Donáth Anna nem szeretne „orrbefogni”, a jövőben nem szerepelnek közös listán Gyurcsánnyal

2023. november 27. – 08:01

Másolás

Vágólapra másolva

Nem lesz még egyszer olyan lista, amelyen Donáth Anna és Gyurcsány Ferenc neve együtt szerepel – mondta a Szabad Európának adott interjújában a Momentum EP-listavezetője, Donáth Anna. A politikus arról beszélt, hogy már tavaly is csak befogott orral tudtak együtt szerepelni Gyurcsány Ferenccel.

Donáth Anna szerint a magyar politika újra és újra meg akarja követni, hogy mi történt például 2006-ban, azonban nem lehet sok év után sem azt mondani, hogy „az már rég volt”. 2018 után ők is elhitték, hogy előbb kell kormányt váltani, és utána kell a saját térfélen is rendet rakni, de tévedtek, mondta. Szerinte csak akkor tudják visszanyerni az ellenzék hitelességét, ha bizonyos esetekben borítják az asztalt, és nem néznek félre. „Ez az összefogáskényszer, ez a szó önmagában borzasztó konnotációt hordoz.”

Egy újabb olyan listáról, amin az ő és Gyurcsány Ferenc neve is szerepel, azt mondta, hogy

„2022-ben sok olyan választó volt, aki azt mondta, orrbefogva kormányt váltunk, rengeteg politikus volt, aki orrbefogva ráment arra listára. Én nem szeretnék többé orrbefogni”

– mondta. Hozzátette: hisz abban, hogy 2026-ig megoldják a problémákat, de ehhez „ki kell tenniük az asztalra, amijük van”. Elmondta, hogy most egy olyan politikai szövetséget kell építeniük, amely egyetért azon cikke tartalmával, amiben többek közt azt mondta, hogy „a hazugság kultúráját képviseli a DK, ezzel pedig súlyos gátja a kormányváltásnak”. Donáth Anna szerint az ellenzéki munkának az a legnagyobb kritikája, hogy jelenleg az látszik a közvélemény-kutatásokból: a Mi Hazánk Mozgalom az egyetlen ellenzéki párt, amely erősödni tud.

A közelgő önkormányzati választásról, illetve arról, hogy ott külön akarnak-e indulni, azt mondta, hogy az országos és a helyi politikai elkülöníthető. Szerinte például a szombathelyi DK-s alpolgármester nagyon jó munkát végez, ezért őt támogatják, attól függetlenül, hogy melyik pártnak a tagja. A zuglói helyzetről, ahol a Momentum saját jelöltet indít az MSZP-s Horváth Csaba ellen, Donáth azt mondta, nem érti, hogy más pártok miért félnek az előválasztástól. Szerinte az ezzel kapcsolatos zuglói Závecz-felmérés „ezer sebből vérzik”, és maga a kérdés is irányított volt.

Donáth a Telexnek adott interjújában is arról beszélt, hogy „előbb fogja a Momentum felszámolni magát, mint hogy Gyurcsánytól kérjen engedélyt a létezésére”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!