Még Tusványos is Orbán békemissziójáról szól majd

2024. július 17. – 08:45

Másolás

Vágólapra másolva

A „békemisszió” fontos állomása lesz Tusványos, ahol szombaton mond beszédet a kormányfő – az MTI szerint ezt mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, a szabadegyetem alapítója az idei táborról tartott keddi sajtótájékoztatóján. Az idei nyári szabadegyetem mottója a „Jobb pályán” lesz, és július 23. és 28. között tartják meg Tusnádfürdőn.

Németh Zsolt sikeresnek nevezte Orbán Viktor „békemisszióját”, szerinte egyedülálló az a visszhang, amit az kiváltott, és érzékelhető a trendfordulat a békenarratívákban. „Egyre erőteljesebb visszhangot kap, hogy nem lehet katonai megoldásban gondolkodni, hanem diplomáciai megoldásra van szükség” – mondta Németh, aki az orosz–ukrán háborút politikai korszakhatárnak nevezte.

A külügyi bizottság elnöke szerint a Patrióták Európáért európai parlamenti frakció megalakulása egyfajta fordulatot jelez Európában, hosszú ideje „benne van a levegőben” a nemzetközi jobboldal megerősödése, és ez nem is lehet vita tárgya az európai parlamenti választások függvényében – mondta.

A magyar uniós elnökségről azt mondta, különösen fontos, hogyan tudnak Magyarország arculatán javítani, „szembeszállni a Magyarországot sújtó előítéletekkel, amelyek a magyar politikát érintik”.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy idén ezer előadó lesz jelen a nyári egyetemen, amelyet 76 partnerrel közösen 34 programhelyszínen, 300 szervező közreműködésével készítettek elő. Négy óra előtt a belépés ingyenes lesz a tábor területére. Kedd este nyílik majd meg az online regisztrációs felület, szombatra külön regisztráció lesz, amelyet a honlapon lehet megtenni.

Orbán Viktor szombaton mond majd beszédet, a miniszterelnök Tusványoson szokta lezárni az előző politikai idényt, és itt jelöli ki a stratégiai céljait is. Itt beszélt először az illiberális demokráciáról 2014-ben, két éve pedig nagy port kavart a kevert fajúságról szóló értekezése. Tavaly román nacionalisták zavarták meg Orbán beszédét. A kormányfő 2030-ig szóló terveket vázolt fel, és azt ígérte: idén már a 2030 és 2040 közötti terveiről is beszél Tusványoson. Ahogyan tavaly, a Telex tudósítói idén is ott lesznek a fesztiválon.

Orbán pár nappal a magyar elnökség kezdete után Ukrajnába, majd Oroszországba, a türk államok hegyi-karabahi ülésére és Kínába látogatott. Több alkalommal posztolt az utakról képeket az elnökségi logóval, Moszkvában pedig Vlagyimir Putyin arról beszélt a találkozójuk utáni sajtótájékoztatójukon, hogy szerinte Orbán az uniós elnökség képviseletében járt ott, amit a magyar kormányfő nem cáfolt helyben. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter olyan fordulatokkal mosta össze az elnökséget a „békemisszióval”, mint például „vége a magyar uniós elnökség első hetének, ennek során mindenki számára bebizonyosodhatott, hogy ez egy békemisszió lesz a következő hat hónapban”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!