Orbán Viktor megköszönte a román miniszterelnöknek, hogy zsandárokkal őriztették Tusványost, miközben beszélt

2023. július 22. – 16:34

Másolás

Vágólapra másolva

„Szeretném megköszönni, hogy Bukarestben fogadott. Köszönöm Önnek és a román hatóságoknak, hogy a tusnádfürdői szabadegyetem biztonságát megteremtették, és a mai beszédem békés és zavartalan lebonyolítását lehetővé tették” – írta Orbán Viktor magyar miniszterelnök Marcel Ciolacu román miniszterelnöknek vasárnapi levelében, amiről az MTI számolt be.

Orbán még szerdán találkozott Marcel Ciolacuval Bukarestben, az akkori beszámoló szerint a munkaebéden kötetlenül beszélgettek kétoldalú és európai ügyekről. Mostani levelében azt írta: a kettejük találkozóján született felvetések végrehajtásában Ciolacu számíthat a támogatására és az együttműködésére.

Orbán Viktor szombati beszéde alatt román tüntetők próbáltak meg bejutni Tusványosra, őket a román csendőröknek kellett arrébb küldeni, a két csoport között dulakodás is kialakult. Orbán levelében többek között erre utalhatott, amikor megköszönte a hatóságoknak, hogy biztosították az eseményt.

Orbán szombati beszédében egyébként azt mondta, a román külügy meg akarta mondani, hogy miről nem beszélhet. Például azt írták neki, ne emlegessen nem létező romániai közigazgatási területi egységeket. A miniszterelnök szerint Erdélyre és Székelyföldre gondolhattak. „De mi sohasem állítottuk, hogy ezek román területi egységek lennének” – tette hozzá, és kijelentését óriási taps fogadta.

„Orbán Viktor 2023-as tusnádfürdői beszédének legfontosabb pillanata egy csönd volt, csönd két szó között” – írtuk a beszédről szóló elemzésünkben, amit ide kattintva olvashatnak. A beszédről készült közvetítésünket itt találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!