Medgyessy Péter az ellenzéki pártokról: Megérdemelték, amit kaptak

2024. június 12. – 19:02

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem rogyott össze semmi sem. Volt egy kudarc. Ezt végig kell elemezni, le kell vonni a konzekvenciákat, és a 2026-os választásig van még idő, hogy megfelelő módon újraszerveződjenek ezek a pártok” – mondta az ellenzéki pártok EP-választási kudarcáról Medgyessy Péter, Magyarország korábbi miniszterelnöke a Partizán szerda esti műsorában.

Medgyessy szerint nem kell vészharangot kongatnia egyik ellenzéki pártnak sem, de az elmúlt 14 évben elkényelmesedtek, és végig kell gondolniuk, hogy milyen konzekvenciákat kell levonni, mit lehet változtatni, „Megérdemelték, amit kaptak, legyünk őszinték” – mondta az ellenzékről a volt kormányfő.

Nagyon sajnálja a Momentum kudarcát, mert szerinte egy nagyon dinamikus, fiatalos, liberális pártként indultak pár éve, és ma nincs más ilyen karakterű párt a politikai palettán. Donáth Annát tehetséges politikusnak tartja, de szerinte a Momentum elnöke nem mérte fel jól a politikai helyzetet most.

„A kérdés az, hogy milyen következtetéseket von le a Feri”

– válaszolta arra a kérdésre, hogy várható-e valamilyen személyi következmény a DK-nál a vasárnapi választás után, lemond-e például a párt elnöke, Gyurcsány Ferenc. „Én régóta mondom, hogy bármilyen jó képességű ember, neki le kellene vonni a következtetéseket, látva azt, hogy az emberek nagy részének ő személy szerint taszító. Sajnos azt látom, hogy most már a Klári is (…) lassacskán már inkább a nem vonzó személyiségek közé kerül.”

A volt miniszterelnök szerint Magyar Péter ellopta a DK Orbán elleni radikalizmusát, elvitte a hagyományos baloldali szavazókat, de sikeresen mozgósította az eddig passzív választókat is. „A népharag az ellenzékre irányult. Az ellenzéket sodorta oldalra a Tisza Párt.” Medgyessy úgy látja: Magyar a Fidesztől is tudott szavazókat elvinni, például a kisvárosokban rosszabbul szerepeltek Orbánék, mint a korábbi választásokon.

Medgyessy szerint a következő időszakban derül ki, hogy megvan-e a tanulási képesség Magyar Péterben, tovább tud-e lépni, és fel tud-e építeni egy politikai pártot. A nagyobb falat csak most jön majd, amikor a következő országgyűlési választás kampányában egy jól szervezett, komoly erővel, a Fidesszel szemben találja magát. A volt miniszterelnök szerint Magyar sikere többek között azon múlhat, hogy a kormány elzavarásán túl milyen tartalmi állításokat tud tenni arról, hogy mit tenne, ha ő kerülne kormányra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!