Július 9-től kezdve három napon keresztül számolják újra a főpolgármester-választáson leadott szavazatokat

2024. július 8. – 15:15

Július 9-től kezdve három napon keresztül számolják újra a főpolgármester-választáson leadott szavazatokat
A Nemzeti Választási Bizottság ülése 2024. június 14-én, miután először újraszámolták a szavazatokat – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

13 igen és 1 nem szavazat mellett a bizottsági tagok elfogadták a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozattervezetét, amely a főpolgármester-választáson leadott szavazatok újraszámolásáról szól. Egyedül Fazekas Tamás Párbeszédes NVB-tag szavazott nemmel a tervezetre.

Sasvári Róbert, az NVB elnöke a bizottság hétfő délutáni ülésének elején ismertette azt a határozattervezetet, amely szerint a főpolgármester-választáson leadott szavazatokat újraszámolnák július 9. és július 11. között. A tervezet szerint kerületenként, a polgármesteri hivatalokban, helyi választási irodák bevonásával fogják végezni az újraszámolást. A több napos esemény sajtónyilvános lesz, illetve nemzetközi megfigyelők is jelen lehetnek majd közben.

Litresits András MSZP-s NVB-tag elmondta az ülésen, hogy jogi káoszt teremtett a döntésével a Kúria, szerinte a bírói fórum végzése „nettó törvényellenes”. Az NVB-tag azt is kifogásolta, hogy minden érvényes szavazatot újra kell számolniuk, miközben Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt korábban csak az érvénytelen szavazatok újraszámolását indítványozta a Kúrián. Fazekas Tamás Párbeszédes, illetve Avarkeszi Dezső DK-s NVB-tag is egyetértett Litresits megállapításaival. Ugyanakkor Avarkeszi azt mondta, meg fogja szavazni az előterjesztést, ez végül valóban így is történt.

Az MSZP-s NVB-tag meg akarta tudni a bizottság elnökétől, hogy miért nem lehetséges az újraszámolás lebonyolítása a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Alkotmány utcai épületében, ahogy az az érvénytelen szavazatok újraszámolása esetében történt. Sasvári Róbert elnök erre úgy reagált, hogy a csaknem 800 ezer szavazat újraszámolása logisztikailag kivitelezhetetlen az NVI épületében, ezért van szükség a helyi választási irodák bevonására.

Litresits a Telex kérdésére elmondta, hogy miután az elnök logisztikai akadályokra hivatkozva elvetette az NVI székházában történő újraszámolás ötletét, ő is úgy döntött, támogatja ebben a formában a tervezetet. Arról is beszélt, hogy előnyösebb lehet a kerületenkénti újraszámolás, mert a szavazólapok szállításának kizárásával kevesebb esély van „különböző machinációkra”, amelyek fenyegethetik a választás biztonságát.

Hétfő délután ülésezett az NVB, az ülés témája a főpolgármester-választáson leadott érvényes szavazatok újraszámolásának módja volt – derült ki előzetesen a Nemzeti Választási Iroda sajtómeghívójából. Délután 2-re hirdették meg az eseményt, de végül majdnem egy óra késéssel indult az ülés.

Az NVB azért tárgyalta a témát, mert a Kúria vasárnapi döntése szerint újra kell számolni a főpolgármester-választáson leadott összes érvényes szavazatot. Az újraszámolás után állapítják majd meg, ki lesz Budapest főpolgármestere.

Litresits András MSZP-s NVB-tag már az ülés előtt is beszélt arról a Telexnek, hogy nem érti, milyen törvény alapján kötelezi a Kúria az NVB-t az érvényes szavazatok újraszámolására. Elmondta, hogy végzésében a legfőbb bírósági fórum nem hivatkozott olyan konkrét paragrafusra, amely ezt lehetővé tenné. Litresits szerint ez törvényellenes, azt gondolja, hogy ebben a helyzetben nem az NVB, hanem a Kúria feladata lenne az érvényes szavazatok újraszámolása.

Vitézy Dávid azt akarta elérni, hogy a Kúria változtassa meg az NVB határozatát, és rendelje el az összes fővárosi szavazókörben az érvényes szavazatok újraszámlálását. A vékony kihúzások miatt a IV. és a VII. kerületben a választás megismétlését kérte. A Kúria végzésében az első kérelmet alaptalannak találta, a második kérelem esetében pedig nem találta igazoltnak a jogsértést. Ezután nyújtott be alkotmányjogi panaszt az LMP által is támogatott főpolgármester-jelölt.

Az ügy előzménye, hogy nagyon kevés szavazat döntött Vitézy Dávid és Karácsony Gergely között. Először a DK–MSZP–Párbeszéd és a Momentum főpolgármester-jelöltje 324 szavazattal nyert. Az érvényes szavazatok mellett hivatalosan 24 589 (valójában csupán 23 926) érvénytelen szavazat is volt. Pont emiatt Vitézy Dávid már a végső eredmény előtt azt mondta, hogy mindenképp újraszámlálást fog kezdeményezni.

Vitézy három nappal később, június 12-én be is adta fellebbezését a Fővárosi Választási Bizottságnál, ami előtt részletesen ismertette jogi aggályait. Az érvénytelen szavazatok újraszámolását már a fellebbezés beadásának estéjén elrendelték.

A Nemzeti Választási Bizottság június 15-én újra átszámolta az érvénytelen szavazatokat, ami csökkentette Karácsony előnyét Vitézyvel szemben, de a választás végeredménye így sem változott: Karácsony 41 szavazattal, de Budapest főpolgármestere maradt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!