Budapesten szépen felkapaszkodott Karácsony és Vitézy hátán a DK–MSZP–Párbeszéd és az LMP

Másolás

Vágólapra másolva

Budapesten látványosan jobb eredményt ért el az DK–MSZP–Párbeszéd szövetség a fővárosi listás választáson, mint az európai parlamentin, de az eltérés az LMP-nél még szembetűnőbb. A fővárosi sikert vélhetően mindketten a listavezetőjüknek, illetve főpolgármester-jelöltjüknek, Karácsony Gergelynek és Vitézy Dávidnak köszönhetik. A Budapesten is külön induló Momentumnak pedig pont ez nem jött össze, önálló fővárosi listájuk épp a bejutási küszöb alatt teljesített.

A DK–MSZP–Párbeszéd budapesti adataiból látszik, hogy a fővárosi listájuk esetében valószínűleg Karácsony Gergely hátán másztak fel, a főpolgármester népszerűségének köszönhetik ezt az eredményüket. Az EP-listájuk Budapesten bár az országos eredmény (8,10 százalék) fölött teljesített, 12,3 százalékot szedtek össze, a fővárosi listás eredményük látványosan jobb lett: 16,6 százalékot kaptak. A fővárosi lista elején és a szavazólapon is az újraválasztott főpolgármester neve volt az első helyen.

A főpolgármester hátán való felkapaszkodás nem csak az DK–MSZP–Párbeszédnek jött be, az LMP is hasonló taktikának köszönheti a Fővárosi Közgyűlésben elért eredményét. A fővárosi listájuk 10 százalék fölött végzett, három képviselőjük is lesz Budapesten, eközben a fővárosi, területi eredményekből látszik, hogy az EP-választáson nagyon gyengén teljesítettek, 1,39 százalékot hoztak össze.

A végig Karácsony Gergelyt támogató Momentum budapesti EP-választási eredményeit megnézve sorban a negyedik helyig tudott felkapaszkodni. 7,89 százalékos végeredményükkel – csak a budapesti eredményeket nézve – bőven küldhetnének egy képviselőt az Európai Parlamentbe, de országosan messze elmaradtak még a bejutási küszöbtől is, a 3,7 százalékot sem érték el.

A Momentum eredménye olyan szempontból érdekes, hogy hiába volt ekkora támogatottságuk Budapesten az EP-listájuknak, a fővárosi listájuk pár száz szavazattal csúszott le a bejutástól, így itt sem lesz képviselőjük. A pártnak így nem jött be az a taktika, hogy külön indultak DK–MSZP–Párbeszédtől. Donáth Anna a Momentum elnöke tavaly jelölte ki ezt az irányt, arról beszélt, hogy „nem lesz még egyszer olyan lista, amelyen Donáth Anna és Gyurcsány Ferenc neve együtt szerepel”. A Kétfarkú Kutya Pártnak viszont bejött a külön indulás, az ő fővárosi listájuk (7,89 százalék) bőven meghaladta az EP-listájuk (5,92 százalék) budapesti eredményét.

A Fővárosi Közgyűlés és az EP-választás budapesti nagy nyertesei viszont egyértelműen a Tisza Párt és a Fidesz–KDNP lettek. Mindkét pártnak jobban teljesített Budapesten az EP-listája, de így is a Fővárosi Közgyűlés legnagyobb erői lettek 10-10 képviselővel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!