovich Ferenc atya tiszteletére érkezett, akiről a napokban derült ki, hogy nyugdíjazni fogja a püspöke.

A hívek jelenlétükkel a várható döntés ellen demonstráltak – ez abból a körlevélből következtethető ki, amely egy hete kering. Így szól: „Álljunk ki Ferenc atya mellett és vegyünk részt minél többen vasárnap a szentmisén és az azt követő úrnapi körmeneten.”

Benkovich Ferenc Győr talán legismertebb katolikus papja, a nyolcvanas években építette meg azt a templomot, amelynek azóta is a plébánosa, és ahol most is misézett. Nevéhez kötődik továbbá a tizenkét osztályos Apor-iskola és óvoda, a győri Szent Anna és a győrújbaráti idősotthon, valamint a lelkigyakorlatos ház mellett a nyugdíjas papok otthona, illetve az, hogy helyet kaptak 1988-ban az egyházmegye kincsei Győrben. A pap az egykori Kun Béla lakótelepen hívő közösséget épített, ők állnak most ki mellette, de az is kijelenthető, hogy városszerte megütközést keltett a nyugdíjazásának híre.

Benkovich Ferenc már két éve átlépte az egyházban érvényes nyugdíjazási korhatárt, 77 éves, tehát a püspöke, aki jelen esetben Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, a jog szerint nyugállományba helyezheti. A pap azonban aktív, nem akar nyugdíjba vonulni, egy-két hónapja még arról írt a helyi sajtó, hogy a Szent Anna nyugdíjasotthont szeretné bővíteni, és erről tárgyalt is a győri polgármesterrel. Jelen pillanatban azonban az látszik, hogy augusztus 1-jéig ki kell költöznie a Szentlélek Plébániáról.

A hívek előbb nyílt levelet írtak Veres András megyéspüspöknek,

a vasárnapi istentisztelet előtt pedig végigsöpört közöttük a hír, hogy a képviselőik levelet írnak Ferenc pápának, a nunciusnak, valamint Erdő Péter bíborosnak is.

A leveleket emailben és postán is elküldik, mellékelve a hívek támogató aláírásait, amelyek szintén a hírek alapján meghaladják már a kétezret.

Az egyházmegye a Telexnek néhány napja annyit válaszolt, hogy „a dispozíciókat a pap- és diakónusszentelési szentmisét követően”, tehát csak június 15-e után hirdeti ki Veres András.

A misén Benkovich Ferenc nem ejtett szót magáról. Annyit mondott, hogy harminchét év alatt ritkán látott „ilyen szép, nemes, ünneplő tömeget”. Krisztus kenyere a megőrölt gabonaszemekből készül, amelyet összeköt a szeretet – fogalmazott az atya a prédikációjában. A bort pedig sok-sok szőlőszem adja, amelyet kipréselnek, az kiforrja magát, és Krisztus vérévé válik. Vérré, ami maga az élet, hangzott el.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!