Győr legismertebb plébánosát nyugdíjazta a püspöke

2024. június 15. – 17:31

Győr legismertebb plébánosát nyugdíjazta a püspöke
Benkovich Ferenc – Fotó: H. Baranyai Edina
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A győri pap, aki a szocializmusban épített templomot, valóban nyugdíjba vonul. Hetvenhét éves, tehát a kora alapján ez indokolt is lehet, de Benkovich Ferenc atya még maradt volna a plébánián, amit ő épített a hívekkel. Egy-két hónapja még arról írt a helyi sajtó, hogy a Szent Anna nyugdíjasotthont szeretné bővíteni, és erről tárgyalt is a győri polgármesterrel.

A városban nagy port kavart, amikor néhány hete híre ment, hogy várhatóan nyugdíjazni fogja a püspöke. Két hete a hívek a templomszentelés óta nem látott tömeggel demonstráltak papjuk mellett az úrnapi körmeneten. Ezek után pedig levelet írtak Ferenc pápának és Erdő Péter bíborosnak is, hogy az atya maradhasson.

A kérdés szombaton eldőlt, a papszentelések után ugyanis Veres András győri megyéspüspök nyilvánosságra hozta a személyi változásokat. Ezek között pedig olvasható, hogy Veres „Benkovich Ferenc plébániai kormányzó urat a kánoni életkor betöltése után két évvel, köszönete nyilvánítása mellett felmentette a Győri Szentlélek-plébánia lelkipásztori ellátása alól, és nyugállományba helyezte”.

Ezzel párhuzamosan Kálmán Imre püspöki irodaigazgatót kinevezte a Szentlélek-plébánia plébánosává, és megerősítette irodaigazgatói, valamint az Apor Vilmos Iskolaközpont püspöki biztosi feladatában.

Benkovich Ferenc Győr talán legismertebb katolikus papja, a város díszpolgára, a nyolcvanas években építette meg azt a templomot, amelynek azóta is a plébánosa volt. Nevéhez kötődik továbbá a tizenkét osztályos Apor-iskola és óvoda, a győri Szent Anna és a győrújbaráti idősotthon, valamint a lelkigyakorlatos ház mellett a nyugdíjas papok otthona, illetve az, hogy helyet kaptak 1988-ban az egyházmegye kincsei Győrben.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!