Magyar Péter az éjszakában: tények és kérdőjelek az ötkertes balhé körül

Legfontosabb

2024. június 25. – 20:48

Másolás

Vágólapra másolva

Egy videón az látható, hogy Magyar Pétert a nyakánál fogva vezetik ki a biztonsági őrök a belvárosi Ötkert nevű szórakozóhelyről. A rendőrség garázdaság és rongálás miatt nyomozást folytat.

Nagyjából ez az a két információ, amit eddig teljes bizonyossággal tudni lehet arról az ügyről, ami okkal foglalkoztatja a sajtót és közvéleményt. A történet főszereplője, Magyar Péter ugyanis jelenleg a legerősebb ellenzéki párt vezető politikusa, aki nemrég az EP-képviselői mandátumát is felvette, az általa de facto vezetett Tisza Párt pedig az Európai Parlamentben most már a konzervatív-jobboldali Néppárt frakcióját erősíti.

Magyar Péter személye és cselekedetei február óta a közérdeklődés középpontjában állnak. Legutóbb mégsem politikai, hanem egy rendőrségi eljárással végződő szórakozása miatt került a fókuszba, miután múlt hét péntekre virradóra balhéba keveredett a Budapest belvárosában található Ötkert nevű szórakozóhelyen.

Ebben a cikkben a jelenleg rendelkezésre álló és a Telex által időközben megszerzett információk alapján próbáljuk meg rekonstruálni, mi is történt aznap este. Ez azért nem könnyű, mert az érintettek csak korlátozottan osztottak meg ezzel kapcsolatban információkat, a médiában (beleértve a közösségi médiát is) pedig hamis és valós információk keverednek egymással.

Magyar Péter sem segíti a tisztánlátást, nem válaszol ugyanis az üggyel kapcsolatban feltett újságírói kérdésekre.

Summer in the city

Annyi biztos, hogy péntek hajnalban Magyar Péter az Ötkert nevű belvárosi szórakozóhelyen bulizott. Noha a kormányhoz közel álló sajtó szerint ez egy luxusklub, ez azért erős túlzás: az Ötkert egy nívósabb, de nem megfizethetetlen szórakozóhely a belvárosban. A nyilvánosságra került és a helyszínen készült videófelvételek alapján a Tisza Párt alelnöke fiatal lányokkal táncolt, szórakozott, láthatóan jól érezte magát.

És nagyjából ez az a pont, ahonnan nem lehet tudni, mi is történt pontosan.

A balhéról elsőként beszámoló és a kormányhoz közel álló Ripost bulvárlap szerint Magyar „nagy mennyiségű szeszes ital elfogyasztása után órákon át folyamatosan agresszíven, garázda módon viselkedett”, „több vendégbe belekötött, nőket zaklatott, visszautasíthatatlannak vélt ajánlatot tett nekik”. Ugyancsak a Ripost írt arról, hogy „egymás után alakultak ki tettlegességgel fenyegető szituációk, miután több hölgy férfi partnere számonkérte a minősíthetetlen viselkedést, a szexualitással kapcsolatos agresszív beszólásokat”. A Ripost azt is írta, hogy a történtekről a jelenlévők folyamatosan videófelvételeket is készítettek.

Azonban a nyilvánosságra került videók egyike sem örökítette meg, hogy a szórakozóhelyen Magyar Péter balhézott volna. Közöltek viszont egy videófelvételt arról, hogy Magyart a szórakozóhely biztonsági őrei a nyakánál fogva vezetik ki az Ötkertből. Az tehát biztos, hogy történt balhé, amelynek egyik szereplője Magyar Péter.

A Ripost pénteki cikke után a rendőrség a sajtó megkeresésére még aznap közölte, hogy a BRFK-ra június 21-én 4 óra 30 perc körül érkezett bejelentés kapcsán garázdaság és rongálás gyanúja merült fel, az ügyben az V. Kerületi Rendőrkapitányság rendelt el nyomozást. Pénteken napközben a rendőrség ennél többet nem közölt, megszólalt viszont Magyar Péter – igaz, ő is csak azután, hogy a bulvársajtóban akkor már órák óta kint volt a videófelvétel arról, ahogy az őrök kivezették őt.

Magyar verziója eltér attól, amit a bulvárlap írt

A Tisza Párt alelnöke a közösségi oldalán írta meg a saját verzióját a történtekről. Magyar elmondása szerint egy „fizetett provokátor” „csalta csapdába” – az idézőjeleket azért alkalmazzuk, mert ezek Magyar szavai. A posztjában Magyar tagadta, hogy bárkit is zaklatott volna. „Amit a kormánypropaganda állít az esetről, abból egy szó sem igaz, sem zaklatás, sem hasonlók nem történtek” – írta. Azt állította ugyanakkor, hogy az „egész esetről” rendelkezésükre állnak videófelvételek.

Ezeket a felvételeket azonban nem hozta nyilvánosságra, és arról sem tett említést, hogy valaha nyilvánosságra hozza-e, vagy sem.

Ennek a cikknek az elkészítéséhez emailen kerestük meg Magyar Pétert, akitől egyebek mellett megkérdeztük: nyilvánosságra hozza-e ezeket a felvételeket. Választ nem kaptunk.

Magyar verziója szerint aznap este több tucat fiatal társaságában „jó hangulatú buliban” táncoltak a belvárosban, amíg egy „fideszes, fizetett provokátor tönkre nem tette az esténket”. Magyar szerint ez a férfi már a korábbi estéken is követte őket, és egy célja volt, hogy csapdába csalja őt. „Külön hangsúlyozta, hogy ő lesz az, aki engem tönkre fog tenni. Nem tudom, mi az oka annak, hogy Magyarországon irritál valakiket, hogy több tucat fiatallal együtt táncolunk és selfizünk. A fiatalok a pultnál sorban rendelték az italokat, engem is meghívtak néhányra. Aztán váratlan dolog történt. A provokátor először a pult mellett állt, onnan kamerázott. Aztán közelebb jött, a fiatalok arcába kamerázott, vállalhatatlan trágárságokat kiabált felém, mindent elkövetett, hogy balhé legyen. Sajnos sikerrel járt. Hiába kértük, hogy hagyja abba és a telefonjából törölje azokat a felvételeket, amiknek az elkészítéséhez sok fiatal nem járult hozzá, vagy legalább hagyja abba a filmezést. Miután a családomat és a gyerekeimet is a szájára vette, kikaptam a kezéből a telefont, aminek fizikai fenyegetés lett a következménye. Lökdösni kezdett, fizikailag fenyegetett engem és a velem szórakozókat. Több mint 30 percig követett az utcán, fiatal egyetemisták segítettek megakadályozni hogy nagyobb baj történjen” – írta Magyar.

A Telex információi szerint az Ötkertben ugyan vannak beltéri kamerák, de az a terület, ahol az incidens zajlott, egy vakfolt, a kamerák nem látnak rá.

Így noha a felvételeket információnk szerint bekérette a szórakozóhelytől a rendőrség, kérdéses, mire mennek majd azokkal.

„Fizetett provokátor” vagy csak egy vendég a sok közül?

Úgy tudjuk, hogy a szemtanúk szerint az Ötkertben valóban két társaság szólalkozott össze, és Magyart, aki – szintén szemtanúk szerint – láthatóan tényleg ittas volt, valóban videózta az egyik társaság férfi tagja, így minden bizonnyal ebből alakult ki a konfliktus.

Ugyanakkor az Ötkertben – ahogy más szórakozóhelyeken – egyáltalán nem ritkák a hasonló incidensek. Azt is megtudtuk, hogy a szórakozóhelyről nem csak Magyart vitték ki a kidobók, a balhé után a másik társaságot is „kitessékelték”. Egy másik forrás a Telexnek azt mondta, hogy az illető maga ment ki az utcára, amikor Magyart kivezették.

Azon túl, hogy nem tudni, Magyar mire alapozza, hogy a vele konfliktusba kerülő illetőt lefizették azért, hogy provokálja őt, az sem világos, mit érthet Magyar Péter azon, hogy a szerinte „fizetett provokátor” csapdába csalta.

A helyszínre Magyar önszántából ment, ráadásul az Ötkerten belül is lett volna olyan rész, ahol nyugodtabb körülmények között szórakozhatott volna. A szórakozóhely felső szintje ugyanis „elitebb”, így ha Magyar biztonságosabb helyen akart volna mulatni, választhatta volna azt is.

Az alsó szinten szinte mindig fiatalabb közönség bulizik, ezért egyáltalán nem szokatlan, hogy ha egy híres ember felbukkan ott, akkor előbb-utóbb valaki videózni kezdi őt, főleg, ha máshogy viselkedik, mint ahogyan megszokhatták tőle – márpedig Magyar az egyik felvételen az egyik táncoló lány lábai között négykézláb mászik át.

Látták, hogy valamit a Dunába dob

A Telexhez is eljutott egy rendőrségi jelentés írott szövege, de mivel csak a kimásolt szöveg ismert, az irat nem látható, ezért annak hitelességét nem lehetett ellenőrizni. Eszerint a szórakozóhely egyik vendége videózta a nőkkel táncoló Magyart, akinek ez nem tetszett, és ebből alakult ki köztük szóváltás. A jelentés szövege szerint Magyar nemcsak a férfi telefonját kapta ki a kezéből, de kétszer tenyérrel arcon is ütötte az illetőt.

Magyar az ütésekről a facebookos bejegyzésében nem tett említést, mindössze „fizikai fenyegetésről” írt, az ezzel kapcsolatos újságírói kérdésre pedig nem válaszolt.

A rendőri jelentés szövege szerint miután Magyart kivezették az őrök, ő (és a társasága) a Széchenyi tér felé vette az irányt, majd a rakpartnál egy fekete színű tárgyat dobott a Dunába.

Ez lehetett az a telefon, amit Magyar a videózó férfitól elvett, bár a jelentés szerint a szemtanúk nem látták, hogy a politikus pontosan mit is dobott a folyóba, csobbanást sem hallottak. A telefon mindenesetre elérhetetlenné vált. Ezután Magyar egy másik bárhoz ment, ott taxiba ült, és hazavitette magát.

Később a Facebookon közzétett egy posztot, amit aztán nem sokkal később törölt. A posztban szó szerint ezt írta: „Jót buliztunk volna, de Tóniék nem szerették volna hagyni, hogy a fiatalok jól érezzék magukat. Hajrá Steve Klorrár, hajrá Megafon…”

De ki az a „Steve Klorrár”? Ő minden bizonnyal a Terminátorként emlegetett Kollár Steve vállalkozó, aki futólag ismerte Magyart. Ő az Indexnek azt nyilatkozta: ugyan valóban ott volt a szórakozóhelyen, állítása szerint váltott is pár szót Magyarral, de a balhé szerinte annyira gyorsan történhetett, hogy abból nem is látott semmit.

Úgy tudjuk, a szórakozóhely felső, elitebb részén gyakran megforduló Kollár Steve egyik barátja volt az a férfi is, akivel később Magyarnak konfliktusa támadt – ez megmagyarázná azt, miért Kollárt emlegette Magyar a posztban.

Egy szemtanútól úgy tudjuk, hogy Magyar nem volt agresszív a biztonsági őrökkel szemben, de a vele összetűzésbe kerülő férfival az utcán is folytatódott a csetepaté, majd mindannyian elindultak a Lánchíd felé. Később a férfi visszatért a szórakozóhelyhez, de már rendőrök társaságában – árulta el az egyik, a történtek idején a helyszínen lévő forrás. Ez a forrás is azt állította, hogy Magyart azért kezdte el videózni Kollár barátja, mert a politikus illetlenül viselkedett lányokkal.

Az incidens másnapján a Dunában a búvárok megtalálták a mobilt. Ennek nem csak azért van jelentősége, mert jelzi, hogy egy kisebb súlyú bűncselekmény (rongálás) miatt szokatlanul komoly erőket mozgósított a rendőrség, hanem azért is, mert ha valóban videózott a férfi, akkor kiderülhet, mi vezetett el a dulakodásig. Ahogy az is kiderülhet, hogyan viselkedett Magyar a szórakozóhelyen. (Az eddig nyilvánosságra került felvételeket nem az a férfi készíthette, akivel később Magyar dulakodott.)

Az, ami az Ötkertben történt, nem ritka, szórakozóhelyeken gyakori az ilyesmi, és az a ritkább, hogy egy diszkós dulakodásból ügy lesz. Az is igaz ugyanakkor, hogy ha Magyar valóban elvett, majd a Dunába dobott egy telefont, a sértett pedig azonnal a rendőrséghez fordult, akkor az ismert tények alapján teljesen észszerű, hogy eljárás indul. Az más kérdés, hogy vajon egy rendőrségi jelentés szerint nagyjából százezer forint értékű telefon „kihalászásához” a rendőrség búvárok segítségét kérte volna-e más esetben.

Az ember, aki ott sem volt

A közösségi médiában elterjedt, hogy Magyar a Vadhajtások nevű, Fidesszel szimpatizáló, de szélsőséges weboldal főszerkesztőjével, Bede Zsolttal került összetűzésbe, ez azonban biztosan nem igaz. A rendőrségi jelentésben szereplő férfi nem Bede Zsolt, hanem egy Budapesten élő, de paksi illetőségű férfi. Bede Zsolt nem volt jelen az Ötkertben, hétfőn a Klubrádióban erről ő maga beszélt Bolgár György műsorában.

Arra azonban van magyarázat, miért Bedéről terjedt el a közösségi médiában, hogy ő videózta Magyart. A Vadhajtások főszerkesztője korábban nyilvánosan tett utalást arra, hogy kicsinálja Magyart, ráadásul ő ismert provokátor, az elmúlt években rendszeresen tűnt fel ellenzéki rendezvényeken. Ráadásul éppen a Vadhajtások volt az, ami még a hétvégén, az ötkertes balhé után közzétett egy évekkel ezelőtti rendőrségi közleményt, azt állítva, hogy annak főszereplője is Magyar Péter. A közlemény arról szólt, hogy egy balatoni pizzázóban valaki garázda módon viselkedett. Csakhogy annak a történetnek semmi köze nincs Magyar Péterhez, álhír, hogy köze lenne hozzá, erre pedig időközben a Vadhajtások is rájött, törölte is a cikkét.

A rendőrség tehát az Ötkertben történtek (dulakodás) miatt garázdaság, a szórakozóhelyen kívül történtek (azaz a Dunába hajított telefon) miatt pedig rongálás miatt nyomoz.

Előbbi azért is figyelemre méltó, mert a szórakozóhelyeken gyakran előfordulnak efféle balhék, de nem szokványos, hogy rendőrségi ügy lesz belőle.

Mivel a rendőrség nem közölte, hogy lenne gyanúsított, ezért egyelőre ismeretlen tettes ellen zajlik a nyomozás. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a rendőrök begyűjtik az információkat, majd ez alapján döntenek arról, hogy kit vagy kiket lehetne tanúként, sértettként, gyanúsítottként beidézni. Ha úgy látják, hogy Magyar Pétert gyanúsítottként hallgatják ki, akkor annak akadálya lehet a mentelmi jog, ami a politikust EP-képviselőként megilleti. Maga az eljárás pedig hetekig, akár hónapig is eltarthat.

Magyar Péter berágott a független sajtóra

Azt nem tudni, hogy az Ötkertben történtekkel és az azt kísérő médiafigyelemmel van-e összefüggésben, de kedden Magyar kifejezetten ellenséges hangvételű bejegyzést posztolt a független sajtóval kapcsolatban is, utalást téve arra, hogy a médiát, mint „negyedik hatalmi ágat”, ellenőrizni kellene.

„Mára egyértelművé vált, hogy a média jelentős része is az orbáni hatalomgyár része. A rogáni propaganda szerepe eddig is nyilvánvaló volt. Sok pénzzel és a legképtelenebb hazugságok ismétlésével elhitetni a fehérről, hogy fekete. Elhallgatni és lejáratni mindenkit, aki kibeszél az Orbán-Gyurcsány kánonból. Az utóbbi hetekben viszont az is világossá vált, hogy az úgynevezett független sajtó jelentős része is a hatalomgyár és a status quo fenntartásában érdekelt. Ma már ott tartunk, hogy magukat oknyomozónak nevező portálok és újságírók is mindenféle forráskritika nélkül veszik át a propaganda szennylapjainak a legképtelenebb hazugságait” – írta a Facebookon, anélkül, hogy konkrét példákat említett volna.

Magyar szerint „ma már egymást idézi, egymásra hivatkozik a rogáni és a gyurcsányi média, és beállt a sorba sok, magát függetlenként pozícionáló sajtótermék is”. Magyar szerint „nagyjából felesleges” helyreigazítást kérni a médiában, mert szerinte „semmit nem ér egy hónapokkal később, legalul megjelenő gúnyos helyreigazítás”. „Nem véletlenül van így kialakítva a jogszabályi környezet. Így tud a propaganda gondtalanul működni, így tud következmények nélkül hazudni, így tud bárkit, akár magánszemélyeket is gond nélkül tönkretenni” – írta.

Az ügyben először a hétvégén, majd kedden ismét kerestük Magyar Pétert a sajtóelérhetőségén. Emailen egyebek mellett azt kérdeztük tőle, igaz-e, hogy tenyérrel kétszer megütötte az őt videózó férfit, milyen bizonyítéka van arra, hogy az illető egy „fideszes, fizetett provokátor”, és történt-e olyan, hogy a szórakozóhelyen mellettük táncoló nőknek „minősíthetetlen ajánlatokat” tett. Megkérdeztük azt is, kihallgatta-e már őt az ügyben a rendőrség tanúként vagy gyanúsítottként. Kérdéseinkre nem kaptunk választ.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!